29 Mart 2000 21:00

Barak: Filistin devletini kabul ederiz

İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın, eylül ayında Filistin devleti ilanını kabul ettiği bildirildi.

Paylaş
Barak: Filistin devletini kabul ederiz
İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın, eylül ayında Filistin devleti ilanını kabul ettiği bildirildi. İsrail askeri radyosunun haberine göre Barak, 7 Mart'ta Filistin lideri Yaser Arafat ile yaptığı görüşmede, Mayıs'a kadar Batı Şeria ve Gazze'nin nihai statüsü konusunda çerçeve anlaşmasına varılamazsa, Eylülde Filistin devletinin tekyanlı olarak ilan edilmesine karşı çıkmayacağına dair söz verdi. Radyo, Başbakan Barak'ın 1993 Oslo anlaşmalarında öngörülen Batı Şeria'dan çekilme işleminin üçüncü ayağının "yüzde 1'den çok daha fazla" olmasını da kabul ettiğini haber verdi. Eski Başbakan Benjamin Netanyahu hükümetinin, Batı Şeria'nın yüzde 1'inden çekilmeyi öngördüğünü anımsatan radyo, bu oranın yüzde 10'a yaklaşabileceğini ileri sürdü. Barak'ın nasıl bir Filistin devletini kabul edeceği konusunda ise herhengi bir açıklama yapılmadı.
Filistin parası
Bu arada, Filistin para biriminin ilanında kararlı olduklarını açıklayan Filistin Maliye Bakanı Muhammed Zühtü Naşaşibi planlarını bir ila üç yıl arasında bir süre içerisinde hayata geçireceklerini söyledi. Naşaşibi, para biriminin hayata geçirilmesinin takviminin bağımsız devlet ilanı ile aynı olmadığını da ekledi. Naşaşibi, yabancı rezervlerin sağlanmasının ise ikinci bir üç yıl alacağını anlattı. Naşaşibi, bugünkü koşullarda İsrail'in enflasyonunun yükselmesinin kendilerini doğrudan etkilediğinden söz etti. Filistin parasını geçtiğimiz yıl ele alan Uluslararası Para Fonu (IMF), Filistin Özek Yönetimi'nden sağlam bir mali yapı ve para yönetim politikası istemişti.
Görüşmelere ara verildi
Öte yandan, İsrail ile Filistin heyetleri arasında bir haftadır Washington'da sürdürülen görüşmelere önceki gün ara verildi. 9 günlük bir aradan sonra görüşmelere yine aynı kentte devam edileceği bildirildi. Görüşmelerde şu ana dek önemli bir gelişme kaydedilemediği belirtiliyor.
Görüşmelere katılan Filistin heyetinden Hasan Aberrahmane, Washington yakınlarındaki Bolling hava üssünde 6 Nisan'da devam edilecek görüşmelerin 10 gün süreceğini söyledi. Barış görüşmelerinin aynı düzeyde sürdürüleceğini belirten Aberrahmane'ye göre, ülkelerine dönecek heyetler, üst düzey yetkililere görüşmelerin içeriği hakkında bilgi verecek.
ÖNCEKİ HABER

Avrupa Echelon'u araştıracak

SONRAKİ HABER

İşçi rüşveti reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...