01 Nisan 2000 21:00

OMON'ların cesedi bulundu

Çeçenya'nın Janni-Vedeno bölgesinde çarşamba günü pusuya düşürülen 49 kişilik Rus askeri konvoyunda ölenlerin 27'sinin cesetleri, önceki gece bulundu.

Paylaş
OMON'ların cesedi bulundu
Çeçenya'nın Janni-Vedeno bölgesinde çarşamba günü pusuya düşürülen 49 kişilik Rus askeri konvoyunda ölenlerin 27'sinin cesetleri, önceki gece çarpışma yerinde bulundu.
Perm Bölgesi İçişleri Dairesi Sözcüsü İgor Kselyov, bulunan 27 cesetten 23'ünün kimliklerinin belirlendiğini kaydetti. Bulunan cesetlerden bazıları Vedeno kasabasına götürüldü.
İnterfaks ajansı ise, bulunan ceset sayısının 32 olduğunu duyurdu.
Rusya İçişleri Bakanlığı'na bağlı OMON özel timlerine mensup askerlerden 16'sı ise hâlâ kayıp. Askerlerden altısı, pusudan kurtularak birliklerine ulaşmayı başarmışlardı.
Şpigun'un cesedi de ortaya çıktı
Öte yandan, Çeçenya'da yaklaşık bir yıl önce Grozni'den Moskova'ya havalanmak üzere olan uçağı durdurularak kaçırılan Rusya İçişleri Bakanlığı Temsilcisi General Gennadi Şpigun'a ait olduğu tahmin edilen bir ceset bulundu.
Kremlin Sarayı'nın Çeçenya ile ilgili sözcüsü Sergey Yastrjembski, dün yaptığı açıklamada, Şatoy bölgesinde bulunan cesedin Kuzey Ossetya'nın Mozdok kentine getirildiğini bildirdi. Yastrjembski, cesedin General Şpigun olup olmadığının kesinleştirilmesi için inceleme yapılacağını belirtti.
General Şpigun'in kaçırılması, Çeçen ve Rus taraflar arasındaki diyaloğa son vermişti.
Robinson yolda
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Mary Robinson, dün sabah Moskova'dan uçakla Kuzey Kafkasya'ya hareket etti.
Robinson, bölgede yapacağı üç günlük incelemeler sırasında İnguş, Çeçenya ve Dağıstan cumhuriyetlerine gidecek.
Robinson'ın ziyaret edeceği yerler arasında, Çernokozovo kampı da var. Bu kampta daha önce tutuklulara çok ağır işkenceler ve kötü muamele yapıldığı ileri sürülüyordu. Ancak kampın isminin dünya kamuoyunda duyulmasından sonra, buradaki tutukluların bir bölümünün başka noktalara aktarıldığı ve kamp koşullarının iyileştirildiği söyleniyor.
Robinson, bu gece Dağıstan'ın başkenti Mohaçkale'den Moskova'ya hareket edecek.
Rus generalden açıklama
Bu arada, Rusya Genelkurmay Başkanı Yardımcısı General Valeri Manilov, Çeçenya'daki askeri operasyonların son aşamada olduğunu açıkladı.
General Manilov, düzenlediği basın toplantısında, Çeçen topraklarında halen 80 bin Rus askeri bulunduğunu söyledi. Rus general, "Uygulamada, toprakların tamamı federal güçlerin kontrolü altında bulunuyor" dedi.
Çeçenya topraklarının tamamında yaklaşık 3400 silahlı Çeçen bulunduğunu kaydeden General Manilov, bunların 2000'inin dağlarda, bininin ovalarda, 400'ünün de Grozni'de bulunduğunu kaydetti.
Çeçen sorununun çözümüne ilişkin muhtemel görüşmelere de değinen General Manilov, "Çeçenya Devlet Başkanı Aslan Mashadov ile görüşme masasına oturmanın çetelerle görüşmek anlamına geleceğini" savundu.
ÖNCEKİ HABER

ABD'ye bir tokat da Elian'ın babasından

SONRAKİ HABER

Rantiye büyürken Türkiye küçüldü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa