22 Mart 2000 22:00

Yargısız infaza komik ceza istemi

Polisin açtığı ateş sonucu vücuduna isabet eden 48 kurşunla yaşamını yitiren Süleyman Örs davasında, sanık tek polis hakkında 4 yıla kadar hapis cezası istendi.

Paylaş
Yargısız infaza komik ceza istemi
Süleyman Örs (24) adlı gencin Alibeyköy semtinde polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmesi üzerine açılan tek sanıklı davada savcı, esas hakkındaki mütalaasını vererek, sanık polis Sami Şen için toplam 4 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı mütalaasında, olay günü yapılan telsiz konuşmalarında 'öldürün' gibi anonslar yapıldığını belirtse de, bir yargısız infaz için istenen cezanın düşüklüğü, hukuk sisteminin de nasıl işlediğini ortaya koydu.
Son aşamaya gelindi
Polislerin açtığı ateş sonucu vücuduna isabet eden 48 kurşunla yaşamını yitiren Süleyman Örs'ün Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davasında, esas hakkındaki mütalaa verildi. Böylece yaklaşık 2 yıl süren davada son aşamaya gelindi. Örs'ün avukatı Metin Narin ile sanık polis Sami Şen'in avukatı İlhami Yelekçi'nin katıldığı duruşma, İrfan Ağdaş'ın infaz edilmesine ilişkin davanın hemen ardından başladı.
Davanın tek sanığı TMŞ'de görevli olan Sami Şen, "Zaruret sınırını aşarak, faili belli olmayacak bir şekilde adam öldürmek" suçlaması ile tutuksuz olarak yargılanıyor. Çatışma iddiası
Savcı esas hakkındaki mütalaasında, sanık ve tanık polislerin ifadesinde kullandığı "çatışma" kelimesini sıkça kullandı; öldürülme olayının bir çatışma ortamı içinde geçtiğini mahkeme tutanaklarına geçirdi. Mütalaada ayrıca, Örs'ün, "teslim ol" çağrısına silahla karşılık verildiği de öne sürüldü.
Ölüm diyaloğu
Savcı mütalaasında, telsiz konuşmalarında yer alan "vur", "öldür" anonslarına da değindi. Savcı mütalaasında şu görüşlere yer verdi: "Telsiz çözümlerinden anlaşılacağı gibi gerek 3276 No'lu ekibin merkezden olduğu gibi bu alandan çıkamaz şeklinde bilgi verdiği, merkezin de 8114 No'lu ekibe şahsın kömürlükte kaldığı, burdan çıkmasının imkânsız olduğunun söylendiğini, yine çözümle teşhis tutanaklarında olaya karışan ekiplere 'lüzumsuz muamele yapmayın, olayla ilgili arkadaşlara, layık oldukları şeyler yapılacaktır' şeklinde ve görevli ekiplerin 'öldürün' içerikli konuşmalar yaptığı, çıkan çatışma neticesinde maktülün 48 kurşun isabet aldığı, 18 adetinin kesin öldürücü olduğu, öldürücü darbelerden tespit edilenlerin Sami Şen'in silahından çıkan kurşunlar olduğu ...."
Ceza indirimi talebi
Savcı, sanık polis Sami Şen'in gayri muayyen şekilde adam öldürmekten TCK'nın 448, 20, 36 ve iyi halini göz önünde bulunduran 50'inci maddesine göre cezalandırılmasını istedi. Böylelikle, hakkında 24 yıla kadar hapis cezası istenen polis memuru Sami Şen'in ceza indirimlerinden yararlandırılarak, en fazla 4 yıl hapis cezası alması öngörülüyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Tuncelililer Derneği kapatıldı
Özlem Dinler
Tuncelililer Derneği, 1996 yılında yapılan genel kurulunda, "Tunceli'deki köy yakma boşatma olayları ve Susurluk değerlendirmeleri" konuşmalarının üzerine açılan dava sonucu kapatıldı.
Görüştüğümüz Tuncelililer Derneği Genel Başkanı Selman Yeşilgöz, Genel kurulda dernek başkanı olarak kendisinin ve o dönemin yöneticisi Ali Müfit'in konuşmaları üzerine Kasım 1998'de Fatih 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından açılan davanın kapatma ve ceza almalarıyla sonuçlandığını anlattı. Yeşilgöz, Yargıtay'ın da 15 Şubat 2000'de onaylandığını söyledi. Yeşilgöz, Kadıköy, Kartal ve Ümraniye şubelerinin kapatıldığını vurgulayarak, derneklerinin önceki gün resmen kapandığını ifade etti. Yeşilgöz, cumartesi günü İHD İstanbul Şubesi'nde derneğin kapıtılmasına ilişkin basın açıklaması yapacaklarını da söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Newroz ateşi gece de yandı

SONRAKİ HABER

Sanat eserleri her eve girmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...