24 Mart 2000 22:00

Çocuklar, bir yıl sonra

NATO'nun Yugoslavya saldırısından 1 yıl sonra yayınlanan UNICEF raporu, Kosova ve Sırbistan'daki çocukların 'Avrupa'da en fazla tehlike içinde çocuklar' olduklarını gösterdi.

Paylaş
Çocuklar, bir yıl sonra
BM Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF), "Balkanlar, Bir Yıl Sonra" başlıklı raporunda, Yugoslavya topraklarına yapılan hava saldırısından bir yıl sonra Kosova'daki çocukların ve gençlerin durumunu ele aldı.
UNICEF İcra Direktörü Carol Bellamy, Balkanlardaki kültürel ve etnik nefretin kan dökülmesine neden olduğunu, bu yüzden Balkan çocuklarının "Avrupa'da en fazla tehlike içinde olan çocuklar" konumuna geldiklerine işaret ederek, ilgili herkese "bu çocuklara yeni bir yol gösterilmesi" için çağrıda bulundu.
UNICEF'in raporunda, çeşitli yardım kuruluşları, uluslararası destek kuruluşları ve yerel halkın çabaları ile okul yaşındaki çocukların yüzde 97'sini yeniden okula kavuşturdukları, Kosova'da savaş sırasında tahrip edilen okulların üçte birini oluşturan 380 okul binasını onardıkları belirtiliyor.
110 çocuk mayın ve bomba kurbanı
Kosova'da haziran ayından bu yana mayınlardan ya da savaş sırasında atılıp patlamayan bombalardan 110 çocuğun öldüğü veya yaralandığının vurgulandığı raporda, mart ayı içinde Kosova'nın kuzey kesiminde mayına basan bir çocuğun öldüğü ve beşinin yaralandığı, aynı zamanda Arnavutluk sınırından Kosova'ya kaçak girmek isteyen iki kadının mayına basıp ağır yaralandığı belirtildi.
Kosova'daki Uluslararası Mayın Araştırma Merkezi, savaştan önce ve savaş sırasında, Kosova'nın yüzde 3'ünün mayınlandığını açıklamıştı.
Uyuşturucu ve fuhuşta korkunç artış
Nüfusun yarıdan fazlasını gençlerin oluşturduğu Kosova'da, uluslararası örgütlerin raporlarına göre, örgütlü suçlarda ve uyuşturucu ticaretindeki gençlerin sayısı korkunç şekilde artıyor.
Ayrıca, sokakta çalışan çocukların ve aile içinde şiddet olaylarının arttığına dikkat çekiliyor.
Bölgenin her yanında geniş ölçüde görülen yoksulluk, işsizlik, şiddet ve stres yüzünden anne ve babaların ve toplumun, çocukları savunamadıkları vurgulanan raporda, Kosova dışında Yugoslavya'da da çocukların durumunun çok ağır olduğu kaydedildi.
Raporda, yaklaşık 30 bin çocuğun ihmal edildiği ve 10 bin kadarının da evden atıldığı için sokakta yaşadığı belirtildi.
Öte yandan, Avrupa'da 30 bin genç Arnavut kadının çoğunun zorla fuhuşa sürüklendikleri tahmin ediliyor.
100 bine yakın mülteci
Kosova'nın sınır komşularında hâlâ çok sayıda Kosovalı mültecinin bulunduğuna dikkat çekilen bu raporda, Arnavutluk'ta 3 bin, Bosna Hersek'te 24 bin Makedonya'da 20 bin ve Karadağ'da 30 bin civarında Kosovalı mültecinin yaşadığı belirtildi. Savaş sırasında Kosova'dan sürülen 1 milyon nüfusun yarısını çocukların oluşturduğu, çocuk ve kadınların doğrudan şiddete maruz kaldıkları, yaşanan acıların izlerinin kolay silinemeyeceği ifade edilen raporda, Kosova'da Arnavutlar'ın dışındaki diğer etnik topluluklara mensup çocukların zor şatlar altında bulunduğu, savaştan önce Arnavut çocukların karşılaştıkları sorunların aynısı ile karşılaştıkları belirtiliyor.
UNICEF'in raporunda, Balkanlar ve özellikle Kosova'daki çocukların eğitim ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için saptadığı programların gerçekleşebilmesi için tüm uluslararası aktörlerden yardım talebinde de bulunuldu.
ÖNCEKİ HABER

Baraka yandı, yardım yok!

SONRAKİ HABER

Kosova bıçak sırtında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...