24 Mart 2000 22:00

Emekçiler 4 Mart'ı hatırlattı

Kamu emekçileri ve işçiler, sahte sendika yasa tasarısının yeniden Meclis'e getirilmesine tepki gösterdiler. İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da basın açıklaması yaptı.

Paylaş
Emekçiler 4 Mart'ı hatırlattı
Sahte sendika yasa tasarısının Meclis alt komisyonlarında yeniden görüşülmesine tepki gösteren kamu emekçileri ve işçiler; İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da hükümeti protesto ettiler. İstanbul'da Aksaray Metro önünde toplanan KESK üyesi kamu emekçileri ve İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP)'na üye işçiler, hükümeti uyararak sahte sendika yasa tasarısının Meclis'ten geçmesine izin vermeyeceklerini ifade ettiler. Emekçiler, basın açıklamasından sonra 9 Nisan mitingi için İstanbul Valiliği'ne başvurdular.
Toplusözleşme yerine, toplu görüşme getiren ve birçok işkolunda örgütlenmeyi yasaklayan sahte sendika yasa tasarısını kabul etmeyeceklerini dile getiren kamu emekçileri ve işçiler, saat 12.00'den itibaren Aksaray Metro önünde toplanmaya başladılar. "Sahte sendika yasasına hayır", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" pankartı açan emekçiler, "Direne direne kazanacağız", "Sahte sendika yasasına hayır", "Her yer Kızılay, her yer direniş", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları attılar.
'Mücadele sürecek'
Eylemde çok kritik bir dönemden geçtiklerini ifade ederek konuşmaya başlayan Eğitim-Sen İstanbul 5 No'lu Şube Başkanı Cemal Çoban, "Ya sahte sendika yasası Meclis'ten geçerek bugüne kadar kazandıklarımızı geri vereceğiz ya da mücadeleyi sürdürüp kazanımlarımızı koruyacağız" dedi. Basın açıklamasının bir başlangıç ve uyarı olduğunu ifade eden Çoban, sahte sendika yasası geri çekilene kadar mücaledenin süreceğini vurguladı.
'Bize rağmen yasa çıkmaz'
KESK Genel Merkezi adına konuşan Genel Sekreter Sevil Erol ise, kamu emekçilerine rağmen sahte sendika yasasının çıkarılamacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüzbinlerin iradesi yok sayılamaz. Haklarımızı gasp ettirmeyeceğimizi bilmelisiniz. Bu yasa tasarısı derhal geri çekilerek, özgürlükçü ve temel haklarımızı içerecek bir yasal düzenleme yapılmalıdır."
İİSŞP adına konuşan Basın-İş İstanbul Şube Başkanı Kenan Kaya da, önümüzdeki günlerde mücadelenin daha da kızışacağını söyleyerek, kamu emekçileri ile birlikte alanlarda olmayı sürdüreceklerini ifade etti.
ILO standartlarına uymuyor
KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bahri Akkan ise, "kamu görevlileri sendikaları yasa tasarısı"nın ILO standarlarına aykırı olduğunu belirterek, tasarının kamu emekçilerinin taleplerine denk düşmediğini söyledi. Akkan, grevli toplusözleşmeli sendika hakkının vazgeçilmez talepleri olduğunu belirtti.
BTS'ye baskı kınandı
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu da, Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi'nde basın açıklaması düzenleyerek hükümete tepki gösterdi. Basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü ve Enerji Yapı Yol-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Demircan, BTS yürüyüşçülerine yapılan baskıyı kınadı. Açıklamaya KESK'e bağlı sendika yöneticileri, işçi sendikalarının temsilcileri ve kamu emekçileri katıldı.
Mart ve Aralık'lar tekrarlanacak
Mersin'de KESK adına açıklama yapan Tüm Bel-Sen Mersin Şube Başkanı Hüseyin Aral, KESK'in 10 yıldır grevli toplusözleşmeli sendika mücadelesi verdiğini belirtti. KESK'in mücadelesi sonucunda 1998 Mart ayında getirilen sahte sendika yasasının geri çevrildiğini hatırlatan Aral, bugün de özünde değişiklik yapılmadan aynı sendika yasasının Meclis'e geldiğini söyledi.
Aral, KESK olarak Mart'larda Aralık'larda yaptıkları mücadeleyi ve direnişi tekrar canlandıracaklarını söylerek sahte sendika yasasını kabul etmeyeceklerini vurguladı.
Emek Platformu hazırlıkları
Basın açıklamasına destek veren Petrol-İş Mersin Şube Başkanı Enver Yüydur ise, kamu emekçilerinin verdiği mücadeleyi destekleyeceklerini söyledi. Öte yandan KESK yöneticileri parlamentoda bulunan siyasi partileri dolaşarak, protesto faksları gerçekleştirecek. Ayrıca bu toplantının Emek Platformu'nun ön çalışması olduğu vurgulanarak, bundan sonra Emek Platformu'nun faaliyetlerinin başlayacağı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Böl, parçala, sat

SONRAKİ HABER

Sosyal hizmetçiler son kez uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...