28 Mart 2000 21:00

Harb-İş yöneticileri patronları aratmıyor

Türk Harb-İş Sendikası'nın FP ve MHP'ye yakınlıklarıyla bilinen yeni yönetimi, askeri yönetim anlayışını sendikaya taşımaya çalışıyor.

Paylaş
Harb-İş yöneticileri patronları aratmıyor
Sultan Özer
Türk Harb-İş'in FP ve MHP'ye yakınlıklarıyla bilinen yeni yönetimi, göreve geldikten sonra sendikada "askeri düzeni" aratmayacak uygulamalar başlattı. Yönetim sendika binasına giriş çıkışlarda imza uygulaması getirirken, kendi yandaşlarına da sendikada kadro açıyor.
5 ay önce işbaşına gelen yeni yönetim ilk iş olarak, sendikal mücadele verdiklerinden dolayı işten atılan, ancak eski yönetim tarafından misafirhanede görevlendirilen iki kişiyi sürgün etti. Askeri işyerlerinde çalışırken sendikal faaliyetlerinden ötürü işten atılan Tuncer Usta ile Yücel Durgun, eski yönetim tarafından görevlendirildikleri misafirhaneden başka yerlere sürgün edildiler. Yücel Durgun Çubuk Tesisleri'ne, Tuncer Usta depremde yıkılan ve hiçbir faaliyetin olmadığı Yalova Tesisleri'ne sürgün edildiler.
Sürgün edilenlerin yerlerine trafik kazasında ölüm ve yaralanmaya neden olduğu için cezaevinde yatan ve TİS hükümlerine göre çalıştığı 2 No'lu Dikimevi'nden atılan Mustafa Memikoğlu ile istirahatli olduğu ve ücreti sözleşme gereği işverence ödendiği halde başka bir işte çalıştığı tespit edildiği için TİS hükümlerine göre işten atılan İsmet Çetin'in başlatıldığı öğrenildi.
Özel görevlendirmeler
Orhan Atay başkanlığındaki yeni yönetimin ayrıca, diğer şubelerde kendilerine yakın olup yönetimi kaybeden kişilere genel merkezde görev verdiği de bildirildi. Bu çerçevede, Eskişehir Şube eski Başkanı Faruk Çelikbilek'in TİS uzmanı olarak, 1989 yılında genel merkez seçimini kaybeden ve bugüne kadar Sağlık-İş ile Demiryol-İş sendikalarında görev yapan Orhan Büyü'nün de oldukça yüksek ücretle başkan danışmanı olarak işe alındığı öğrenildi. Büyü'nün oğlunu da kadro veren yeni yönetimin, sendikaya body gard'lar aldığı, ancak tepkiler üzerine bu kişilere farklı görevler verdiği öğrenildi. Yönetimin getirdiği bir uygulama da sendikaya giriş çıkışları imzaya tabi tutması oldu.
Türk Harb-İş dergisinin ocak sayısında irtibat telefonu olarak 417 50 60 olan MHP'nin numarasının verilmesi de İstanbul'dan işçilerin tepkilerine neden oldu. İşçiler Türk-İş'e bir yazı yazarak bu durumu protesto ettiler. Yazıda, "Kırk bine yakın üyesi olan sendikamızın siyasi parti güdümünde olmaması gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz. Sendikamızın sivil toplum örgütü olduğu bilincinde olan biz işçiler, emeği ile geçinen, ortak noktalarımızın ekmeğimiz ve gücümüz olduğunu, bir siyasi platforma çekilemeyeceğimizi bilmelerini hatırlatmanız gerekmektedir" denildi.
Pahalı hediyeler kapıya teslim
Yeni yönetimin diğer bir icraatının ise yılbaşında, üst düzey birimlerde çalışan sivil memurlar dışındaki bütün askerlere Beymen'den pahalı hediyeler almak olduğu belirtildi. Üstelik bu hediyelerin askerlerin evlerine sendika görevlileri tarafından araçlarla dağıtılması da tepkilere neden oldu. Öte yandan eski yönetimden kalan Opel Vectra arabaların gazete ilanlarıyla satılıp, yerine tanesi 16 milyar tutan lüks Wosvagen Passad marka araçlar alınması da dikkat çekti.
Farklılık istenmiyor
Sakarya Şube'nin olağan genel kurulunda yönetime iki kişiyi ancak sokabilen yeni yönetim, genel merkez yönetimini almasından sonra harekete geçerek, şubeyi olağanüstü genel kurula götürdü. Amaçlarının kendilerinden olmayan üç yöneticiyi bertaraf etmek olduğu söylenen yeni yönetimin, Harb-İş dergisinin ocak sayısında "Sakarya'da Birlik Çıktı" başlığıyla haberi vermesi söylentiyi doğruladı. Genel merkez yönetiminin, demokratların yönetimlerde bulunduğu diğer şubelerde de olağanüstü genel kurul çabalarını sürdürdükleri öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

5 artı 5'te ilk tur bugün

SONRAKİ HABER

Şehitler mezarlığından İran fotoğrafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...