04 Nisan 2000 21:00

Hey gidi milli irade!

DSP, MHP ve ANAP liderleri, Demirel'in yeniden cumhurbaşkanı seçilmesini sağlamak için getirilen rüşvetli paketin bugünkü ikinci turu öncesi 'yasadışı tedbir'de karar kıldı.

Paylaş
Hey gidi milli irade!
Anayasa'nın üç maddesini değiştiren teklifin ikinci tur görüşmelerine, TBMM Genel Kurulu'nda bugün saat 13.00'te başlanıyor. Demirel'in 5 yıl daha Çankaya'da oturmasını sağlamak için Anayasa'nın 101. maddesinin değiştirilmesi için başlayan girişimlerin ardından rüşvetlerle bir değişiklik paketi oluşturulmuştu. Tüm milletvekillerinin desteğini almak üzere kıyak emekliliği anayasal güvenceye alan 86. madde değişikliği paketin bir unsuru haline getirilmiş, bununla da yetinilmeyerek FP'den de oy almak için parti kapatmalarını düzenleyen 69. maddede değişiklik yapılması gündeme gelmişti. Bu rüşvetlere rağmen değişiklik paketinin Meclis Genel Kurulu'ndaki ilk tur görüşmelerinde hükümeti şok eden bir sonuç alınmıştı. Tüm maddeler gerekli 330'un çok altında oy alırken, Ecevit Hindistan'a gitmeden önce 5+5'in ilk gündeme geldiği andaki gibi gerginlik politikasını sürdürerek milletvekillerini tehdit etmişti.
Vekilin ipi liderlerde
Önceki akşam bir araya gelen DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz Demirel krizini tedbirle çözmeyi kararlaştırdı. Ancak bu tedbir, birinci tur oylamada 330'un altında oy aldığı için zaten Meclis İçtüzüğü ve Anayasa'ya göre düşüp düşmediği tartışmalı olan paketin yasadışı yolla Meclis'ten geçirilmesini içeriyor. Buna göre Anayasa değişikliği gizli değil açık oylanacak, milletvekilleri ret ve çekimser anlamına gelen kırmızı ve yeşil oy pusulalarını grup başkan vekillerine teslim edecekler. Ancak milletvekili, evet oyu attığını kanıtlamak için zarftaki beyaz pulu da grup başkan vekiline açık açık gösterecek.
Oturumu Akbulut yönetecek
TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un yönetmesi beklenen birleşime saat 19.00'da bir saat ara verecek olan genel kurul, saat 20.00'de yeniden toplanacak ve görüşmelerini çalışmalarını sonuçlandırana kadar sürdürecek. İkinci tur görüşmelerinin 6-8 saat dolayında sürmesi bekleniyor.
İkinci tur görüşmelerde teklifin tümü görüşülmeden doğrudan maddelere geçilecek ve yalnızca maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri ele alınacak. Birinci turda üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan, milletvekili emekliliğine anayasal dayanak kazandıran ikinci madde ile yürürlüğe ilişkin dördüncü maddeler üzerinde önerge verilemeyecek.
Bu turda, sadece ilk turda değişiklik önergesi verilen, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştırıcı hükümleri çeren birinci madde ile cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden düzenleyen üçüncü madde üzerinde yine değişiklik önergesi verilebilecek.
Kabul edilen önergeler de, maddeler gibi gizli oylamaya sunulacak. İkinci turda, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu olan 330 oyu alamayan madde düşecek, teklifin tümü bu çoğunluğu sağlayamazsa reddedilmiş sayılacak. Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmaması için Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde yapılacak son oylamada, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 oy aranacak. Bu oylamada kabul oyları 330 ile 367 arasında kalırsa, Anayasa değişikliği için halkoyuna gidilecek.
Sandalye dağılımı
TBMM'de DSP'nin 137, MHP'nin 127, ANAP'ın 87 (Oy hakkı bulunmayan TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut dahil), FP'nin 104 (Merve Kavakçı dahil), DYP'nin 85 milletvekilinin yanı sıra, 5 de bağımsız milletvekili yer alıyor. Meclis'te 5 üyelik de boş bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Kırk beş metrekarelik okul!

SONRAKİ HABER

Fabrikalar alanlara hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...