03 Nisan 2000 21:00

Japonya Başbakanı Obuchi

   yorgunluktan komaya girdi

Paylaş
Japonya Başbakanı Obuchi
   yorgunluktan komaya girdi
Japonya Başbakanı Keizo Obuchi'nin komada olduğu bildirildi. Başbakan Vekili Mikio Aoki, başbakanın bilincini yitirdiğini söyledi. Obuchi, aşırı yorgunluk tanısıyla önceki gün hastaneye kaldırılmış, daha sonra başbakanın beyin damarlarında tıkanıklık olduğu ve yoğun bakıma alındığı bildirilmişti. Obuchi'nin solunum aletine bağlandığı öğrenildi.
Geri dönmesi zor
Başbakan Vekili Mikio Aoki, yaptığı basın toplantısında, "Şu anda başbakan komada ve solunum aletine bağlı" dedi. Aoki, Obuchi'nin durumunun ciddi olduğunu ve kısa bir süre içinde görevine dönmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Obuchi'nin istifa etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Japonya'da dün yayımlanan gazeteler, felç geçirme tehlikesiyle karşı karşıya olan Obuchi'nin durumunun çok ciddi olduğunu duyurdular. Hastane kaynaklarına dayanan Nihon Keizai Shimbun gazetesi, Obuchi'nin istifasının kaçınılmaz olduğunu iddia ederek, başbakanın durumunun ağır olması nedeniyle yakın bir zamanda göreve dönmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Diğer gazeteler de iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin Genel Sekreteri Yoshiro Mori ile Dışişleri Bakanı Yohei Kono'nun Obuchi'nin yerine geçebilecek en ciddi adaylar olduğunu yazdılar.
Japon hastalığı!
Keizo Obuchi'nin, hükümet tarafından kısa bir süre önce resmen tanınan, "aşırı çalışma hastalığı"nın kurbanı olabileceği belirtiliyor. Mikio Aoki, başbakanın, "gönüllü olarak aşırı çalışmak" anlamına gelen "karo" yüzünden hasta olduğunu söylemişti.
İşte uzun saatler zaman geçirmek, iş nedeniyle sosyal yaşamını ve toplumsal yükümlülükleri arka plana atmak Japon işgücünün ünlü önemli özelliklerinden biri. Ancak '90'lı yılların ortalarından itibaren aynı hastalık özellikle Avrupa'da da gözleniyor.
Japon hükümeti 1994'te, aşırı çalışmadan hastalık ve ölümü tanımış ve aynı yıl aşırı çalışmadan ölenlerin sayısını 32 olarak açıklamıştı. Bu sayı ertesi yıl 76'ya yükseldi ve Çalışma Bakanlığı "aşırı çalışma" tanımını, yorgunluk ve stresi de içine alacak şekilde genişletti. 1998'de 'karoshi'den ölenlerin sayısının 90 olduğu açıklandı. Başbakan Obuchi'nin de, Usu Yanardağı'nın patlaması, koalisyon hükümetindeki sorunlar, tartışmalı "toplumsal refah" programının uygulanması ve son haftalardaki yoğun programı yüzünden yorgun düşmüş olabileceği belirtiliyor.
İşverenler sorumlu
Çalışma Bakanlığı Çalışma Standartlarını Teftiş Bürosu, bir kimse aşırı çalışma yüzünden hastalanır ya da ölürse, buna işverenin yol açıp açmadığına karar veriyor ve belli durumlarda işvereni sorumlu tutabiliyor. Bu konuda bazı belirleyici mahkeme kararları bulunuyor. Bunlardan biri de, Yüksek Mahkeme'nin geçen ay, 1991'de 24 yaşındaki bir kişinin intiharından reklam şirketi Dentsu'yu sorumlu tutarak suçlu bulması oldu.
Haftada ortalama 80 saat çalışan Ichiro Oshima'nın ailesine verilecek tazminat henüz kararlaştırılmadı, ancak Dentsu'nun 2 milyon dolar tazminata mahkûm edilebileceği belirtiliyor.
Bunun ardından 1997'de, Çalışma Standartlarını Teftiş Bürosu, bir inşaat şirketinde görevli işçinin aşırı çalışma yüzünden girdiği depresyon nedeniyle intihar ettiği ve ailesine kaza sigortası ödenmesi gerektiğini bildirmişti.
ÖNCEKİ HABER

İkinci Seatle korkusu

SONRAKİ HABER

Kosova NATO'nun deneme tahtası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...