24 Mart 2000 22:00

Kosova bıçak sırtında

NATO Genel Sekreteri Robertson, Yugoslavya saldırısının birinci yıldönümünde, Kosova'nın geleceğinin "başarı ve başarısızlık arasında bir bıçak sırtında" olduğunu açıkladı.

Paylaş
Kosova bıçak sırtında
NATO Genel Sekreteri George Robertson, Yugoslavya saldırısının birinci yıldönümünde, Kosova'nın geleceğinin "başarı ve başarısızlık arasında bir bıçak sırtında" olduğunu açıkladı.
Robertson, önceki gün verdiği demeçte, NATO'nun 78 günlük bombardımanı sırasında Avrupa Birliği kuvvetlerinin "kağıttan bir ordu" olduğunun görüldüğünü de belirtti. Robertson, "Kosova'da çok şey başarıldığını" iddia ettikten sonra, "Yine de hâlâ çok fazla şiddet ve çok fazla intikam var" dedi.
10 ayda gelinen nokta
Kosova'nın BM ve NATO kuvvetleri tarafından işgal edilmesinden bu yana 10 ay geçti. Bölge halkının yaşamı ise, bu süre içinde giderek daha çekilmez hale geldi. UCK (Kosova Kurtuluş Ordusu) bağlantılı gruplar Sırp sivillere yönelik saldırılarını tırmandırırken, Arnavut halk da yoksulluk ve sefalete itilmiş bulunuyor. UNICEF raporunda da itiraf edildiği gibi, Kosova bugün bir "uluslararası suç merkezi" haline gelmiş durumda.
Zarar tazmin edilmeli
NATO ülkeleri ise, bombardımanın yarattığı büyük zararı tazmin etmeyi kesin bir dille reddediyorlar. Sadece Kosova'da 5 milyar dolara yakın maddi zararın meydana geldiği hesaplanırken, ABD bu zararın Avrupa Birliği tarafından karşılanması gerektiğinde ısrarlı. Avrupa'nın bölgeye yaptığı yardım ise komik düzeylerde kalıyor.
Robertson'un derdi başka
NATO Genel Sekreteri Robertson, Kosova'nın ardından Avrupa'nın aldığı "askeri derslere" vurgu yaparak, AB askeri gücünün "kağıttan bir ordu" olduğunu söyledi. Kıtadaki 2 milyon askerin çok azının Kosova'ya gönderilebilir durumda olduğuna dikkat çeken Robertson, "Oysa Kosova bir yangın alarmıydı ve alarm hâlâ çalıyor" diye konuştu. Robertson, benzer krizlerin gelecekte önlenmesi için BM veya AGİT bünyesinde bir "sivil hızlı tepki gücü" oluşturulmasını önerdi.
Sırbistan'da ise, bombardımanın yıldönümünde hüzün vardı. Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, savaştan sonra dikilen Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bırakırken, NATO ülkelerinin "Avrupa'nın yeni faşistleri" olduğunu söyledi. Miloseviç, Yugoslav ordusunun "NATO'yu püskürttüğünü" de ileri sürdü. NATO saldırısından korkunç zarar gören Sırp halkının, hükümet tarafından düzenlenen "zafer törenleri"ne ilgi göstermediği belirtiliyor.
Atina ve Podgoriça'da eylem
Yunanistan'ın başkenti Atina'da ise, önceki gün büyük bir protesto gösterisi düzenlendi. ABD Büyükelçiliği'nin önünde toplanan 5000'den fazla işçi ve emekçi, bu ülkeye getirilen NATO birliklerinin derhal geri çekilmesini talep ettiler. Eylemde "Yunanistan manda değildir" sloganları atıldı. Aynı gün Karadağ'ın başkenti Podgoriça'da toplanan 2500 Sırp ise, ABD'yi yöneticilerinin bombardıman nedeniyle yargılanmasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

Çocuklar, bir yıl sonra

SONRAKİ HABER

FKP Kongresi başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa