03 Nisan 2000 21:00

Kosova NATO'nun deneme tahtası

Yugoslavya'ya yönelik hava saldırıları süresince bölgede yeni silahlarını deneyen ABD, şimdi de 'müttefikleri' ile birlikte askeri kabiliyetlerini geliştirmek üzere tatbikatlar yapıyor.

Paylaş
Kosova NATO'nun deneme tahtası
Kosova'da 19 Mart'ta başlayan Stratejik Yedek Güçler (SYG)'in "Dinamik Yanıt-2000" tatbikatının üçüncü aşaması olan operasyonlar bölümü, dün tamamlandı. ABD, Polonya, Hollanda, Romanya ve Arjantin'den yaklaşık 1500 askerin katıldığı tatbikatın üçüncü aşamasında, taktik eğitim SYG'nin Kosova Barış Gücü (KFOR) güçleriyle ortak hareket yetenekleri geliştirildi. Amerikan ve Hollanda denizci birlikleri, Arjantin paraşütçüleri ile Polonya ve Romanya piyade birlikleri müdafaa pozisyonlarını pekiştirdiler.
Tatbikat, KFOR çokuluslu tugay komutanlarının kontrolünde yapılıyor. KFOR Komutanı General Klaus Reinhardt, Stratejik Yedek Güçleri'nin tatbikatta gösterdikleri başarıdan övgüyle söz ederek, "Bunlar bizim yedek güçlerimizdir. Onların karadan, havadan ve denizden Kosova'ya intikal etmekte göstedikleri beceriye hayranım. Bu güçler KFOR birlikleriyle bütünlük sağladılar" dedi. Tatbikatın son aşaması bugün başlıyor ve 10 Nisan'a kadar devam edecek.
Şaibeli ölümler
KFOR'da görevli İtalyan birliğinden bir asker, vurularak öldü. Kosova'nın batısındaki İpek kentinde İtalyan birliğinin kışlasında meydana gelen olay üzerine bilgi veren 151. Sassari Alayı'nın sözcüsü, 29 yaşındaki Onbaşı Samuel Utzeri'nin başından vurulduğunu söyledi. Sözcü, "Bu kesinlikle bir intihar değil" derken, Utzeri'yi ağır yaralayan silahın, kendisine mi ya da bir başka askeri mi ait olduğu konusunda bilgi vermeyi reddetti. Bu olayın, NATO komutasındaki KFOR geçen yıl haziran ayında Kosova'ya yerleştiğinden beri İtalyan birliğinde meydana gelen ikinci ölüm vakası olduğu kaydedildi. KFOR yetkilileri, önceki yaptıkları açıklamada, kuzeydeki Mitroviça kentinde de bir Fransız teğmenin, ruhsal durumu bozuk bir astını sakinleştirmeye çalışırken, astının ateş etmesiyle öldüğünü açıklamıştı.
Gerginlik dinmiyor
Öte yandan, Kosova'da önceki akşam, Priştine-Üsküp yolu üzerinde bulunan Plemetin köyünde yaşayan Sırplar, Arnavutların bir Sırp'a saldırmasının ardından yol kapatma eylemi yaptılar. KFOR güçleri, köylerine gidebilmek için Plemetin köyünden geçmek zorunda kalan Arnavutları anayolda bekletirken, yolu açmaları için Sırplarla görüşmeler yaptı. Kosova'da yaşayan Boşnaklara karşı saldırılarla ilgili açıklama yapan Demokratik Eylem Partisi Lideri Numan Baliç, geçen hafta Arnavutlar tarafından Boşnaklara karşı yine saldırılar düzenlendiğini belirtti. Açıklamada, KFOR'un Kosova'ya girişinden bu yana 23 Boşnak'ın öldürüldüğü, yaklaşık 40 bin Boşnak'ın da Kosova'yı terk ettiği, saldırıların ise Boşnakların bu topraklardan kovulmaları için yapıldığı ifade ediliyor.
Krajisnik yakalandı
Bu arada, Bosnalı Sırpların liderlerinden Momcilo Krajisnik'in NATO kuvvetlerince yaklanarak tutuklandığı bildirildi.
Bosna Sırplarının siyasi lideri Radovan Karadzic'in eski çalışma arkadaşı Krajisnik'in dün sabah erken saatlerde, Saraybosna'ya 15 km mesafedeki Pale'de, NATO İstikrar Gücü askerlerince yakalandığı kaydedildi. Krajisnik'in, Lahey'e götürüldüğü bildirildi. Krajisnik, burada Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde soykırım, insanlık suçu ve savaş suçu işlemekle yargılanacak.
ÖNCEKİ HABER

Japonya Başbakanı Obuchi

SONRAKİ HABER

Ergene Ovası üreticileriyle yok oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...