28 Mart 2000 21:00

5 artı 5'te ilk tur bugün

Demirel'in yeniden cumhurbaşkanı seçilebilmesi için tasarlanan Anayasa değişikliğinin ilk tur görüşmeleri bugün yapılacak.

Paylaş
5 artı 5'te ilk tur bugün
Anayasa'nın 69, 86 ve 101. maddelerinde değişiklik öngören teklifin ilk tur görüşmeleri bugün yapılacak. Bugünkü görüşmelerdeki genel tablo, 4 Nisan'daki ikinci tur görüşmelerine kadar geçecek süredeki pazarlıkların da yönünü belirleyecek.
Siyasi partilerin uyacakları esasları düzenleyen 69. maddenin bu haliyle kendilerinin işine yaramadığını vurgulayan FP yöneticileri, pakete ret oyu vereceklerini açıkladılar. DSP, ANAP, MHP ve DYP resmi olarak değişiklik paketinin lehine oy kullanacak. Ancak oylamanın gizli yapılması ve Demirel karşıtlığı nedeniyle bu partilerin de oldukça fazla fire vermesi bekleniyor. 412 imza ile Meclis'e sunulan teklifin kabul edilmesi için 367 oy gerekiyor. Milletvekillerinden bir kısmının "mecburen" imzaladığı teklif aleyhine oy kullanmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. Hükümetin FP'nin desteğine ihtiyacı olduğunu ilan edercesine 69. maddeyi de pakete dahil etmesi, ancak istediğini elde edemeyen FP'nin "bizden destek yok" demesi, görüşmelerin 'bıçak sırtında' olacağının göstergesi sayılıyor.
Genel Kurul 11:00'de toplanacak
TBMM Genel Kurulu, Danışma Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda bugün saat 11.00'de toplanacak ve görüşmeler bitinceye kadar çalışmalarını sürdürecek. Yaklaşık 13 saat sürmesi planlanan ilk tur görüşmelerde önce teklifin tümü ele alınacak. Ardından da maddeleri görüşülecek olan teklifin Genel Kurul'daki oylamaları gizli yapılacak. Gizli oylama için Genel Kurul Salonu'nda kapalı oy verme yerleri oluşturulacak. Milletvekillerine oylarını kullanmaları için beyaz, kırmızı ve yeşil renkte üç pul verilecek. Beyaz pul "kabul", kırmızı pul "ret", yeşil pul da "çekimser" oyu simgeliyor.
Teklifin maddelerine geçilmesi için yapılacak oylamada, karar yeter sayısının sağlanması şartıyla, katılanların bir fazlasının oyu yeterli sayılacak. Teklifin maddeleri ile ilgili verilecek değişiklik önergeleri için önce işari oylama yapılacak, önergenin kabulü durumunda TBMM üye tamsayısının 5'te 3 çoğunluğun (330) tespiti için gizli oylamaya gidilecek. Birinci tur görüşmelerde Anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin ve tümünün kabul edilmesi için, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu olan 330 oy şartı aranmayacak. Kabul oylarının ret oylarından fazla çıkması yeterli sayılacak.
2. tur 4 Nisan'da
Cumhurbaşkanının görev süresini 7 yıldan 5 yıla indiren ve bir kimsenin ikinci kez cumhurbaşkanı seçilebilmesine olanak sağlayan 101. madde değişikliği, milletvekillerinin kıyak emekliliğine anayasal güvence getiren 86. madde değişikliği ile parti kapatmayı zorlaştıran 69. madde değişikliğinin ikinci tur görüşmelerinin, 4 Nisan Salı günü yapılması bekleniyor. İkinci tur görüşmelerde yalnızca maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri ele alınacak, birinci turda üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge verilemeyecek.
İkinci turda, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu olan 330 oyu alamayan madde düşecek, teklifin tümü bu çoğunluğu sağlayamazsa reddedilmiş sayılacak. Anayasa değişikliğinin halk oyuna sunulmaması için Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde yapılacak son oylamada, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 oy aranacak. Bu oylamada kabul oyları 330 ile 367 arasında kalırsa, Anayasa değişikliği için referanduma gidilecek.
ÖNCEKİ HABER

Sanat bir yüzleşme alanıdır!

SONRAKİ HABER

Harb-İş yöneticileri patronları aratmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...