28 Mart 2000 21:00

BTS yürüyüşçüleri bugün Ankara'da

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) tarafından demiryollarındaki özelleştirme uygulamalarına ve çalışanların özlük haklarının gasp edilmesine karşı...

Paylaş
BTS yürüyüşçüleri bugün Ankara'da
KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) tarafından demiryollarındaki özelleştirme uygulamalarına ve çalışanların özlük haklarının gasp edilmesine karşı 22 Mart'ta 9 ayrı noktadan başlatılan 'Rayda Yürüyüş' bugün sona eriyor. Baskı ve tehditlere rağmen Ankara'ya ulaşan yürüyüşçüler, Ulaştırma Bakanı ile görüştükten sonra TCDD Genel Müdürlüğü önünde yapacakları basın açıklaması ile taleplerini dile getirecekler. BTS yöneticileri, TCDD Genel Müdürü'ne "Yeniden Yapılanma Demiryollarının Geliştirilmesinin Neresinde?" ve "TCDD Personel Sorunları ve Çözüm Önerilerimiz" başlıklı iki ayrı rapor sunacaklar.
BTS'nin, Uluslararası Taşımacılık Çalışanları Federasyonu (ITF) tarafından dünya çapında sürdürülen kampanya çerçevesinde başlattığı eylem, TCDD yetkililerinin tehditleri, polis baskısı ve gözaltılara rağmen devam etti.
Baskı ve gözaltılara rağmen
Önceki gün Sivas Garı'nda gözaltına alınan BTS Genel Sekreteri Süleyman Eryılmaz, Genel Örgütlenme Sekreteri Özdemir Genç, Sivas, Malatya, Diyarbakır, Samsun şube başkanlarını bulunduğu 18 kişilik yürüyüş kolu, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar. Ancak daha sonra içinde bulundukları oto Kayseri girişinde polis tarafından durduruldu, araçları ve üstleri arandı. Sivas Emniyeti Güvenlik Şube'ye bağlı polisler, yürüyüşçülerin pankart, afiş, el ilanı, önlüklerine el koydular. Garda yapılmak istenen basın açıklamasına ise izin verilmedi. Eğitim-Sen Kayseri Şube binasında basın açıklaması yapan BTS'liler, baskıları protesto ettiler.
BTS Genel Hukuk Sekreteri Ayten Bozkurt, saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Demiryollarının geliştirilmesi, Türkiye'nin modern ve güvenli bir demiryolu ağına kavuşmasını isteyen demiryolu çalışanlarına ve sendikalarına uygulanan bu baskılar Türkiye'nin hukuksal arenada hangi çağda yaşadığının iyi bir göstergesidir. Sergilenen istikrar, öğretmen isteyen öğrencilere yapılan muamele ile demiryolu isteyen sendikacılara yapılan muamelededir. Sendikamız etkinliğine devam etmektedir ve 29 Mart Dünya Demiryolu Çalışanları Günü'nde Ankara'da olacaktır. "
Bakanla görüşecekler
Bu arada Eskişehir'de bir araya gelen Kapıkule, Ödemiş, Bandırma ve Gaziantep yürüyüş kolları, kendilerine destek verenler tarafından Ankara'ya uğurlandılar. Dün saat 16.00 sıralarında Polatlı'ya ulaşan yürüşçüler, bu sabah Sincan ve Kayyaş'tan Ankara'ya ulaşacaklar. Saat 12.00'de Ankara'da sendikalar ve kitle örgütleri tarafından karşılanacak olan yürüyüşçüler, TCDD Genel Müdürlüğü'ne devam edecekler. BTS Genel Başkanı Orhan Altuğ'un aralarında bulunduğu bir delegasyon saat 13.30'da TCDD Genel Müdürü V. Turgay Doludeniz ile görüşerek hazırladıkları raporları verecek.
ÖNCEKİ HABER

Vergi Haftası'na emekçi protestosu

SONRAKİ HABER

Birdal yeniden cezaevinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa