30 Mart 2000 21:00

İngiltere Yıldız Savaşları üssü olacak

İngiliz The Guardian gazetesi, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile ABD Başkanı Bill Clinton'ın, başını ABD'nin çekeceği ve sadece ilk adımı 50 milyar dolar...

Paylaş
İngiltere Yıldız Savaşları üssü olacak
İngiliz The Guardian gazetesi, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile ABD Başkanı Bill Clinton'ın, başını ABD'nin çekeceği ve sadece ilk adımı 50 milyar dolar tutacak yeni bir füze savunma sistemi konusunda anlaştığını iddia etti. Bu iddianın doğrulanması durumunda İngiltere, ABD tarafından tüm uluslararası anlaşmalara aykırı bir biçimde kurulmak istenen "Yıldız Savaşları" savunma kalkanının üssü haline gelecek. Guardian, Başbakan Blair'in, söz konusu kararı kabinesinden gelecek itirazlar ve Avrupa çapında yaşanabilecek nükleer güç karşıtı protestoları da önceden tahmin ettiği halde aldığını belirtirken, "Blair, buna rağmen Clinton ile konuyla ilgili görüşmeler yaptı, projeye destek sözünü verdi" dedi.
Kore ve Ortadoğu'ya karşı
Guardian, sistemin ilk adımının, ABD'ye Kuzey Kore'den yönelebilecek bir nükleer saldırı ile ilgili erken uyarı sistemi olduğunu ve İngiltere'nin North Yorkshire bölgesinde, ABD'ye ait radar üssündeki bilgisayar sistemlerinin değişmesini öngördüğünü ifade etti.
İkinci adımın ise daha ziyade İran, Irak ve "haydut" olarak nitelenen diğer Ortadoğu ülkelerinden gelebilecek saldırılara karşı ABD'nin İngiltere'deki üslerinin güçlendirilmesini öngördüğünü belirten gazete, ABD'nin ayrıca, savaş gemilerinden birine konulacak gezici radar sistemini de harekete geçirmek istediğini bildirdi.
Almanya ve Fransa itiraz edecek
Gazete, Avrupa'da özellikle Almanya ve Fransa'nın, böyle bir gelişmeyi, "ABD ile Rusya arasında kurulmuş güç dengelerini bozacak cinsten" göreceklerini belirtti.
The Guardian ayrıca, Fransa'nın ABD'ye, bu önemli dengenin bozulmaması için "aynı sistemin sırlarını Rusya'ya da verin ve hatta bunu kurmak için gerekli parayı da Rusya'ya sağlayın" dediğini öne sürdü. Guardian'a göre, ABD'li yetkililer bu itiraza karşılık "Kurmaya çalıştığımız sistem Rusya'ya karşı değil. Hatta Rusya da en az bizim kadar bazı kural tanımayan ülkelerin tehdidi altında" cevabını verdi.
ABD'nin, planın uygulanmasına karar vermeden önce, İngiltere'deki üslerini mayıs ayından itibaren yeni bir "yeterlik" testine sokacağı belirtildi. Ancak iç politikada bütün çıkışları tükettiği belirtilen Clinton'ın, bu testin sonucu ne olursa olsun, projeyi harekete geçirecek düğmeye basacağı öne sürülüyor.
ÖNCEKİ HABER

Tarikat katliamlarında devlet parmağı

SONRAKİ HABER

Çeçenya doğrudan yönetilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...