27 Mart 2000 21:00

Esad-Clinton zirvesi sonuçsuz

ABD Başkanı Clinton ile Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Cenevre görüşmesi, ABD'nin istediği sonucu vermedi. Suriye, 'Toplantıya Barak'a yardım için gelmedik' açıklamasını yaptı.

Paylaş
Esad-Clinton zirvesi sonuçsuz
ABD Başkanı Bill Clinton ile Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde, İsrail-Suriye barış görüşmelerini canlandırmak amacıyla yapılan görüşme sona erdi. Görüşmede, ABD yönetiminin, Suriye'nin İsrail'e taviz vermesini sağlayamadığı kaydedildi.
Amerikalı yetkililer, ocak ayında kesilen Suriye-İsrail görüşmelerine yeniden başlanması umutlarının gerçekleşmediğini söylediler.
'Barak'a yardıma gitmedik'
Suriye Dışişleri Bakanı Faruk el Şara ise, Clinton'ın Hafız Esad'dan, İsrail Başbakanı Ehud Barak'a "sorunlarından sıyrılması için yardımcı olmasını" istediğini söyledi.
Lübnan gazetesi Essafir'e demeç veren El Şara, "Cenevre zirvesinden mucize çıkmasını beklemiyorduk, ama toplantıya Barak'a yardım etmek için de gitmemiştik doğrusu" dedi.
El Şara, "Başkan Clinton'ın, İsrail adına öneri getirmeyip Suriye'den, güçlüklerle karşı karşıya olduğunu söylediği Barak'a yardımcı olmasını istemesini yadırgadık. Bizce Barak sıkıntılı duruma kendi kendine düştü. Clinton'a, Suriye'nin hiçbir zaman haklarından vazgeçmediğini ve geçmeyeceğini belirttik" ifadesini kullandı.
Mübarek devreye girebilir
Bu başarısızlık üzerine, Clinton'ın, Ortadoğu "barış" barış sürecinde önemli bir isim olan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile gelecek hafta Washington'da görüşmek niyetinde olduğunu söyleyen yetkililer, en azından bu görüşmenin sonuna kadar, İsrail-Suriye görüşmelerinin canlanmasıyla ilgili bir formül ortaya çıkacağını sanmadıklarını ifade ettiler.
'Lübnan'dan çekiliyoruz'
Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanı David Levi, ABD Başkanı Bill Clinton ile Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad arasındaki önceki günkü görüşmeden sonra, İsrail'in Lübnan'dan tek taraflı olarak çekileceğini bildirdi.
İsrail radyosuna konuşan Levi, "Hükümetimizin aldığı karara uygun olarak, temmuz ayına kadar Lübnan'dan çekileceğiz. Bu ülkeden ayrılmak istiyoruz, çünkü bu kendi çıkarımıza. Şimdiye kadar 1500 adam kaybettik" dedi.
"Hafız Esad'ın barışa bakışında değişiklik olmadı, Amerikalılar da bunun farkına vardı" diyen Levi, "Suriyeliler, İsrail hükümetinin zayıf olduğu hissine kapılmışlar, ancak İsrail güçlüdür ve güvenliğine yönelik tehditlere karşılık verebilir" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

New York'ta polise öfke

SONRAKİ HABER

Enerjide sansür!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...