22 Mart 2000 22:00

Şili'de toplu mezar

Şili'de General Augusto Pinochet'nin diktatörlüğü döneminde öldürülen kişilerin cesetlerinin gömülü olduğu bir toplu mezarda kazı çalışmaları yürütülüyor.

Paylaş
Şili'de toplu mezar
Şili'de General Augusto Pinochet'nin diktatörlüğü döneminde öldürülen kişilerin cesetlerinin gömülü olduğu bir toplu mezarda kazı çalışmaları yürütülüyor. Başkent Santiago'nun 500 kilometre güneyindeki Concepcion kenti mezarlığı yakınlarında ortaya çıkarılan toplu mezarda, 1973-1990 yıllarındaki cunta döneminde öldürülen 18 ila 24 Pinochet muhalifinin cesedinin bulunduğu sanılıyor.
Şili Kayıp Yakınları Derneği yetkilileri, toplu mezardaki cesetlerin kimliklerinin belirlenmesinin imkansız olduğunu belirtirken, cesetlerin büyük bölümünün kayıp sendikacılara ait olduğunun sanıldığını kaydettiler. Şilili Yargıç Juan Guzman Tapia da kazı çalışmalarını yerinde izledikten sonra ayrılırken, yaklaşık 1 yıl önce bu toplu mezarda, kaybolan kişilerin cesetlerinin bulunduğu yönünde bir ihbar aldığını söylemekle yetindi.
Pinochet'ye bir dava daha
Pinochet aleyhinde önceki gün bir dava daha açıldı. Böylece, General Pinochet aleyhinde açılan davaların toplam sayısı 76'ya ulaştı. Pinochet, İngiltere'de 1.5 yıl devam eden hukuki sürecin ardından serbest bırakılmış ve ülkesine dönmüştü. Ancak Şili'nin yeni Devlet Başkanı Ricardo Lagos, ülkesinde ömür boyu dokunulmazlık hakkında sahip diktatörün yargılanması için çaba göstereceğini belirtiyor.
Hastaneye kaldırıldı
Bu arada, General Pinochet, "bazı testlerden geçirilmek üzere" önceki gün hastaneye kaldırıldı. Başkent Santiago'daki evinde bir önceki gün baygınlık geçiren Pinochet, askeri hastaneye sevk edilerek, yoğun bakımda 2.5 saat kadar tutularak evine gönderilmişti.
Frei'ye de dokunulmazlık
Öte yandan, geçtiğimiz ay yapılan seçimleri kaybeden eski Devlet Başkanı Eduardo Frei de, ömür boyu senatör olma hakkını kazandı. Şili Devlet Başkanı Ricardo Lagos'a 10 gün önce görevi devreden Frei, seçilmemiş senatörlerin varlığına karşı olduğunu, ancak ömür boyu senatörlük hakkı anayasada kaldığı sürece anayasanın yükümlülüklerine uyacağını söyledi. Eski Diktatör Augusto Pinochet'ye de, Mart 1998'de Silahlı Kuvvetler Komutanlığı görevinden istifa ettikten sonra ömür boyu senatörlük payesi verilmişti. Salvador Allende yönetimini, 1973 yılında CIA destekli bir darbeyle deviren Pinochet, iktidarda olduğu dönemde en az 3000 insanın öldürülmesi ya da kaybolmasından sorumlu bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Hindistan yaptırımları yumuşadı

SONRAKİ HABER

Tek kalemde peşkeş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...