22 Mart 2000 22:00

Newroz ateşi gece de yandı

Newroz ateşi önceki gece geç saatlere kadar yandı. Ceyhan'da yapılan mitinge 5000 kişi katılırken, Denizli'de de Newroz mitingle kutlandı.

Paylaş
Newroz ateşi gece de yandı
Newroz ateşi önceki gece geç saatlere kadar yandı. Ceyhan'da yapılan mitinge 5000 kişi katılırken, Denizli'de de Newroz mitingle kutlandı. Newroz kutlamalarına izin verilmeyen İstanbul'da ise önceki gece yapılmak istenen kutlamalarda, sık sık polis müdahalesiyle karşılaşıldı. İzmir Kadifekale'de Newroz ateşi 2000 kişiyle yakılırken, Antalya'daki kutlamalar sırasında polis geniş önlem aldı.
Adana'nın Ceyhan ilçesinde yapılan Newroz kutlamasına 5000 kişi katıldı. Önceki gün şehir stadyumunun yanındaki boş alanda toplanan kitle, "Biji aşiti", "Biji Newroz" sloganlarını attı. "Ceyna Newroz'a ve pîroz be!" yazılı pankartın asıldığı şenliğe, HADEP Genel Başkan Yardımcısı Hamit Ceylani, İlçe Başkanı Cemal Gök, Adana İl Başkanı Mustafa Çampınar ve Küçük Dikili Belediye Başkanı Mehmet Yaşık katılarak birer konuşma yaptı.
Halayların çekildiği kutlamada, EMEP ve ÖDP ilçe örgütlerinin de mesajları okundu. EMEP'in mesajında, Kürt sorununun ancak Kürt ve Türk işçi ve emekçilerin birlikte mücadelesiyle çözülebileceğine dikkat çekildi.
Dersim'de yasağa rağmen 1000 kişi
Tunceli Valiliği'nin keyfi yasaklama kararına rağmen Newroz, Desim'de de alanlarda kutlandı. Son ana kadar izin almak için uğraşan EMEP ve Sendikalar Platformu yöneticilerinin taleplerine, valilik 20 Mart günü saat 19.00 sıralarında yanıt verdi ve OHAL Kanunu'nu gerekçe göstererek kutlamaları yasakladı. Yasağa rağmen, Newroz saat 17.00'de EMEP üyelerinin yoğun katılımıyla sokakta kutlandı. Kutlamaya katılan 1000 kişi, "Biji Newroz", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarını attı. Eylemde konuşan EMEP İl Başkanı Salih Gündoğan, Newroz'un kardeşlik ve barış anlamına geldiğini belirterek, kutlamaların yasaklanmasını kınadı. Gündoğan, HADEP'lilerin "Genel merkezimiz izinsiz eylemlere katılmayın dedi" diyerek kutlamaya katılmamalarını da kınadı. Sokak aralarında gece geç saatlere kadar süren kutlamalar sırasında, polis ve jandarma sık sık gerginlik yarattı. Cumhuriyet Mahallesi'nde 700, Yeni Mahalle'de 500, Atatürk Mahallesi'nde 500, Alibaba Mahallesi'nde 400, Esentepe Mahallesi'nde 500, Moğultay Mahallesi'nde 400 kişinin katılımıyla Newroz ateşleri yakıldı.
Valilik ise, Kapalı Spor Salonu'nda "Nevruz programı" hazırladı. Etkinliğe, kamu kurumlarında çalışanlar zorla götürülmek istendi.
Dersim'in Hozat ilçesinde yapılan kutlamaya saldıran polis, EMEP Üyesi Zeynel Aslan ve Doğan Adıgüzel'in de aralarında bulunduğu 6 kişiyi gözaltına aldı. Polisin, saldırı sırasında ateş açtığı bildirildi. HADEP Tunceli İl Örgütü adına yazılı açıklama yapan Hıdır Aytaç ise, iki kez yaptıkları başvurunun reddedilmesine tepki gösterdi. Aytaç, gelecek bayramların özgür bir ortamda kutlanmasını diledi.
Denizli, Salihli ve Kayseri
HADEP Denizli İl Örgütü tarafından organize edilen Newroz kutlaması, Merkezefendi semt pazarında, 500 kişinin katılımıyla gerçekleşti. HADEP'liler, polise ve basına çiçek verirken, Kürtçe yazıların bulunduğu afişin asılmasına izin verilmedi. Türküler eşliğinde halayların çekildiği kutlamada, şiirler okundu. Yaklaşık iki saat süren mitingde, İHD ve EMEP adına da konuşmalar yapıldı.
HADEP Salihli İlçe Örgütü, Salihli Ova Kümeevleri Mevkii'nde Newroz kutlaması yaptı. Önceki gün 2000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen kutlamada, türküler söylenerek halaylar çekildi. Kutlamalara, EMEP ilçe örgütü de katıldı.
Kayseri'de ise başvuruların reddedilmesine rağmen, Boztepe ve Battalgazi mahallelerinde ateşler yakılarak, kutlamalar yapıldı. Kürt mahallelerini ablukaya alan polis, bazı kutlamalara müdahale etti ve katılanları gözaltına aldı. HADEP Kayseri İl Örgütü, miting başvurularının kabul edilmemesine tepki gösterdi.
İstanbul'da engellemeler sürdü
Newroz kutlamalarına izin verilmeyen İstanbul'da, önceki gece de slogan atıp gösteri yapmak isteyen gruba polis saldırdı. Akşam saatlerinde Başakşehir 4. Etap'taki toplu konut alanında toplanan bir grup, burada ateş yakıp halay çekti. Buradan Başakşehir 1. Etap'a gelen gruptakiler, özel güvenlik birimlerince engellenerek içeriye alınmadılar. Polis ekiplerinin de bölgeye ulaşması üzerine gruptakiler, tekrar 4. Etap'a döndüler. Burada halay çekerek slogan atmaya devam eden grup, polis tarafından çembere alındı. İstanbul Emniyet Müdür Yardımcıları Atilla Çınar ve Ercüment Özbeyli de olay yerine gelerek, ekipleri yönetti. Panzerler eşliğindeki Çevik Kuvvet ekipleri, kitleye saldırdı.
Bu arada, Kartal Yakacık, Gaziosmanpaşa Küçükköy, Ümraniye Mustafa Kemal ve Fevzi Çakmak mahalleleri, Maltepe Gülsuyu, Bağcılar Fatih ve Namık Kemal mahalleleri, Esenler Oruç Reis Mahallesi, Küçükçekmece Bayramtepe Mahallesi ve Okmeydanı Fatma Girik Parkı'nda toplanan gruplar lastik yakarak Newroz kutlaması yaptılar. İl genelinde gerçekleştirilen gösteriler sırasında ve sonrasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.
İzmir'in mahallelerinde ateşler yakıldı
İzmir'de önceki akşam başta Kadifekale, Kuruçeşme ve Yamanlar Top Sahası olmak üzere çeşitli semtlerde toplanan gruplar ateş yaktılar. Kadifekale surlarının içinde toplanan ve sayıları 2000'i bulan kitle, otomobil lastiklerini yaktı. Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken topluluktakiler, yaklaşık bir buçuk saat sonra dağıldı. Öte yandan Buca-Kuruçeşme, Karşıyaka-Yamanlar Top Sahası, Limontepe, Çiğli-Güzeltepe ve Gaziemir'de de Newroz, ateş yakılarak kutlandı. Zaman zaman polisin uyarısıyla karşılaşan gruplar, kısa süre sonra dağılmak zorunda kaldılar. Yakılan ateşler de itfaiye ve polis ekiplerince söndürüldü.
Öte yandan, önceki gün Buca ilçesinde HADEP İzmir İl Örgütü'nce düzenlenen mitingde, "durumları şüpheli ve kimliksiz" oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan 14 kişinin serbest bırakıldıkları bildirildi.
Antalya'da Newroz coşkusu
Antalya'nın Teomanpaşa, Kuzeyyaka, Şafak, Güneş, Hüsnü Karakaş, Fabrikalar, Su İşleri ile Yeni Emek mahallelerinde evlerinin önündeki açık alanlarda gece lastik yakan çocuk ve gençler, Newroz bayramını coşkuyla kutladı. Yaktıkları ateşin üstünden atlayan ve halay çeken gruplara polis müdahale etmedi, ancak kutlamalar sırasında geniş önlem aldı. Bazı bölgelerde panzerler bekletilirken, itfaiye araçları da hazır bulunduruldu.
İÜ öğrencileri Newroz'u kutladı
İstanbul Üniversitesi öğrencileri, Newroz'u kutlamak için dün üniversitenin Merkez Kampüsü'nde bir araya geldiler. "Eşitlik, özgürlük, kardeşlik, Newroz pîroz be!" pankartını taşıyan yaklaşık 400 öğrenci, "Yaşasın halkların eşit, özgür birliği", "Biji Newroz", "Biji bıratiya gelan", "Yaşasın halkların kardeşliği", "İdama hayır, barış hemen şimdi" gibi sloganlar attı, dövizler taşıdı.
Kutlama sırasında, "eşitlik, kardeşlik, özgürlük" yazılı balonları gökyüzüne bırakan öğrenciler, beyaz bir güvercin uçurdu. Ateş yakıp üzerinden atlayan öğrenciler, Türkçe, Kürtçe türküler söyleyip halay çekti. Yapılan konuşmalarda, AB'den ve ABD'den demokrasi ve barış gelmeyeceği de ifade edildi ve "Biz, Vietnam'da, Bosna'da, Kosova'da bu barışı ve demokrasiyi gördük. Barış ve demokrasi, Kürtlerin ve Türklerin ortak mücadelesiyle gelecektir" denildi.
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusü'nde de öğrenciler, dün ateş yakarak Newroz'u kutladı. Eğitim fakültesinin önünde öğle saatlerinde toplanan öğrenciler, yanlarında getirdikleri sebze sandıklarını yakarak halay çekti. Yaktıkları ateşin üzerinden atlayan öğrencilerin attığı bazı sloganlar üzerine sivil polisler uyarıda bulundu.
ÖNCEKİ HABER

Ocak söndüren zihniyet

SONRAKİ HABER

Yargısız infaza komik ceza istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...