04 Nisan 2000 21:00

Kocaeli'den Ankara'ya yürüyüş başladı

Kocaeli Sendikalar Birliği'nin özelleştirmeye karşı 'Sosyal Devlete Sahip Çık Yürüyüşü" dün başladı.

Paylaş
Kocaeli'den Ankara'ya yürüyüş başladı
Şahin Bayar - Nazım Fırat
Kocaeli Sendikalar Birliği'nin özelleştirmeye karşı 'Sosyal Devlete Sahip Çık Yürüyüşü" dün başladı. POAŞ, SEKA ve lastik fabrikalarından binlerce işçinin karşıladığı yürüyüşçülere, Kocaeli halkı da alkışlarla destek verdi. İki gün sürecek olan yürüyüş, perşembe sabahı Ankara'da sona erecek. Sendikacılar Ankara'da, özelleştirmenin durdurulmasının yanı sıra işgüvencesi, işsizlik sigortası, deprem bölgesinde çalışanların zorunlu tasarruflarının ödenmesi, memurlara grevli, toplusözleşmeli sendika hakkının verilmesi gibi talepleri de içeren dilekçeleri TBMM'ye iletecekler.
POAŞ'tan başladılar
Yürüyüşe katılacak olan KSB'ye bağlı sendikaların ve kitle örgütlerinin yöneticileri, dün sabah saat 09.00'da Petrol Ofisi İzmit Bölge Müdürlüğü önünde toplandılar. Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ile diğer genel merkez yöneticileri, EMEP MYK Üyesi Muhammed Uludağ ve Kocaeli İl Başkanı Hamza Tekçe de Kocaeli çıkışına kadar yürüyüşe katıldılar. ÖDP, İP, CHP ve Halkevleri yöneticileri de yürüyüşe destek verdiler.
Üzerlerine "Sosyal devlete sahip çık" yazılı siyah önlükler giyen sendikacıları, POAŞ önünden "POAŞ bizimdir satılamaz" sloganıyla Petrol-İş üyeleri uğurladı. Burada bir konuşma yapan Kocaeli Sendikalar Birliği (KSB) ve Selüloz-İş Genel Başkanı Ergin Alşan, "Anayasa'da yer alan sosyal devlet kavramını milletvekillerine hatırlatmak için yürüyoruz" dedi.
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise Gemlik ve Kocaeli'de olmak üzere iki haftadır miting yaptıklarını, ama hükümetin işçilerin sesine kulak tıkadığını söyledi. Bu yürüyüşün çok önemli olduğunu kaydeden Öztaşkın, "Bütün yüreğimizle bu yürüyüşü destekliyoruz" dedi. Öztaşkın'ın konuşmasından sonra "Sosyal Devlet İçin Yürüyoruz" yazılı pankart açan ve işçiler tarafından coşkuyla uğurlanan sendikacılar, D-100 karayoluna çıkarak yürüyüşe geçtiler.
Halk destek verdi
Yürüyüş sırasında "Zafer direnen emekçilerin olacak", "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen işçinin ayak sesleri", "Sahte sendika yasasına hayır", "KİT'ler halkındır, satılamaz" sloganlarını atan sendikacılar, kendilerini engellemeye çalışan polise rağmen Kuruçeşme Belediyesi önüne geldiler. Burada sağlık emekçileri tarafından karşılanan sendikacılar, halktan da alkışlarla destek aldılar.
SEKA önünde de Selüloz-İş üyesi işçiler tarafından "SEKA halkındır, satılamaz" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla karşılanan sendikacılar adına konuşan Ergin Alşan, fabrikaların haraç mezat satılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Öztaşkın ise hükümet eğer işçilerin sesine kulak vermezse sadece Kocaeli'den değil, her yerden Ankara'ya yürüyeceklerini ifade etti.
2000 lastik işçisi karşıladı
Yürüyüşlerine devam eden sendikacılar, Goodyear, Birissa ve Korsa fabrikaları önünde yaklaşık 2000 işçi tarafından karşılandı. "Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen işçinin ayak sesleri", "İşçi, memur el ele, genel greve", "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız" sloganlarını atan lastik işçileri, bir süre yürüyüşe katıldıktan sonra sloganlarla fabrikalarına geri döndüler. Lastik-İş Kocaeli Şube Başkanı İsmail Gürel ve Ergin Alşan, burada yaptıkları konuşmalarla hükümeti protesto ettiler.
Yürüyüş programı
Lastik fabrikaları önünden araçlarla Adapazarı'na doğru yola devam eden sendikacılar, geceyi Şeker-İş Sendikası'nın sosyal tesislerinde geçirdikten sonra, bu sabah Düzce'ye hareket edecekler.
Düzce, Kaynaşlı ve Bolu merkezlerinde yürüyecek olan sendikacılar, otobüslerle gidecekleri Kızılcahamam'da konaklayacaklar. Perşembe günü Ankara'ya geçecek olan KSB yöneticilerini, otoyol turnikelerinde Türk-İş yöneticileri karşılayacak.
KSB yöneticileri, randevu taleplerine olumlu yanıt gelmesi halinde, TBMM Başkanı ve Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin yöneticileriyle görüşerek, sorunlarına çözüm bulunmasını isteyecekler.
ÖNCEKİ HABER

Yap-İşlet Senin olsun!

SONRAKİ HABER

Avukatlar eylem iptaline tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...