29 Mart 2000 21:00

Rayda Yürüyüş sona erdi

BTS'nin 22 Mart'ta başlattığı 'Rayda Yürüyüş' eylemi dün Ankara'da sona erdi. Yürüyüşçüler, TÜMTİS, Demiryol-İş, Ulaşımda Demiryolu Platformu, Tarım Gıda-Sen, EMEP, İP, HADEP ve SİP üyeleri tarafından karşılandı.

Paylaş
Rayda Yürüyüş sona erdi
Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) yöneticilerinin 22 Mart'ta ülkenin 9 ayrı noktasından "demiryollarının geliştirilmesi ve çalışanların özlük haklarının verilmesi" için başlattığı yürüyüş, Ankara'da coşkulu bir kitle tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı.
Sabah saatlerinde Sincan İstasyonu'na ulaşan yürüyüşçüler, burada bir grup kitle örgütü temsilcisi tarafından karşılandılar. EMEP Sincan İlçe Örgütü'nün karanfillerle karşıladığı yürüyüşçüler, saat 10.30'da, "Özelleştirmeye değil, demiryoluna yatırım" önlükleri ve "Demiryollarımızın geliştirilmesi ve haklarımız için yürüyoruz" pankartı ile sessizce yürüyerek Lale Durağı'na geldiler. Buradan tekrar trene binen yürüyüşçüler, demiryolu işçilerinin yoğun olarak çalıştığı Marşandiz Durağı'nda tekrar inerek "Dünya Demiryolu Çalışanları Günü"nü kutladılar.
Öte yandan Marşandiz'de çalışan işçilere, eyleme katılmamaları yönünde, yetkililer tarafından kâğıt imzalatıldığı öğrenildi. Demiryol-İş Sendikası üyesi yaklaşık 20 kadar yol bakım işçisi, Gar'da yapılacak eyleme destek vermek için BTS'lilerle birlikte yürüyüşe katıldı. Doğu yönünden Ankara'ya gelen yürüyüşçüler ise Kayaş Tren İstasyonu'nda EMEP Mamak İlçe Örgütü üyeleri tarafından karşılandı.
Ankara Garı'nda karşılama
Sincan ve Kayaş hattından gelen yürüyüşçüler, Ankara Tren Garı'na iki ayrı yönden alkışlar, karanfiller, sloganlar arasında girdiler. Taleplerin yazılı olduğu önlüklerle alana gelen yürüyüşçüleri karşılayan kitle, hükümetin ulusal ve uluslararası sermayenin emriyle kendilerine yönelttiği saldırılara karşı tepkilerini sloganlara yansıttı.
"Trenler halkındır, satılamaz", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Direne direne kazanacağız",
"Daha fazla yatırım, daha fazla hizmet", "MAI, MIGA, tahkim kahrolsun emperyalizm" sloganlarıyla gara giren yürüyüşçüleri, TÜMTİS, Demiryol-İş Ankara Şubesi, Ulaşımda Demiryolu Platformu, Tarım Gıda-Sen, EMEP, İP, HADEP ve SİP karşıladı. Yürüyüşçüleri karşılayanlar arasında EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, HADEP İl Başkanı Cennet Ayhan ile çok sayıda sendika yöneticisi de yer aldı.
'Demiryolumu istiyorum'
BTS Ankara Şubesi ise "Başbakan konakta, insanlık sokakta", "Demiryolları özelleştirilemez" yazılı önlükler giydiler. Genel-İş, Sosyal-İş, Genel Maden-İş ve DİSK'e bağlı diğer sendikalardan katılanlar "Ülkemizin yağmalanmasına, özelleştirme talanına hayır" yazılı kokartları taşıdı. Ses aracının üstünde ise "Yaşamı seviyorum, demiryolumu istiyorum" ve "Demiryolu halkındır satılamaz" pankartları asıldı.
BTS Genel Başkanı Orhan Altuğ, demiryollarının geliştirilmesi ve hakları için yaptıkları yürüyüşe verilen destekten dolayı teşekkür etti. Altuğ, 65 milyonun her gün, her saat yaşadığı, ama bir türlü gündemine alamadığı ulaşım sorununu ülkenin gündemine getirmek ve sorunun çözümünde anahtar olan demiryollarına devletin gerekli ilgiyi göstermesini sağlamak için yürüdüklerini söyledi.
Demiryollarının tasfiyesi
Demiryollarının geliştirilmesi, yatırım yapılması için yürüdüklerini vurgulayan Altuğ, dünyada uygulanan neoliberal politikaların etkisiyle, ülkemizde demiryollarının "yeniden yapılanma" adı altında tasfiye edilmeye çalışıldığını söyledi. Çalışanların sorunlarına da dikkat çekerek, normal çalışmanın dışında günde 1-2 saat fazla çalıştırıldıklarını, karşılığında ortalama 150 bin lira ücret aldıklarını, yemeklerin ücretli, giyimlerin kötü olduğunu kaydeden Altuğ; kötü muameleye tabi tutulduklarını, her ay ceza aldıklarını, sicil puanının başlarında Demokles'in kılıcı gibi sallandırıldığını anlattı.
KESK Genel Başkanı Siyami Erdem ise demiryolu gerçeğini kamuoyuna gösteren, halkı aydınlatan BTS yönetici ve üyelerini kutladıklarını bildirdi. BTS'nin önümüzdeki dönemde çalışmalarıyla işkoluna daha da damgasını vuracağını kaydeden Erdem, Türkiye'de ekonomik ve sosyal hayatı tahrip eden en önemli saldırının sosyal devlet anlayışından uzaklaşma olduğunu belirtti. Erdem, özelleştirmeye karşı, tekelci ulaşım politikasına karşı halkçı bir ekonomik yaşam, ulaşım politikası için yürütülen mücadele bayrağının yükseltilerek devam edeceğini söyledi.
Gözaltılar kınandı
TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, BTS yöneticilerinin, gerçekleştirdikleri yürüyüş sırasında gözaltına alınmasını protesto ederek, "Bu tutum, özelleştirme furyasına demiryollarını da dahil etmek isteyen hükümetin sendikal etkinliklere tahammülsüzlüğünün bir ifadesidir" dedi. BTS'nin eylemini desteklediklerini belirten Topçu, BTS ile dayanışmanın emekçilerin birliğine hizmet edeceğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Avukatlar nisanda eylemlere başlıyor

SONRAKİ HABER

Sesli kütüphane dinleyici bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...