23 Mart 2000 22:00

Termik santrale köylüler tepki gösterdi

Adana'nın Yumurtalık ilçesine kurulması için hazırlık yapılan termik santrale balıkçılar ve çiftçiler tepkili.

Paylaş
Termik santrale köylüler tepki gösterdi
Halil İmrek
Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak iddiası ile Akdeniz'in doğusunda Adana ili sınırları içerisinde Yumurtalık ilçesine kurulmak istenen "Sugözü termik santrali"ne civardaki köylüler tepki gösteriyorlar.
Alman elektrik şirketi SEAG AG ve çokuluslu elektromekanik imalatçısı ve santral müteahhidi SIMENENS AG şirketlerinin katılımı ile 1998 yılında kurulan İSKEN (İskenderun Enerji AŞ) tarafından Adana-Yumurtalık, Sugözü ve Gölovası köyleri arasında kalan ve denize sıfır 3000 dekarlık verimli tarım arazileri üzerine kurulmak istenen "Sugözü enerji santrali" (SES) civar köylerde yaşayan çiftçilerin ve balıkçıların tepkisine neden oldu.
Yılda 3.3 milyon ton kömürü 5 köyün kurulu olduğu bölgede yakacak olan Sugözü termik santralinde yardımcı yakıt olarak da fueloil kullanılacak.
Santralde kullanılacak olan kömür deniz yolu ile getirilecek ve stok sahalarında 550 bin tona kadar depolama yapılabilecek. Termik santral ihalesini alan firmalar, santralin günde yaktığı 60 bin ton kömürün atıklarını çevreye zarar vermeyecek şekilde depolayacaklarını iddia ediyorlar. Firma yetkilileri santralin işletilmesi sırasında 1 saatte ortaya çıkacak olan 60 ton külün, baca gazlarının ve tozların çevreye zarar vermeyeceği konusunda halkı ikna etmeye çalışıyor.
İzin almadan başladılar
2000 yılının ortalarında yapımına başlanacak olan termik santralin ihalesini alan firma Çevre Bakanlığı'nın ÇED raporunu vereceğinden emin bir tavırla, izin almadan, yol açma ve alan düzleme işlerine başladı. Santralin kurulacağı bölgede yer alan Gölovası, Sugözü, Narlık, Hamzalı ve Nalveren köylerinin en büyük geçim kaynağı olan çiftçilik ve balıkçılık tamamen bitecek. Pamuk, buğday, mısır gibi tarım ürünleri yetiştiren köylüler, termik santral kurulursa tarım yapamayacak. Özellikle Gölovası'nda yaşamını balıkçılıkla sürdüren 100 kadar balıkçı, santralin çevreye vereceği zararların farkında olduklarını belirterek, "İşsizliği çözmek istiyorlarsa zararsız fabrika kursunlar" dediler.
ÖNCEKİ HABER

ABD'de Hitler yöntemleri

SONRAKİ HABER

Sahte sendika yasasına protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa