27 Mart 2000 21:00

New York'ta polise öfke

ABD'nin New York kentinde polislerin, son 13 ay içinde üçüncü siyahı da katletmesi büyük tepkiyle karşılandı.

Paylaş
New York'ta polise öfke
ABD'nin New York kentinde polislerin, son 13 ay içinde üçüncü siyahı da katletmesi büyük tepkiyle karşılandı. Silahsız olduğu halde, New York polisi tarafından vurularak katledilen Haitili göçmen Patrick Dorismond'un cenaze töreni, polis terörüne karşı dev bir gösteriye dönüştü. Törene katılan binlerce siyah, polis ile çatıştı. Çatışmada 23 polis ve 5 siyah yaralandı.
Hedefteki başkan Giuliani
26 yaşındaki Patrick Dorismond, 16 Mart'ta sivil polisler tarafından öldürülmüştü. Silahsız olduğu halde katledilen Dorismond'un ölümü, polis örgütünden de sorumlu olan sağcı Belediye Başkanı Rudolph Giuliani'ye tepkiyi daha da artırdı.
Cumartesi günü düzenlenen cenaze törenine katılan binlerce siyah, şehir sokaklarında, omuzlarında Dorismond'un tabutuyla yürüdüler. Siyah eylemci Rahip Al Sharpton tarafından yönetilen eylemde, Giuliani'nin derhal istifa etmesi istedi.
ABD bayrağı yakıldı
Brooklyn'deki kiliseye yürüyen kitle, tabutun üzerine sarılı olan ABD bayrağını da alarak ateşe verdi. Dorismond'un annesi Marie'nin bayılmasının ardından polise taş ve şişe atıldığı, çatışmanın bundan sonra çıktığı belirtildi.
Bir yıl içinde üç cinayet
Dorismond, son 13 ay içinde New York polisi tarafından vurulan üçüncü siyah. Dorismond, Manhattan'da güvenlik görevlisi olarak çalıştığı barın kapısı önünde polisle yaşanan boğuşma sonucu öldürüldü. Tanıkların ifadesine göre, sivil bir polis Dorismond'dan marihuana istedi ve o da bu isteği reddetti. Polisin küfretmesi üzerine kavga çıktı ve takviye polis kuvvetlerinin bölgeye gelmesinden sonra, Dorismond vurularak öldürüldü.
Yaklaşık bir ay önce, bir diğer göçmen olan Amadou Diallo'yu 41 kurşunla delik deşik eden dört polis, mahkeme tarafından "suçsuz" bulunarak serbest bırakılmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Putin yoluna devam ediyor

SONRAKİ HABER

Esad-Clinton zirvesi sonuçsuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa