29 Mart 2000 21:00

Milletvekilleri rüşvette mutabık

Emekçileri mezarda emekliliğe mahkûm eden milletvekilleri, kendilerine ömür boyu kıyak emeklilik sağlayacak olan 86. maddeden taviz vermediler.

Paylaş
Milletvekilleri rüşvette mutabık
Demirel'in 5 yıl daha cumhurbaşkanlığını sürdürmesi için hazırlanan üçlü paketin TBMM Genel Kurulu'ndaki ilk tur görüşmeleri başladı. Milletvekillerinin kıyak emekliliğini güvenceye almak için 86. maddeyi, FP'nin desteğini sağlamak için de 69. maddeyi değişiklik paketine dahil eden hükümetin bu rüşvetleri, Meclis'te sadece yetersizliği üzerinden tartışıldı. Anayasa değişikliği tasarılarının görüşülüp görüşülmemesine ilişkin oylama, hükümete umut vermedi. Kabul oyları 303'te kalırken, ret oylarının sayısı da 202 oldu. TBMM Genel Kurulu, Danışma Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda saat 11.00'de Başkan Vekili Ali Ilıksoy başkanlığında toplandı. Ali Ilıksoy, görüşmelere geçilmeden önce Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır'ın rapora muhalif olmasına karşın bunun raporda sehven yer almadığını genel kurula duyurdu. Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde ilk sözü FP grubu adına Yasin Hatiboğlu aldı.
FP: Anayasa'yı değiştirelim
FP Çorum Milletvekili Yasin Hatiboğlu, Anayasa'nın 7 yıl içinde 25 maddesinin değiştirildiğini hatırlatarak, "Gelin oturup bir Anayasa yapalım ve 'İşte Anayasa böyle olur' diyelim" dedi. Hatiboğlu, Anayasa değişikliği paketinde yer alan üç madde içinde yalnızca 69. maddenin 65 milyonu ilgilendirdiğini ifade etti. Anayasa'nın cumhurbaşkanının görev süresini belirleyen 101. maddesindeki değişiklik teklifine değinen FP'li Yasin Hatiboğlu, Cumhurbaşkanı Demirel'e uzun ömür dileyerek, sözlerini şöyle tamamladı: "Şimdi Demirel 7 yıl cumhurbaşkanlığı yaptı, 5 yıl daha yapacak. Toplam 12 yıl... Biz teklifte ne diyoruz? En fazla 10 yıl cumhurbaşkanlığı yapabilir. Bunu getirebilirsiniz, ancak yaptıklarınız birbirini tutmuyor."
ANAP'lılar 'vicdanlarını' dinleyecek
ANAP Grup Başkan Vekili Beyhan Aslan da, milletvekillerinin vicdanlarının sesini dinleyerek ve yakalanan siyasi istikrarı dikkate alarak Anayasa değişikliği teklifine oy vereceklerini söyledi. Konuşmasını, "Anayasa değişiklikleri hükümetin işi değildir, TBMM'nin işidir" diye sürdüren Aslan, Anayasa'yı bugün de TBMM'nin değiştirmek istediğini kaydederek, "Bu işi hep beraber gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz" dedi. Aslan'ın konuşmasından sonra birleşime saat 14.00'e kadar ara verildi.
Kıyağa 'haysiyet savunması'
MHP grubunun teklif üzerindeki gürüşlerini açıklayan MHP Grup Başkan Vekili İsmail Köse ise, milletvekillerine ömür boyu kıyak emeklilik sağlayacak olan 86. madde değişikliğini savundu ve "Eski milletvekili, seçmenine bir çay ısmarlamayacak mı?" diye sordu. 86. maddeyle milletvekillerine para verilmediğini öne süren Köse, "Yapılan şey, SSK'lı, Bağ-Kur'lu milletvekilini Emekli Sandığı'na bağlamaktır" dedi. Köse, 86. maddenin milletvekillerinin "haysiyetini" kurtaran bir madde olduğunu söyledi. Siyasi partilerin kapatılmasının yanlış olduğunu ve parti olarak buna karşı çıktıklarını ifade eden Köse, "Bu meseleden en kârlı çıkacak parti FP'dir. 69. madde değişikliğini desteklemeliler" diye konuştu. Köse, 101. madde değişikliği kapsamındaki cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak partisinin herhangi bir şahsa angaje olmadığını da belirterek, "Bu önergeye hür iradeyle imza koyduk. Hiçbir baskı altında kalmadık" dedi.
Çiller'den değişikliğe tam destek
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin Anayasa değişiklik teklifini sorumluluk duygusu ile desteklediklerini bildirerek, aynı sorumluluğu diğer partilerin de göstermelerini istedi. Çiller, Anayasa değişikliği teklifinde bulunan partilerden tekliflerine sahip çıkmalarını ve samimi olmalarını isteyerek, "Cumhurbaşkanlığı seçimini bir oldubittiye getirecek konjonktür yoktur. Ciddi, samimi olsunlar, gerekli sonuç Meclis'ten çıksın" dedi.
DYP, iktidarı suçladı
DYP grubu adına TBMM Genel Kurulu'nda konuşan DYP Amasya Millletvekili Ahmet İyimaya ise, "Anayasa değişikliğini, destek tabanını daraltıcı anlayışla yürüten iktidar çoğunluğunun bu tavrının, değişikliği sabote etmeye yönelik örtülü bir stratejinin tezahüründen başka bir şey olmadığını" söyledi. 1982 Anayasası ile geniş yetkiler verilen cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi gerektiğini belirten İyimaya, Türkiye'de fiilen başkanlık sistemi sürecinin yaşandığını söyledi. İyimaya, DYP olarak Anayasa değişikliği teklifini desteklediklerini sözlerine ekledi.
DSP'den istikrar gerekçesi
DSP Ankara Milletvekili Tayfun İçli ise, değişiklik teklifi üzerine görüşünü açıklarken, 57. hükümet döneminde ülkede "istikrar" sağlandığını belirterek, bu "istikrarın" dayandığı hassas dengelerin bozulmaması için değişikliğin desteklenmesi gerektiğini öne sürdü. İçli, şimdiden saygı sınırlarını zorlayan değerlendirmeler yapıldığını ifade ederek, Anayasa değişikliğinin yapılması ile Demirel'e yeniden seçilme yolunun açılacağını anımsattı ve bunun da istikrarın sürmesine katkı sağlayacağına inandığını savundu.
Arınç: Merhamet dilemiyoruz
TBMM Genel Kurulu, saat 14.00'te, Meclis üyeleri arasında oy kullanma hakkı bulunmayan tek kişi olan TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut başkanlığında yeniden toplandı. Akbulut, kişisel konuşmalarda ilk sözü Arınç'a verdi. FP'nin "pazarlıkçı" olarak gösterilmesinin yanlış olduğunu söyleyen Arınç, aslında yalnızca Anayasa'nın 101. maddesinin değiştirilmek istendiğini, bu maddenin yanına da 69 ve 86. maddelerin "kaldıraç maddeleri, promosyon maddesi" olarak getirildiğini kaydetti. MHP sözcüsünün 69. maddenin FP için getirildiğine yönelik sözler sarf ettiğini bildiren Arınç, sözlerini şöyle tamamladı: "FP olarak kimseden merhamet dilemiyoruz. Anayasa Mahkemesi tarafından devam eden bir dava sürecinde MHP'nin himayesinde siyaset yapmayı düşünmüyoruz."
Ecevit, Demirel'i yere göğe sığdıramadı
Başbakan Ecevit de, TBMM Genel Kurulu'nda söz alarak değişiklikler üzerindeki görüşlerini dile getirdi. Ecevit, Anayasa'nın 101. maddesinde yapılacak değişikliğin, Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığında bir süre daha kalması anlamına geldiğinin herkesin bilincinde ve bilinçaltında bulunduğunu söyledi. TBMM'de cumhurbaşkanlığına layık birçok milletvekili bulunduğunu kaydeden Ecevit, Demirel'i överek şunları söyledi: "Ama deneyimin de çok önemi var. Özellikle son yıllarda değişen dünya ortamında cumhurbaşkanlarının, devlet başkanlarının dış ilişkiler bakımından etkileri ve yetkileri genişlemiştir. Bu bakımdan Demirel'in deneyiminin çok önemli olduğuna inanıyorum. Örnek vermek gerekirse, Bakü-Ceyhan boru hattı projesinin gerçekleşmesine önemli katkıları olmuştur. Türkmenistan ziyaretinde de yeni önemli kararların alınmasına değerli katkıları olmuştur."
İlk sonuç Demirelcilere umut vermedi
Genel kurulda saat 14.47'de Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamaya başlandı. Anayasa değişikliği tasarılarının TBMM Genel Kurul gündemine alınıp görüşülüp görüşülmemesine ilişkin oylama, hükümete umut vermedi. Saat 15.30 sıralarında sonuçlanan oylamada, 303 kabul, 202 ret, 11 çekimser oy çıktı ve tasarının maddelerine geçilmesi kabul edildi. İlk oylamanın ardından, hükümet ve DYP'nin desteklediği tasarının kabul edilmeme olasığının güçlendiği yorumu yapılıyor. Anayasa değişikliği maddelerinin kabulü için en az 330 oy gerekiyor. Anayasa değişikliklerinin toptan kabul edilebilmesi için 367'nin üzerinde kabul oyu çıkması gerekiyor. Gazetemiz yayına girdiği sırada görüşmeler sürüyordu.
ÖNCEKİ HABER

İşçi rüşveti reddetti

SONRAKİ HABER

1 milyon 180 bin liralık adalet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...