04 Nisan 2000 21:00

Yap-İşlet Senin olsun!

Yap-İşlet-Devret modelinin yerine enerji sektörünün tamamen özel sektöre devredilmesini amaçlayan yeni bir özelleştirme modeli hazırlanıyor.

Paylaş
Yap-İşlet Senin olsun!
Peşkeş peşkeşe gerekçe oldu
Dünya Bankası enerji sektöründeki peşkeşin boyutlarını artırmak için hükümete yeni direktifler verdi. Enerji sektöründeki özelleştirmeler için 'biçilmiş kaftan' olarak tanımlanan Yap-İşlet-Devret (YİD) modelinin artık yetmediğini düşünen DB yetkilileri şimdi de bu modelin zararlarını ortaya atmaya başladı. Ancak bu daha kapsamlı bir peşkeş modelinin hayata geçirilmesi için gerekçe olarak gündeme getiriliyor. Yani, YİD modeli ile şimdiye kadar Hazine'nin ettiği 1 milyar dolarlık zarar yeni peşkeş modeli için gerekçe haline getirilecek.
Enerji sektörü DB'ye emanet
Dünya Bankası, enerji sektöründeki projeler ve yatırımların belirlenmesinde daha aktif rol oynayacak. Dünya Bankası, Yap-İşlet-Devret projelerinin, Yap-İşlet-Sahipol (Yİ) şeklinde düzenlenmesini, ayrıca YİD projelerindeki hazine garantisinin tamamen kaldırılmasını önerdi. Ancak, enerji açığını kapatma gerekçesi ile Dünya Bankası'nın önerileri çerçevesinde, Yap-İşlet-Devret için gerekli koşulları yerine getiren 18 firmadan en kısa sürede finansman bulabilecek 4-5 firmaya Hazine garantisi verilecek.
Model geliştirildi
Hükümetin enerji sektöründeki özelleştirme uygulamasında bir adım daha atıldı. Hükümet Dünya Bankası'nın direktifi ile şimdiye kadar büyük bir hırsla savunduğu özelleştirme modeli Yap-İşlet-Devret modelini geliştirerek Yap-İşlet-Sahipol modeline dönüştürdü. Bunun yapılması için ise yine bildik gerekçe devreye girdi: "DB'ye göre, TEAŞ'ın, özel sektördeki elektrik santrallerinden elektrik satın alma garantisi sözleşmesi yapması, Hazine'nin de YİD projelerine dış kredi çerçevesinde hazine garantisi sağlaması, kamu finansman açığını körüklüyor."
YİD'in yarattığı kara delik
YİD çerçevesinde faaliyet gösteren firmalar, aldıkları kredinin geri ödeme maliyetini satış fiyatlarına ekleyerek TEAŞ'a satıyordu. TEAŞ ise bu elektriği üçte bir fiyatına satmak zorunda bırakılıyordu. Buna karşı çıkanları "gericilikle" ve "Türkiye'nin gelişmesini istememekle" suçlayan hükümet ve Dünya Bankası şimde bu sakıncaları "farketti" ve peşkeşi katmerlendirmek için gerekçe haline getirdi. DB yetkilileri, Hazine garantisinin sürdürülemez olduğunu, sürdürülmesi durumunda, enerjinin, "kara delik" haline geleceği uyarısında bulundular.
ÖNCEKİ HABER

Elian'ın babası ABD'ye gidiyor

SONRAKİ HABER

Kocaeli'den Ankara'ya yürüyüş başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa