02 Nisan 2000 21:00

Ceset sayısı 1000'e yaklaştı

Uganda'da neredeyse her tarikat evinden bir toplu mezar çıkarılırken, polis örgütü, kazı çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.

Paylaş
Ceset sayısı 1000'e yaklaştı
Uganda'da neredeyse her tarikat evinden bir toplu mezar çıkarılırken, polis örgütü, kazı çalışmalarını durdurduğunu açıkladı. "Tanrının On Emrini Yenileme Harekâtı" adlı tarikatın liderleri tarafından öldürüldüğü veya intihar etmeye zorlandığı tahmin edilen tarikat üyesi sayısı ise, 925'e ulaştı. Polis örgütü, kazıyı "çaresizlikten" durdurduğunu itiraf ettikten sonra, tarikat liderlerinin yakalanması için uluslararası yardım çağrısında bulundu. Polis sözcüsü Eric Naigambi, Kongo sınırındaki Ruwenzori dağları yakınlarında beşinci bir tarikat çiftliği saptadıklarını, ama burada "kazı yapmayacaklarını" açıkladı.
'Rahibe' Kongo'ya mı kaçtı?
Polis soruşturması tam bir kaos içinde ilerlerken, tarikat lideri ve "rahibe" lakaplı Credonia Mwerinde'nin, tarikat üyelerinden aldığı binlerce dolarla Kongo'ya girdiği tahmin ediliyor. Eski bir fahişe olan Mwerinde, tarikatın "görünürdeki lideri" olan Joseph Kibwerete'nin arkasındaki isimdi.
"Rahibe" hakkında yayılan söylentiler ise tüyler ürpertici. 48 yaşındaki sapık liderin, "düşmanlara karşı bir büyü olarak" katlettiği çocukların kanını içtiği öne sürülüyor. Kibwerete'nin, öldürülen tarikatçıların peşine düşen yakınlarının da, zehirli çayla ortadan kaldırılmasını emrettiği iddia ediliyor.
Mahkûmlar çalışmıyor
Öte yandan, toplu mezarlardaki çürümüş yüzlerce cesedi çıkarmak için kullanılan mahkûmlar, hastalık riski nedeniyle çalışmama kararı aldılar. Onların yerine ikame edilen işçilere ise hâlâ para ödenmediği belirtiliyor.
Nuh'un Gemisi!
Uganda'daki katliamın, tarihin en büyük toplu tarikat katliamı olduğu belirtiliyor. Bulunan 1000'e yakın cesetten çoğunun çocuk ve kadın olduğu kaydedilirken, ölülerin 400 kadarı 4 adet toplu mezardan çıkarıldı. İki hafta önce tarikatın merkez binasında çıkarılan yangında da, en az 530 kişinin öldüğü sanılıyor. Bu binaya sokulan ve "kıyametin kopmak üzere" olduğuna inandırılmış tarikat üyeleri, kendilerinin de "Nuh'un Gemisi"ne girmekte olduklarını düşünüyorlardı.
Tarikatın asıl lideri olan Rahibe Credonia'nın, diğer iki lider olan Rahip Joseph Kibwetere ve Rahip Dominic Kataribaabo üzerinde de etkili olduğu belirtiliyor. Kataribaabo'nun evinin bahçesinde de 155 ceset bulunmuştu.
Eski üyenin açıklamaları
Bu arada, üç yıl boyunca tarikatın liderlerinden olan, ancak daha sonra pişman olup terk eden Rahip Paul Ikazire, "Tanrının On Emrini Yenileme Harekâtı"'nın liderliğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. "Yönetim toplantılarının hakimi Rahibe Credonia'ydı" diyen Ikazire, "Fiili lider oydu. Kibwetere ise sadece bir kuklaydı; tarikatçıların üzerindeki erkek otoritesini sağlıyor ve tarikatın ilişkilerini yürütüyordu. Rahibenin bir üçkâğıtçı olduğunu anlamıştım; herkesin malını üzerine geçirmek istiyordu.
Üyelere mülklerini satmalarını vaaz ediyordu, ama kendisi bunu hiç yapmadı" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Rover işçileri sokağa döküldü

SONRAKİ HABER

Kuzey İrlanda'da neonazi bağlantısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa