04 Nisan 2000 21:00

Avrupa'nın Afrika seferi

İlk kez gerçekleştirilen Avrupa Birliği-Afrika Zirvesi'nde Avrupalı liderler demokrasi nutukları attı.

Paylaş
Avrupa'nın Afrika seferi
Bu yıl ilki düzenlenen Avrupa Birliği-Afrika ülkeleri zirve toplantısı, Mısır'ın başkenti Kahire'de yapıldı. Zirvenin açılış konuşmasını Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yaptı. Toplantının açılışında, Afrika Birliği Örgütü'nün dönem başkanı Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika, AB'nin dönem başkanı Portekiz'in Başbakanı Antonio Guterres, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Afrika Birliği Örgütü Genel Sekreteri Selim Ahmed Selim ve AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi de konuştu. Zirvenin gündeminde, nükleer silahlardan tarihi eserlerin korunmasına kadar geniş yelpazede konular bulunuyor.
Zirvenin gerçekleştiği konferans merkezinde ve kentte polis, görülmedik güvenlik önlemleri aldı. Polisin yanı sıra Devlet Başkanlığı Muhafızları ve özel komando birliklerinin katıldığı uygulamalar, 16 milyon nüfuslu Kahire'nin tümünü etkilerken, Çin yapımı konferans binasının her noktasına keskin nişancılar yerleştirildi. 67 ülkenin katıldığı tarihteki ilk AB-Afrika zirvesi için 40 devlet ve hükümet başkanı hazır bulunuyor.
Libya görüşmeleri
Bu arada, Libya lideri Muammar El Kaddafi, önceki gün gece yarısından sonra, Kahire'deki Devlet Başkanlığı Konukevi'nin bahçesine kurulu görkemli çadırına gelen İtalya Başbakanı Massimo D'Alema ile görüştü. İtalya'nın eski başbakanı ve AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi de, Kaddafi ile görüştü. AB-Libya ilişkilerinin 'normalleşmesi' amacıyla yapılan görüşme, "terörizme destek" verdiği gerekçesiyle BM'nin 1992'de yaptırım uygulamaya başladığı Libya ile AB arasında 8 yıldır bu düzeyde yapılan ilk görüşme oldu. Libya'ya uygulanan yaptırımlar geçen yıl nisan ayında askıya alınmıştı. Kaddafi, İrlanda Başbakanı Bertie Ahern ile de görüştü.
Kaddafi sert konuştu
Ancak Kaddafi'nin zirve sırasında yaptığı konuşma Avrupa'ya yönelik sert eleştiriler barındırıyordu. AB Komisyonu Başkanı Prodi, Kaddafi'nin Avrupa ile ilgili konuşmasından "derin hayal kırıklığına uğradığını" söyledi. Prodi, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Kaddafi'nin konuşması beni derin hayal kırıklığına sürükledi. Kendisiyle yaptığım özel görüşmede duyduğum sözler bunlar değildi. Avrupa ve Libya arasında diyalog kurulmasına yardım edebilecek sözler bunlar değil" diye konuştu. Kaddafi, özellikle Fransa ve Portekiz'in eski sömürge güçler olduğunu hatırlatarak, bu ülkelerin "Afrikalılara yardım etmek istediklerini söylemelerini" kınadı. Kaddafi, "Afrika'da demokrasiye değil, su pompalarına ihtiyaç olduğunu" belirtti. Kaddafi, daha sonra Almanya Başbakanı Gerhard Schröder bir araya geldi. Schröder, görüşmenin "çok yapıcı ve içten" geçtiğini söyledi.
Zirvedeki "çarpıcı" isimlerden biri de, Zimbabve'nin başkent Harare'de kendisine karşı gösterici düzenleyen halka karşı sert davranan polisin uygulaması yüzünden İngiltere'nin sert eleştirisine maruz kalan Zimbabwe diktatörü Robert Mugabe oldu. Afrika'nın 52 ülkesinin çoğu, batı ülkelerine olan büyük borçları nedeniyle ekonomik darboğazda bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Ankara'nın taştır yolu çöpler sarmış sağı solu!

SONRAKİ HABER

Microsoft'un tekelciliği onaylandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa