25 Mart 2000 22:00

TEKEL'in satışına karşı

   ortak eylem yapılmalı

Paylaş
TEKEL'in satışına karşı
   ortak eylem yapılmalı
Halil İmrek
Tek Gıda-İş hükümetin Tekel'i parçalama girişiminin arkasında, özelleştirmeye karşı gelişebilecek tepkileri yumuşatma hesabının olduğunu vurguladı.
Tek Gıda-İş Adana 1 No'lu Şube Başkanı Cennet Hazar, Tekel'in bir bütün olarak özelleştirilemediğini, tüm Tekel'i birden özelleştirme girişiminin büyük tepkiler alacağını hesaplayan hükümetin parçalayarak özelleştirmek peşinde olduğunu söyledi.
Hükümetin Tekeli küçük lokmalar haline getirmek ve işe yutabileceği lokmalarla başlamak istediğine dikkati çeken Hazar, ülkede 18 Nisan seçimlerinden sonra büyük bir özelleştirme saldırısının yaşandığını ve son günlerde bunun iyice yoğunlaştığını belirtti.
Özellikle POAŞ ve TÜPRAŞ gibi kurumların özelleştirilmesinin artık hükümetin belli stratejik yerler olan kurumları koruma gibi bir derdinin olmadığını gösterdiğini vurgulayan Hazar, Petrol-İş'in TÜPRAŞ için gösterdiği tavrın desteklenmesi ve Petrol-İş'in yalnız bırakılmaması gerektiğini ifade etti.
Birlikte eylem şart
Sendikalarda ciddi bir sesizliğin olduğuna değinen Hazar, özelleştirme sorununun sadece o işyerinde örgütlü olan sendikanın bir sorunu olarak ele alınmasının yanlış olduğunu da söyledi.
Özelleştirmenin sendikasızlaştırma, örgütsüzleştirme, kamu hizmetinden uzaklaşma, ülke kaynaklarının talanı olduğunu ve tüm işçi, emekçi örgütlerinin buna birlikte karşı koyması gerektiğinin altını çizen Hazar, Emek Platformu'nun somut kararlar almasını istedi.
Örgütlü oldukları Tekel sigara fabrikasında 850 sendikalı işçinin bulunduğunu hatırlatan Cennet Hazar, eskiden bu sayının iki katı olduğunu belirtti.
İşçi sayısı azalıyor
Birçok işçinin emekli olmakla yüz yüze olduğunu da söyleyen Hazar şunları söyledi:
"Yakında bir zorunlu emeklilik çıksa birçok işçi emekli olacak. Fabrika tek vardiyaya düşecek. Yeni işçi alımı da yapılmıyor. Ondan sonra fabrikanın tek vardiya olarak çalıştığı ve zarar ettiği söylenecek, kamuoyu bu doğrultuda ikna edilmeye çalışılacak. Ve arkasından da kapatıp satacaklar. Türkiye'nin en çok kâr eden kurumları bu yolla satılmaya devam ediyor. Bizim işçiler yoğun bir emek sarf ediyor. 3 işçinin yaptığı işi bir işçi yapıyor. Kadro eksikliği var, ama satmaktan başka bir amaç olmadığı için bir iyileştirme de yapılmıyor. Bu durumu ancak etkili bir karşı duruş değiştirebilir."
ÖNCEKİ HABER

Onbinlerce öğretmen sokaklarda

SONRAKİ HABER

Sıra iş yasalarına geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa