22 Mart 2000 22:00

Tutuklular af için eylemde

Adli tutuklular Af Yasası'nın bir an önce çıkartılması için eyleme başladı. Çanakkale E Tipi Cezaevi'ndeki adli tutuklular dün açlık grevine başladı.

Paylaş
Tutuklular af için eylemde
Adli tutuklular, "yılan hikayesi"ne dönen ve rafta bekletilen af yasa tasarısının bir an önce yasalaştırılması için eylem yapıyor.
Çanakkale E Tipi Cezaevi'nde adli tutuklular Af Yasası üzerinde oynanan oyunları protesto etmek ve bir an önce yürürlüğe konması amacıyla dün açlık grevine başladı. Kurban Bayramı'nda da görüşe çıkmama eylemi yapan adli tutuklular, devletin onurları ile oynamasına izin vermeyeceklerini, af talebinin kendilerinden değil, hükümetten geldiğini, bu anlamda yasanın bir an önce yürürlüğe konmasını istediklerini, açlık greviyle başlayan eylemlerinin yasa çıkana dek süreceğini, duyarlı tüm insanların kendilerine destek olmalarını beklediklerini belirttiler.
Bayrampaşa'da eylem
Bayrampaşa Cezaevi'nde adli tutuklular, af çıkmamasına tepki göstererek dün sayım vermedi ve görüşe çıkmadı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici, cezaevinin D Blok'unda kalan adli tutukluların, af yasasının gecikmesine tepki olarak, dün yakınlarıyla olan görüşlerine topluca çıkmadıklarını bildirdi. Bu arada, adli tutukluların sözcülüğünü yaptığını ifade eden Murat Tektaş, telefonla gazetecilere olaya ilişkin bilgi verdi. İstanbul Adliyesi'nde, kaçakçılık suçundan yargılandığı dava nedeniyle tutuklu olduğunu belirten Tektaş, adli tutuklu ve hükümlüler olarak Af Yasası'nın gecikmesine tepki için görüşe çıkmadıklarını bildirdi.
Tutuklulardan açıklama
Öte yandan üzerine avukat Güzin Köprülü Kılıç cezaevine gelerek idare ve tutuklularla görüştü. Kılıç, cezaevinin önünde tutukluların gönderdiği açıklamayı okudu. Bayrampaşa Cezaevi Tutuklu ve Hükümlüleri adına D-10, D-4, D-2, D-5 ve D-6 koğuşlarının temsilcilerinin yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşanan sosyal ve ekonomik sorunlar ile yanlış yönetimlerin insanları suç işlemeye teşvik ettiği ifade edildi.
Açıklamada, işkence altında alınan ifadelerle suçlu, suçsuz ayrımı yapmaksızın insanların cezaevine yollandığı belirtildi. "İşkencenin varlığı ve yargının bağımsız olmadığı tüm yetkililerce kabul edilmektedir" denilen açıklamada, Af Yasası'nın veto edilmesi nedeniyle pek çok mahkûmun ruhsal dengesinin bozulduğuna ve bu nedenle intiharların başladığına dikkat çekildi.
Devletin sözünü tutması gerektiği belirtilen açıklamada, Af Yasası'nın gecikmesi halinde cezaevlerinde gelişecek tüm olaylardan hükümetin sorumlu olacağı vurgulandı.
ÖNCEKİ HABER

Sanat eserleri her eve girmeli

SONRAKİ HABER

Belediye-İş eylem hazırlığında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...