01 Nisan 2000 21:00

Putin'den Batı'ya uyarılar

Yeni Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilk uluslararası mesajını vermek için bir 'nükleer şehir' olan Chelyabinsk'i seçti.

Paylaş
Putin'den Batı'ya uyarılar
Rusya'nın yeni devlet başkanı Vladimir Putin, ilk siyasi açıklamasını yapmak için bir "nükleer şehri" seçti. Önceki gün Chelyabinsk şehrine giden Putin, Batılı emperyalistleri uyararak, Rusya'nın nükleer caydırıcılığını korumaya kararlı olduğunu söyledi. Rus lider, yine de silahlanmanın denetim altına alınması için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti.
Kuracağı hükümete "pazar ekonomisi yanlısı profesyonelleri" alacağını söyleyerek ABD ve Batı Avrupa'yı rahatlatma çabası içine de giren Putin'in, genel olarak "dengeli" dış politika mesajları verdiği yorumları yapıldı.
'Güçlü devlet' anlayışı
Urallardaki Chelyabinksk-70 şehrinde bulunan bir nükleer silah merkezini ziyaret eden Vladimir Putin, kendisinin "güçlü devlet"e önem verdiğini, ama Batı'nın bundan korkmaması gerektiğini belirtti. "Bizim kastettiğimiz, kuralların yasalarla güvence altına alındığı ve istendiği zaman gözlenebileceği bir devlettir" diyen Putin, nükleer silahların "kendini savunma yeteneğine sahip" bir ülke olarak Rusya için vazgeçilmez olduğunu vurguladı. "Nükleer caydırıcılık potansiyelimizi artırmalıyız" şeklinde konuşan Vladimir Putin, bu görevin daha fazla silah üreterek değil, mevcut atom silahlarını daha etkili ve güvenli kılarak yerine getirilebileceğini ifade etti.
START-3'e göz kırptı
"Rusya, dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmek için, stratejik saldırı silahlarında daha fazla indirime gitmek üzere masaya oturmaya hazırdır" diyen Rusya lideri, böylece ABD ile START-3 anlaşmasının görüşmelerine başlayabileceklerini işaret etti.
1993 yılında iki ülke arasında imzalanan START-2 anlaşması, parlamentonun alt kanadı Duma tarafından onaylanmadığı için yürürlüğe girmiş değil. Putin, anlaşmayı Duma'dan geçirmek için çaba sarf edeceğini kaydetti.
Rusya, ekonomik kriz içinde bulunmasına rağmen nükleer bir süper güç olmayı sürdürüyor. Rus ordusunun elinde halen yüzlerce balistik füze bulunuyor. Ordu ayrıca, yeni nesil Topol-M tipi balistik füze üretimi çalışmalarına da devam ediyor.
ÖNCEKİ HABER

Görme engelli kadınlar mücadeleye!

SONRAKİ HABER

ABD'ye bir tokat da Elian'ın babasından

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...