23 Mart 2000 22:00

Hastanelerde zorunlu mesaiye protesto

SSK Dışkapı ve Etlik Doğumevi hastanelerinde "gönüllü" adı altında sağlıkçıların zorla fazla çalıştırılmaları, SSK Etlik Doğumevi Hastanesi önünde protesto edildi.

Paylaş
Hastanelerde zorunlu mesaiye protesto
SSK Dışkapı ve Etlik Doğumevi hastanelerinde "gönüllü" adı altında sağlıkçıların zorla fazla çalıştırılmaları, SSK Etlik Doğumevi Hastanesi önünde protesto edildi.
"Geleceğimizi çaldırtmayacağız", "Herkese ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir sağlık hizmeti" yazılı dövizler ve SES Ankara Şubesi pankartı açan sağlık emekçileri, "Fazla çalışmaya hayır", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Hastan hastane kapısında ölecek", "SSK halkındır, satılamaz", "Tüm çalışanlar sendikaya" sloganlarıyla tepkilerini dile getirdiler. Çalışanların çoğunluğunun, hastane yönetiminin baskılarından dolayı katılmadığı, ancak camlardan izlediği eylemde konuşan SES Ankara Şube Başkanı Kemal Yılmaz, saldırılara boyun eğmeyeceklerini söyledi. Kemal Yılmaz, SSK hastanelerine yatırım yapılmayarak ve personel eksikliği giderilmeyerek, sağlık hizmetlerinin kalitesinin düşürüldüğünü, hastanelerin SSK'lıların korktukları yerler haline getirilmek istendiğini vurgulayarak, bunun amacının, SSK'yı özelleştirmenin ideolojik altyapısını hazırlamak olduğunu söyledi.
Yılmaz, "gönüllü çalışma" adı altında hafta içi 17.00-20.00, cumartesi günleri de 09.00-13.00 arasında yaptırılan fazla mesai uygulamasıyla güya işçilerin ve sigortalıların sorunlarının çözülmesinin hedeflendiğini belirterek, zorunlu fazla mesainin Anayasa'ya ve yasalara aykırı olduğunu hatırlattı. Çalışma Bakanlığı'nın suç işlediğini, "gönüllü" izlenimi verilen fazla mesaiye çalışanların zorla, baskı altında bırakıldıklarını belirten Yılmaz, bu duruma karşı koyan sağlıkçıların sürgün, daha ağır bölümlerde çalıştırma, soruşturma açma, ek ödemelerin kesilmesi gibi tehditlerle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
SSK Dışkapı ve Etlik Doğumevi hastanesi başhekimlerinin emekçilerin örgütlerini tanımadıklarını pervasızca ifade edebildiklerine de dikkat çeken Yılmaz, örgütlülüklerini geliştirerek, güçlü karşı koyuşları örgütleme çağrısı yaptı. Hastanelere yeterli eleman alınması ve haftada 40 saat çalışma taleplerini yineleyen Yılmaz, ücretlerinin çalışma koşulları dikkate alınarak ve sendikanın taraf olduğu toplusözleşmeler ile belirlenmesini istediklerini dile getirdi.
Gemlik mitingine katılım çağrısı
DİSK Marmara Bölge Temsilcisi ve Genel-İş 13. Bölge Başkanı Hüseyin Yaman, yaptığı açıklamada, 26 Mart'ta Gemlik'te gerçekleştirilecek olan özelleştirme karşıtı mitinge katılım çağrısı yaptı. Genel-İş Bursa Şubesi'nde açıklama yapan Yaman, DİSK'e bağlı BMS'nin örgütlü olduğu Asil Çelik Fabrikası ile Genel-İş'in örgütlü olduğu Gemlik Belediyesi'nde özelleştirme, taşeronlaştırma ve toplu iş sözmeşlerinden doğan hakların gasp edilmeye çalışıldığını söyledi.
Hak gasplarına ve Asil Çelik Fabrikası'nın peşkeşine karşı yapılacak olan mitinge DİSK'e bağlı BMS, Genel-İş, Tekstil, OlEYİS, Gıda-İş ve Tüm Emekli-Sen sendikalarının destek vereceğini belirten Yaman, "Mitinge tüm emekçileri ülkemizin, ekonomik, sosyal ve siyasal bağımsızlıktan yana olan tüm kuruluşları destek vermeye çağırıyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sahte sendika yasasına protesto

SONRAKİ HABER

Yargı, Adalet Bakanlığı'nı haksız buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...