31 Mart 2000 21:00

ABD terör musluğunu açtı

ABD Temsilciler Meclisi'nden geçirilen dev 'acil harcama' bütçesi ile, Kolombiya diktatörlüğüne 1.7 milyar dolarlık 'yardım' yapılması onaylandı.

Paylaş
ABD terör musluğunu açtı
ABD Temsilciler Meclisi, iki günlük bir oturumun sonucunda, 12.7 milyar dolarlık bir "acil harcama" bütçesini onayladı. Onaylanan bu miktarın en büyük dilimi, Kolombiya diktatörlüğüne silah, teçhizat, askeri eğitim ve para yardımı olarak gidecek. Böylece ABD, 1980'lerden bu yana ilk kez bir Latin Amerika ülkesine bu düzeyde "yardım" yapıyor.
Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti'den temsilcilerin bulunduğu Meclis, önceki gün oylanan dev "yardım"ı 146'ya 263 oyla kabul etti. Onaylanan pakette ayrıca, Kosova'daki işgalci faaliyetler için Pentagon tarafından ödenmesi gereken para da bulunuyordu.
1.7 milyar dolar
Ancak Temsilciler Meclisi'nin onay verdiği paketin en önemli bölümü, önümüzdeki iki yıl içinde Kolombiya'ya 1.7 milyar dolar yardım yapılmasına ilişkin bölüm oldu. Böylece Meclis, demokratik kamuoyundan gelen çağrıları da kulak arkası ederek, ABD'nin Kolombiya'da 40 yıldır süren iç savaşa daha fazla müdahale etmesinin yolunu açtı.
"Uyuşturucuyla mücadele" bahanesiyle Kolombiyalı işçi ve emekçilere karşı kullanılacak olan ölüm makinelerinin verilmesini onaylayan temsilciler, programın "Kolombiya'da yasa düzenini, ekonomik istikrarı ve insan haklarını geliştireceğini" iddia ettiler.
63 saldırı helikopteri
Temsilciler, Kolombiya'nın ABD için ikinci bir Vietnam olmasını önlemek amacıyla da, bu ülkeye gönderilen Amerikan askeri personelini "bir seferde en fazla 300" rakamıyla sınırladılar. Ancak "kurtarma görevleri" bu sınırlamayla karşılaşmayacak. Kolombiya diktatörlüğüne yapılacak silah yardım paketi içinde en önemli yeri Blackhawk ve Huey tipi 63 saldırı helikopteri oluşturuyor. Ayrıca, binlerce katliam, işkence, yargısız infaz ve gözaltında kayıp gerçekleştiren Kolombiya ordusu 470 milyon, polis ise 115.5 milyon dolar yardım alacak. Ordu ve polisin aldığı bu para, üç özel kontrgerilla taburu oluşturulmasında kullanılacak.
Temsilciler tedirgin
Verdikleri onayla, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı'nın "tavsiye"lerine uyduklarını gösteren temsilcilerden bazıları ise, tedirginliklerini gizlemedi. Mississippi'den Demokrat Parti temsilcisi Gene Taylor, "Sanırım Kolombiyalılar, Amerikan gençlerinin, kendilerinin savaşmak istemediği bir savaşta savaşmasını ve Amerikalı vergi mükelleflerinin, kendilerinin karşılamayacağı bir savaşı karşılamasını istiyor" diyerek Kolombiya hükümetini azarladı. New Yorklu Demokrat Temsilci Jose E. Serrano ise, "Bir iç savaşa bulaşmak üzereyiz ve bunun bedelini ödeyeceğiz" dedi.
Kosova'ya bütçe
Öte yandan, Meclis'ten geçen yasa ile birlikte, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Kosova için "taze para"ya kavuştu. Pentagon, nisan ayı itibarıyla Kosova operasyonunda kullanılmak üzere 2 milyar dolarlık ek bütçeye kavuşacak. Pakette ayrıca, diğer Balkan ülkelerine yönelik 143 milyon dolarlık bir "acil yardım" da öngörülüyor.
Bu arada, ABD yönetiminin Kosova politikasını etkileyecek bir yasa tasarısı, sadece 19 oy farkla püskürtülebildi. 200'e karşılık 219 oyla reddedilen yasa tasarısı, "Avrupalı NATO ülkeleri Kosova operasyonunun masraflarını daha fazla karşılamazsa, Amerikan askerlerinin bölgeden geri çekilmesi"ni öngörüyordu.
ÖNCEKİ HABER

Üniversite bir holdingdir!

SONRAKİ HABER

Uganda ceset tarlası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...