29 Mart 2000 21:00

Avrupa Echelon'u araştıracak

Avrupa Parlamentosu üyesi 171 parlamenter, ABD'nin, dinleme sistemleri konusunda araştırma komisyonu oluşturulması talebinde bulundu.

Paylaş
Avrupa Echelon'u araştıracak
ABD'nin tüm dünyadaki telefon görüşmelerini, faksları, elektronik posta yazışmalarını izlemekte kullandığı casusluk sistemi Echelon'un Avrupa'da yarattığı tartışmalar sürüyor. Avrupa Parlamentosu üyesi 171 parlamenter, ABD'nin, dinleme sistemleri konusunda araştırma komisyonu oluşturulması talebinde bulundu.
140 dinleme merkezi
Avrupa Parlamentosu'nda, bir önerinin Genel Kurul'da ele alınması için en az 157 imza toplanması gerekiyor. Avrupa Parlamentosu tarafından raportör tayin edilen İngiliz fizikçi Duncan Campbell tarafından derlenen bilgilerde, ABD Ulusal Güvenlik Örgütü'nün (NSA), ABD ve İngiltere arasındaki bir anlaşma çerçevesinde tüm telefon, faks, internet ve benzeri iletişim cihazlarını dinleme yeteneğine sahip olduğu belirtilmişti. ABD'nin "Echelon" adı altında işlev gören sistem için yılda 15 ila 20 milyar dolar tahsis ettiğini ifade eden Campbell, raporunda, milyonlarca mesajın bu sayede deşifre edildiğini, bu amaçla dünyanın her yerinde 140 uydu ve dinleme merkezi kullanıldığını duyurdu. Başlangıçta Sovyetler Birliği'ne karşı istihbarat amacını güden bu sistemin faaliyetlerinin sürdüğünü belirten İngiliz uzman, ABD'nin ekonomi ve endüstri alanlarında casusluk amacıyla değerlendirdiği sistemi NATO müttefiklerine karşı da kullandığını vurguladı.
Şaibeli ihaleler
Avrupa uçak üretim şirketi Airbus'ın, 1994 yılında, Suudi Arabistan'a satış ihalesini NSA'dan bilgi alan ABD şirketi McDonnell-Douglas karşısında bu nedenle kaybettiğini, Amerikan Microsoft şirketinin ürettiği bilgisayar programlarının ve iletişim sistemlerinin ABD'nin kontrolu altında kalacak şekilde hazırlandığını ifade eden Campbell, Avrupalıların acil önlem almamaları durumunda önemli zararlara uğrayacaklarını anlattı.
Türkiye bağlantısı
Campbell, ABD'nin, AB ülkeleri ile Türkiye ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde de dinleme antenleri bulundurduğunu açıkladı. Campbell, 144 sayfalık raporunda, 1964 yılında Karamürsel'e yerleştirilen alıcı antenlerin özellikle Sovyetler Birliği'ni ve Ortadoğu ülkelerini dinlemek amacıyla değerlendirildiğini belirtti. Raporda, Kıbrıs Rum Kesimi'nde de 1970'li yıllarda, İngilizler aracılığıyla yerleştirilen dinleme sistemlerinin Türkiye ve Yunanistan'a karşı kullanıldığını ifade edildi.
Raporu değerlendirdikten sonra, AB bünyesinde önlem ve tavır alınmasını isteyen Avrupa Parlamentosu, önümüzdeki günlerde konuyu gündemine alarak, kendi bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulması önerisini de karara bağlayacak.
ÖNCEKİ HABER

Restorasyon kongresi bitti

SONRAKİ HABER

Barak: Filistin devletini kabul ederiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...