27 Mart 2000 21:00

Putin yoluna devam ediyor

Bundan birkaç ay önce kimsenin tanımadığı bir istihbarat görevlisi olan Vladimir Putin, Kremlin mafyası ve medyanın desteğiyle Rusya'nın yeni devlet başkanı seçilmeyi başardı.

Paylaş
Putin yoluna devam ediyor
Rusya'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turu, halen devlet başkan vekilliğini yürüten Vladimir Putin'in zaferiyle sonuçlandı. Putin, kullanılan oyların yarısından çoğunu (yüzde 52.2) almasıyla birlikte ülkenin yeni devlet başkanı oldu.
Seçime ilgi yok
Ancak ülkenin hemen hiçbir bölgesinde halkın seçimlere ilgi göstermemesi, Putin'in kamuoyu desteğinin sanıldığı kadar büyük olmadığını gösteriyor. Alınan ilk bilgilere göre, seçmenlerin ancak yüzde 55'i sandık başına giderek oy kullandı. Bu oranın yüzde 50'nin altında olması durumunda seçimler iptal edilecekti. Bu sonuçlar, Putin'in kazandığı zaferin abartıldığı kadar büyük olmadığını ve arkasındaki halk desteğinin de pek güçlü olmadığını gösteriyor.
Saldırı paketi iması
Putin ise, seçimlerin ardından yaptığı açıklamada halkın "kendisine güç verdiğini" iddia ederek, önümüzdeki dönemde ekonomik alanda yeni "istikrar paketleri" açacağını ima etti. Putin, seçim zaferinin, "hükümetinin Rusya'nın yeniden yapılanma çalışmaları ve yakın gelecekteki ekonomik stratejilerine verilen halk desteğini ifade ettiğini" öne sürdü.
Interfax haber ajansı, bazı bakanlar ve güvenlik yetkilileriyle dün sabah bir toplantı yapan Putin'in "Seçim sonuçları, daha iyi sonuçlar elde etmek için bize ek güç verecektir" dediğini belirtti.
Dış politikada değişiklik
Eski KGB ajanı 47 yaşındaki Putin, 5 Mayıs'ta yemin edecek. Putin görevini devralıncaya kadar yeni hükümetini açıklayamıyor. Bu arada, Putin'in Devlet Başkanı seçilmesiyle dış politikanın değişeceği bildirildi. Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Putin ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, "Dış politika alanında değişiklikler yapacağız. Bu değişiklikler, dünyadaki derin değişime ayak uydurmak için yapılacak" dedi.
RKP oyunu artırdı
Öte yandan, Rusya "Komünist" Partisi ve lideri Gennadi Zyuganov'un seçimlerde yüzde 30 civarında oy toplaması, halkın düzenden duyduğu hoşnutsuzluğun göstergesi oldu. RKP, böylece "geleneksel" olarak değerlendirilen yüzde 25 oy oranını da büyük ölçüde artırdı.
Gudermes'te oylar Zyuganov'a
Seçimlerdeki en ilginç sonuçlar ise savaş halinde olan Çeçenya'da görüldü. Çeçenya'nın bazı bölgelerinde yapılan oylamalardan Zyuganov birinci çıktı. Gudermes bölgesinde kullanılan oyların yüzde 36.9'unu Zyuganov alırken, Putin yüzde 30'da kaldı. Çeçen asıllı aday Umar Cebrailov ise yüzde 18 ile üçüncü oldu.
Putin buna karşın Kuzey Kafkasya'nın diğer cumhuriyetlerinde en iyi sonuçlarını aldı. İnguş cumhuriyetinde kullanılan oyların yüzde 85.42'sini, Dağıstan'da yüzde 76.39'unu, Kabardin-Balkar Cumhuriyeti'nde ise yüzde 74.72'sini aldı.
Putin'in yüzde 50'nin üzerine çıkmasıyla, ikinci turda onunla "hesaplaşma" planı suya düşen RKP lideri Gennadi Zyuganov ise, seçimin sonuçlarını, ancak sandık protokollerinin tümünün birer kopyası kendilerine verildiğinde tanıyacaklarını söyledi.
Zyuganov, Rusya resmi TV kanalı RTR'de bu gece yaptığı açıklamada, parti üyelerinin, her sandıktan, o sandığın sonuçlarını gösteren protokollerin kopyalarını almakta olduklarını belirtti.
Zyuganov, protokol kopyalarına göre kendilerinin de seçim sonucunu hesaplayacaklarını belirtti.
Dağıstan'da bombalı saldırı
Dağıstan'ın başkenti Mohaçkale'de düzenlenen bir bombalı saldırı sonucunda, Dağıstan Başbakan Yardımcısı Ilias Oumakhanov ve şoförü yaralandı.
Interfax ajansı, dün Türkiye Saati İle 24:15 civarında meydana gelen patlama sırasında, Oumakhanov ve şoförünün otomobilde olduklarını bildirdi. Olayla ilgili soruşturma açıldı.
Ordudan füze denemesi
Öte yandan, Rusya'nın, kuzey donanmasına ait nükleer bir denizaltıdan balistik füze denemesi yaptığı bildirildi.
ITAR-Tass haber ajansı, denizin altından fırlatılan füzenin, Kamçatka yarımadasında belirlenen hedefi vurduğunu açıkladı. Füze denemesiyle ilgili ayrıntı verilmedi.
ÖNCEKİ HABER

Bergamalılar, yeni mücadelelere hazır

SONRAKİ HABER

New York'ta polise öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...