28 Mart 2000 21:00

Birdal yeniden cezaevinde

Sağlık nedeniyle cezası ertelenen İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal, erteleme süresinin 23 Mart'da dolması ve ertelemenin uzatılması için yaptığı başvurunun...

Paylaş
Birdal yeniden cezaevinde
Sağlık nedeniyle cezası ertelenen İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal, erteleme süresinin 23 Mart'da dolması ve ertelemenin uzatılması için yaptığı başvurunun kabul edilmemesi üzerine yeniden cezaevine girdi. Dün sabah saatlerinde Ankara Adliyesi İnfaz Savcılığı'na giderek işlemlerini yaptıran Akın Birdal daha sonra polis nezaretinde Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'ne konuldu.
Akın Birdal'ın dün beklenmedik bir şekilde İnfaz Savcılığı'ndan gelen bir telefonla Adliye'ye çağrıldığını bildiren Avukat Sedat Aslantaş, daha sonra Birdal'ın polis tarafından saat 11.00'de cezaevine konulduğunu, Birdal cezaevine girerken yanında kızı Evren ile kendisinin bulunduğunu belirtti.
Birdal, "cezasının infazının 6 ay daha tedavi amacıyla ertelenmesi" konusunda Numune Hastanesi'nden sağlık raporu almış ve Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından kesin rapor alınması amacıyla İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na sevk edilmişti.
İnfazının ertelenmesi konusunda kesin rapor alınması için sevk edildiği İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, Birdal hakkında, "Hayati tehlikesi yoktur. İnfazın ertelenmesi talebi reddedilmiştir" raporu verdi.
Akın Birdal 1995 ve 1996 yıllarında 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliklerinde yaptığı konuşmalar nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 312/2 maddesine göre, Adana ve Ankara DGM'leri tarafından 1'er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Birdal, cezasının geri kalan bölümü için yaklaşık 4.5 ay cezeevinde kalacak. Birdal, 3 Haziran 1999 tarihinde cezaevine girmiş, ancak cezasının sağlık nedeniyle ertelenmesi üzerine 25 Eylül 1999 tarihinde 6 aylığına serbest bırakılmıştı.
İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül ise yaptığı yazılı açıklamada, İHD'nin bir kez daha ifade özgürlüğünün önündeki engellerin ortadan kaldırılmasını talep ettiğini belirterek, cezaevlerindeki düşünce suçlularının derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalarını istedi. Öndül, insan hakları savunucuları ve örgütlerine karşı geliştirilen, sürekli ve çeşitli yaptırım, baskı ve gözdağı politikaları ile uygulamalara son verilmesinin gerekliliğinin altını çizdi.
Hukukçuların Birdal tepkisi
ÇHD Genel Başkanı Ali Ersin Gür yaptığı yazılı açıklamada, Birdal'ın cezaevine girmesiyle tüm insanlığın cezaevine konulmuş olduğunu belirterek, korkunun ve baskının egemen olduğu toplumlarda düşünceyi özgürce ifade edebilme hakkının fiilen mümkün olmadığını dile getirdi. Hak ihlallerinin yaşandığı günümüzde, Akın Birdal şahsında cezalandırılmak istenenin insan hakları ve düşünce özgürlüğü olduğunu ifade eden Gür, özgür düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki tüm antidemokratik yasaların kaldırılmasını istedi.
ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da, Birdal'ın apar topar polislerce alınarak cezevine konulduğunu belirterek, 312. maddenin kaldırılması ve maddede değişiklik yapılması tartışmalarının yapıldığı bir dönemde Birdal'ın cezaevine yeniden gönderilmesini kınadı.
ÖNCEKİ HABER

BTS yürüyüşçüleri bugün Ankara'da

SONRAKİ HABER

Norm kadro durdurulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...