22 Mart 2000 22:00

Sanat eserleri her eve girmeli

Emekli Sanat Tarihi Öğretmeni Mustafa Çerçi çalışmalarını 1980 yılından bu yana Nazilli'de sürdürüyor. Sanatçı, rölyef çalışmalarını özel bir teknikle yapıyor.

Paylaş
Sanat eserleri her eve girmeli
Ali Baş
Emekli Sanat Tarihi Öğretmeni Mustafa Çerçi, 41. kişisel resim ve rölyef sergisini Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açtı. Sanatçının 55 ürününün yer aldığı sergi oldukça ilgi gördü. Sanatçı Mustafa Çerçi, Türkiye'de her eve sanat eserinin girmesi gerektiğini söylüyor. Çerçi, bunun başarılabilmesi için de eserlerin yüksek fiyatla değil, düşük fiyatla satışa çıkarılması gerektiğini düşünüyor.
34 çalışma yer alıyor
Sergide Çerçi'nin 4 yağlıboya tablosu, 25-40 milyon lira arasında değişen 4 suluboya tablosu, üç pastel tablosu ve 34 rölyef çalışması yer alıyor.
Mustafa Çerçi birçok kişinin hayranlıkla izlediği rölyef çalışmalarını bir ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlamış. Rölyeflerin özelliği ise Çerçi'nin kendi geliştirdiği ve sel from adını verdiği malzeme ile yapılmış olması.
Sel from hakkında bilgi veren Mustafa Çerçi, "Sel fromu yirmi beş yılı aşkın bir süredir uygulamaktayım. Sel from gazete hamuru, tutkal, boya, vernik ve su karışımından elde edilmektedir. Hamur halinde iken her şekle sokulabilmekte, konunun en ayrıntılı kısımları ile işlenebilmektedir. Çok ideal bir yapışma ve sıvama gücüne sahip bulunan sel fromun cam dahil her yüzey ve madde üzerine yapışıp onunla bütünleştiği görülür. İç mimaride duvar yüzeyinin çalışıldığı oda iç nemini ayarladığı ve sigara kokusunu emdiği gözlenmiştir. Bez, ahşap, sunta, seramik üzerine çalışıldığında direnç artırır, cam ve karton gibi maddeler üzerinde çalışıldığında esnekliği sayesinde kırılmayı da önler" diye konuşuyor.
Çalışmaları açık
Mustafa Çerçi, çalışmalarını 1980 yılından bu yana Nazilli'de kurduğu atölyesinde sürdürüyor. Çerçi'nin atölyesi resim, seramik ve heykel çalışmasını seven gençlerin tümüne açık. Bunun kendisini gururlandırdığını söyleyen Mustafa Çerçi, gençlik için şunları söylüyor:
"Benim kendi oğlum da resim sanatını seviyor. Kendisi resim öğretmenliği bölümünde öğrenim görüyor. Ben atölyeme gelen tüm gençlere yardımcı olmaya çalışıyorum. Bunları yaparken de kimseden ücret almıyorum. Kapımız herkese açık. Özellikle Devlet Güzel Sanatlar Fakültelerine girmek isteyen öğrencilere yardımcı olmaya çalışıyorum. Gençler arasında önemli yeteneklere sahip kişiler yer alıyor. Bizler onlara sanatı sevdirmek zorundayız. Bence herkes uğraştığı sanat dalında bir şaheser yaratabilir."
Geçmişi bugünle birleştirmek
Rölyef çalışmalarında Anadolu köylüsünü işleyen sanatçı, bu eserlerinde geçmişle günümüzü buluşturmayı hedeflediğini vurguluyor. Çerçi, "Rölyeflerde kendi yöremin insanını çalışma halinde işlemeye özen gösteriyorum. Bu nedenle ürünlerde daha çok köy yaşamı anlatılıyor. Ancak Anadolu'nun geçmişinde de çalışan köylüler var. Ben de o zamanın çalışan insanları ile Anadolu insanını rölyeflerimde bir araya getirmeye çalışıyorum. Kısacası rölyeflerde geçmişle günümüz arasında bir köprü kuruyorum" diyor.
Mustafa Çerçi'nin ürünlerinde dikkat çeken bir özellik daha var. O da ürünlerdeki fiyatların benzerlerine göre oldukça ucuz olması. Mustafa Çerçi, bunu şöyle açıklıyor:
"Artık resim, rölyef ya da heykellerin her eve girmesi gerekiyor. Bu tür eserlerin sadece zenginlerin evinde olmaması gerekir. Rakamların yüksek boyutta olması nedeniyle bu tür eserleri dar gelirli kimseler alamıyor. Oysa bizim sanatı insanlara sevdirmemiz gibi bir zorunluluğumuz var. Ürünlerin ucuz olması gerekir. Çünkü alış fiyatı yok. Bir malı pahalı alıp pahalı satmak zorunda kalabiliriz. Ancak bizim gibi sanatçıların yaptığı çalışmalarda böyle bir zorunluluk yok."
ÖNCEKİ HABER

Yargısız infaza komik ceza istemi

SONRAKİ HABER

Tutuklular af için eylemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...