25 Mart 2000 22:00

FP: Hükümetin hedefi

   Demirel'i seçtirmemek

Paylaş
FP: Hükümetin hedefi
         Demirel'i seçtirmemek
FP TBMM Grup Başkanvekili Bülent Arınç, TBMM Anayasa Komisyonu'ndan geçen Anayasa değişikliği paketindeki 69. maddenin FP'ye hiçbir şey sağlamadığını ifade ederek, "Hükümet ortakları, Süleyman Demirel'in seçilmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar" dedi.
Arınç, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, TBMM Anayasa Komisyonu'ndan geçen ve 29 Mart Çarşamba günü genel kurulda görüşülecek Anayasa değişikliği paketinin, FP'yi ilgilendiren bir yönü olmadığını söyledi. Değişiklik paketindeki 69. maddenin, FP'yi ilgilendirdiği kadar diğer partileri de yakından ilgilendirmesi gerektiğini söyleyen Arınç, uzlaşma komisyonunda bu madde üzerinde sağlanan mutabakatın, Anayasa Komisyonu'nda, özellikle iktidar ortağı partilerin liderlerinin baskısıyla bozulduğunu söyledi.
Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anayasa Komisyonu'ndan geçen 69. maddedeki düzenleme, FP için bir şey sağlamaz. Öyleyse biz 69. maddeye sahip çıkma durumunda değiliz. Hükümet ortaklarının, komisyonda yaptığımız tüm çağrılara rağmen 69. maddeyi komisyondan böyle geçirmelerinin iki nedeni olabilir. Birincisi, ortaklar 5+5'in geçmesini istemiyorlar. İkincisi ise Süleyman Demirel'in önünü kesmek için FP'yi Anayasa değişikliği paketinden uzak tutmak istiyorlar. Demirel'in seçilmesini engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu üçlü Anayasa değişikliğinde, FP yoktur. DYP oy vereceğini söyledi. Bu 430 oyları var demektir, buyursunlar Anayasa'yı istedikleri gibi değiştirsinler."
312'de ısrarlı
312. maddenin özgürlüklerin önündeki en önemli engellerden biri olduğunu ifade eden Arınç, FP'nin bu konudaki girişimlerini, Necmettin Erbakan'ın aldığı hapis cezası ile ilgilendirmenin doğru olmadığını söyledi. TCK'nın 312. maddesi nedeniyle ceza alan ve hapiste bulunan Hasan Celal Güzel'in, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye yazdığı mektubun herkes tarafından okunması gerektiğini söyleyen Arınç, "312. maddenin gündeme getirilmesinde zamanlama tartışılıyor. Ama ben inanıyorum ki, bir insanın 1 saatlik özgürlüğü, 50 kere cumhurbaşkanı seçmekten önemlidir" diye konuştu.
Tek umutları son oylama
Bir gazetecinin, "69. maddenin Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında yapılan oylamada, FP milletvekillerinin çekimser kaldığını" belirterek, bunun nedenini sorması üzerine de Arınç, "69. madde genel kurulda görüşülecek ve bize göre henüz kapısı kapanmış değildir. Arkadaşlarımız, hükümetin genel kurulda hatasından vazgeçme ümidi ile komisyonda çekimser oy kullandılar. 4 Nisan'da ikinci oylama yapılacak ve sonra tüm paket oylanacak. 4 Nisan'a çok zaman var" dedi.
Bir soru üzerine, kişisel düşüncesinin "FP'nin desteği olmadan Anayasa değişikliği paketinin Meclis'ten geçmeyeceği" olduğunu kaydeden Arınç, "Demirel seçilmezse, kimi aday göstereceksiniz?" şeklindeki soruyu da, "TBMM, Türkiye'ye layık yeni bir cumhurbaşkanını seçmeye muktedirdir. Türkiye, bir tek kişiye mahkûm ve mecbur değildir" diye yanıtladı.
Paket FP'yi ilgilendirmiyor
"Hükümet partilerinin, FP'yi özellikle devre dışı bırakarak ve oyuna getirerek Demirel'i seçtirmemeye çalıştıklarını söylediniz. Pakete hayır oyu vererek bu oyuna gelmiş olmuyor musunuz?" şeklindeki bir soruya da Bülent Arınç, "Burada amaçlanan FP'nin safdışı edilmesidir. Hükümet ortaklarının kafalarında 40 tilki dolaşıyor ve hiçbirinin kuyruğu birbirine değmiyor. Bu pakette bizim için önemli olan 69. maddedir. Diğerleri bir sinek ısırığı kadar bizi ilgilendirmiyor" yanıtını verdi.
ÖNCEKİ HABER

'Tehdit edici' müzik: Chumbawamba

SONRAKİ HABER

Özelleştirmeye karşı alanlara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...