29 Mart 2000 21:00

Sesli kütüphane dinleyici bekliyor

Özürlüler için yapılması gereken hemen hiçbir düzenleme devletin ilgisizliği yüzünden gerçekleşmiyor. Vücutlarındaki herhangi bir eksikliğin sıkıntısını en az seviyede hissederek yaşayabilecek birçok insan, bu yüzden, eviyle sınırlanmış bir ömür sürüyor.

Paylaş
Sesli kütüphane dinleyici bekliyor
Suzan Aykaç
Bu yıl 36.'sı kutlanan Kütüphaneler Haftası'nda, kütüphaneler mali yetersizlikler ve azalan ilgi nedeniyle birçok sorunla boğuşuyor. Ama Bakırköy'deki bir kütüphane, bu koşullarda da olsa, görme engelliler için umut ışığı oluyor.
Bakırköy Belediyesi'nin kurduğu Görme Engelliler Kütüphanesi'nden bahsediyoruz. Onların deyimiyle "bir ses, bir nefes, bir ışık verebilmek için" kurulan kütüphaneden... Kütüphane sorumlusu Galip Çağatay, bu çalışmanın nasıl başladığını anlatıyor. Görme Engelliler Kütüphanesi'ni kurarken amaçlanan, onların kitap okuma sorunlarını biraz olsun çözebilmek. Çünkü kabartma yazı sistemiyle yazılan kitapların sayısı çok az ve görme engelliler bu kitaplardan yeterince faydalanamıyor. Kütüphane de, bu durumdan yola çıkarak, mevcut kitapları kasetlere okuyarak kaydetme yöntemiyle oluşturulmuş.
Ücretsiz yararlanıyorlar
Kütüphaneden yararlanmak isteyenlere, ya kasetlerin bir kopyası veriliyor ya da kütüphanede kalarak kabinlerden kitapları dinlemeleri sağlanıyor. Tek koşul ise üye olmak. Üyelik için herhangi bir ücret istenmiyor. Roman, öykü ve şiir kitaplarının yanı sıra açıköğretim, açık lise ders ve İngilizce kitaplarına kadar pek çok kitaptan yapılmış kayıtların bulunduğu kütüphanedeki kayıtların yeterli ve kaliteli olmadığını söyleyen Çağatay, esas amaçlarının bundan sonra kütüphaneyi geliştirebilmek olduğunu söylüyor.
Romanlar tercih ediliyor
Görme Engelliler Kütüphanesi'nde Maksim Gorki'den Nâzım Hikmet'e, Gabriel Garcia Marquez'den Yılmaz Güney'e, Dostoyevski'ye kadar pek çok yazarın kitaplarının kaydı bulunuyor. "Hangi kitapları okuyacakları onların özgürlüğü. Biz sadece onlara hizmet veriyoruz. Bazen insanlar kendi kitaplarını getirerek kayıt yapmamızı da isteyebiliyorlar ve onların kitaplarının kayıtlarını da yaptığımız oluyor" diyor Çağatay.
Kütüphaneye gelen görme engellilerin birçoğunun kültür seviyelerinin düşük olduğunu, fakat az sayıda üniversite mezunu da bulunduğunu anlatan Çağatay, "Eğitim durumlarına göre bazen kitap önerisinde bulunuyoruz. Ağırlıklı olarak roman okumayı tercih ediyorlar. Özel ilgi gerektirecek kitap kayıtları da yaptık. Fakat onlar fazla ilgi görmedi" diyor.
Bakırköy Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde bulunan kütüphanenin, halen 200'e yakın üyesi var. Ama önemli olanın bu üyelere süreklilik kazandırmak ve üye sayısını artırarak daha fazla görme engelliye ulaşabilmek olduğunu belirtiyorlar. Çağatay, kütüphanede görev almak isteyen gönüllülere ihtiyaç duyduklarını da sözlerine ekliyor.
Karanlık dünyaya bir ışık...
Kütüphane sorumlusu Çağatay, engellilere acıma duygusuyla bakılmasını eleştirerek, "Görme engelli birçok insan, satrançtan resme birçok şeyi normal insanlardan çok daha iyi yapabilir. Bizim amacımız da o karanlık dünyaya az da olsa bir ışık verebilmek" diyor.
ÖNCEKİ HABER

Rayda Yürüyüş sona erdi

SONRAKİ HABER

Tarikat katliamlarında devlet parmağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa