27 Mart 2000 21:00

Evcil savunmasını erteledi

Erol Evcil ve Burhanettin Türkeş hakkında Malki cinayeti nedeniyle açılan dava, 14 sanıklı Malki cinayeti davası ile birleştirildi. DGM'de hakim karşısına çıkan Erol Evcil, iddianameyi okuyamadığını öne sürerek savunma yapmadı

Paylaş
Evcil savunmasını erteledi
Bursa'da yaklaşık 5 ay önce yakalanan Erol Evcil ve Bulgaristan'da yakalanan Burhanettin Türkeş hakkında Nesim Malki'nin öldürülmesine ilişkin açılan dava, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle 14 sanıklı ana dava ile birleştirildi.
Kartal Özel Tip Cezaevi'nde tutuklu bulunan Evcil'in sıkı güvenlik önlemleri altında getirildiği İstanbul 6 No'lu DGM'deki duruşma, dün saat 10.55'te başladı. Kırklareli Cezaevi'nde tutuklu bulunan Burhanettin Türkeş ise rahatsız olduğu gerekçesiyle rapor alarak duruşmaya katılmadı.
Mahkeme heyeti, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle Evcil ve Türkeş hakkındaki dava dosyasının, 14 sanıklı ana dava ile birleştirilmesini kararlaştırdı. Hayyam Garipoğlu ve Mehmet Emin Cankurtaran'ın dosyaları ise Türk Ticaret Bankası'nın resmi ihalesine fesat karıştırılmasına ilişkin davaya dahil edildi.
Duruşmaya daha sonra, ana davanın tutuklu sanığı Şükrü Elverdi ile tutuksuz sanıklarından Zeki Işıklı da salona alınarak devam edildi.
Evcil savunma yapmadı
İstanbul 6 No'lu DGM'de görülen davada kimlik tespiti yapılan Erol Evcil, iddianamenin 3 gün önce eline geçtiğini, bu nedenle tümünü okuyamadığını söyledi. Bu sırada söz alan Evcil'in avukatı Kemal Kumkumoğlu, iddianameyi reddetmelerinin yasaya aykırı olduğunu, ancak yeniden düzenlenmesi için İstanbul DGM Savcılığı'na gönderilmesini isteme haklarının bulunduğunu söyledi.
Hizbullah kasetlerinin iddianamede belge ve delil olarak yer aldığını, bunun da yasalara aykırı olduğunu savunan Kumkumoğlu, bu nedenle iddianamede kasetle ilgili paragrafların düzeltilmesini istedi. Mahkeme heyeti, Avukat Kumkumoğlu'nun talebini reddetti. Mahkeme Başkanı Sedat Karagül'ün savunması için yeniden söz verdiği Erol Evcil, iddianameyi okuyamadığı için savunmasını hazırlamak amacıyla süre talebinde bulundu.
Bu sırada Avukat Kumkumoğlu'nun, müvekkiline destek olmak için, "Evet iddianameyi okuyamadı" diye birkaç kez söze karıştığı duyuldu.
Sanıklardan Mehmet Emin Cankurtaran'ın avukatı İbrahim Yılmaz da, bu iddianamedeki olaylarla müvekkilinin hiçbir ilgisi olmadığını savunarak, müvekkilinin dosyasının bu davadan ayrılmasını talep etti.
2 dosya ayrıldı
Verilen kısa bir aradan sonra, taleplere ilişkin alınan kararı açıklayan Mahkeme Heyeti Başkanı Sedat Karagül, sanıklardan Hayyam Garipoğlu ve Mehmet Emin Cankurtaran'ın bu davada yargılanamayacaklarını belirterek, bu nedenle her iki sanığın dosyasının Türk Ticaret Bankası'nın resmi ihalesine fesat karıştırılmasına ilişkin yine aynı mahkemece görülen dava dosyasına gönderilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.
Erol Evcil ve Burhanettin Türkeş'e savunmalarını hazırlamaları için ek süre veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu hallerinin de devamını kararlaştırarak, duruşmayı 15 Mayıs 2000 tarihine erteledi.
Evcil'in idamı isteniyor
Dosyası bu duruşmada ana dava ile birleştirilen işadamı Erol Evcil hakkında İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ek iddianamede, sanığın "Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak", "Taammüden adam öldürmeye azmettirmek" ve "Tehditle menfaat sağlamak" suçlarından dolayı 1 kez idam ve 27 ile 44 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
ÖNCEKİ HABER

Oscar'lar Amerikan Güzeli'ne gitti

SONRAKİ HABER

Direnen işçi asla kaybetmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...