30 Mart 2000 21:00

Tarikat katliamlarında devlet parmağı

Uganda'yı dev bir toplu mezarlığa çeviren tarikat katliamlarının, devlet yetkililerinin 'ihmali' sonucu gerçekleştirildiği ifade edildi.

Paylaş
Tarikat katliamlarında devlet parmağı
Toplu tarikat intiharları ve katliamlarıyla sarsılan Uganda'nın devlet başkanı Yoveri Museveni, devlet yetkililerinin katliamlara göz yumduğunu ima etti. Museveni, istihbarat yetkililerinin, "Tanrının On Emrini Yenileme Harekâtı" adlı tarikatın tehlikeli olduğuna ilişkin raporlar hazırladığını, ama yerel yöneticilerin bu raporları hasıraltı ettiğini söyledi.
Londra'ya yaptığı bir ziyaret sırasında BBC'ye konuşan Museveni, Uganda Ulusal Güvenlik Konseyi'nden, konuyla ilgili soruşturma başlatılmasını istediğini de belirtti.
Her yer ceset dolu
Museveni'nin açıklaması, önceki gün Uganda'da 50 cesedin daha bulunmasının ardından yapıldı. Mahkûmların kullanıldığı üç günlük bir kazı sonrasında bulunan cesetler, eski bir Katolik papaz tarikatın liderlerinden olan Dominic Kataribabo'nun evinden çıkartılmıştı. Uzmanlar, cesetleri bulunan kişilerin yaklaşık bir ay önce öldüğünü tahmin ediyor.
17 Mart'ta keşfedilen 400 cesetlik "ilk grup" içinde Kataribabo'nun cesedinin de bulunduğu sanılıyor.
Cuma günü de, Buhunga'da bir toplu mezarda 153 ceset bulunmuştu. Bugüne dek bulunan yüzlerce cesetin büyük bir bölümünün çocuk olması dikkat çekiyor.
Polis tarafından yapılan son açıklamada, beş kurbandan alınan ciğer örneklerinin, zehirlenmeye işaret ettiği belirtildi.
Evinin altında toplu mezar bulunan Kataribabo, Rugazi bölgesinde papazlık yapıyordu. Evinin, ülkenin diğer bölgelerinden gelen tarikat üyeleri için bir geçiş noktası olduğu, ayrıca burada dersler ve seminerler düzenlendiği belirtiliyor.
Katliamların nedeni para
Öte yandan, toplu katliamların nedenine işaret eden ilk bulgular da ortaya çıkmaya başladı. Yetkililer, 5000'e yakın üyesi olan tarikatın şefleri olan Credonia Mwerinde ve Joseph Kibweteere'yi arıyorlar. Ölüler arasında olmadıkları sanılan Mwerinde ve Kibweteere, 31 Aralık'ta kıyametin kopacağını "öngörmüşlerdi". Ancak bu "öngörü" gerçekleşmeyince, çok sayıda tarikat üyesi, daha önce tarikat yönetimine devrettikleri mülk ve servetlerini geri istediler. Polis yetkilileri, bunun üzerine tarikat liderlerinin, bu üyeleri katletmeye başladığını tahmin ediyor.
Museveni'ye suçlama
Devlet Başkanı Museveni, tarikatların halkın yoksulluğunu sömürdüğünü belirtirken, muhalefet ise kendisini suçladı. Muhalefetteki Uganda Halk Kongresi'nin Londra temsilcisi Joseph Ochienno, Uganda'da tarikatların yayılmasının tek sorumlusunun Museveni olduğunu vurguladı. Ochienno, devletin siyasi örgütlenmeyi yasaklamasının halkı söz hakkından yoksun bıraktığını dile getirerek, bu durumun da "Tanrının On Emrini Yenileme Harekâtı" gibi tarikatlara yayılma alanı sağladığını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Sesli kütüphane dinleyici bekliyor

SONRAKİ HABER

İngiltere Yıldız Savaşları üssü olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...