22 Mart 2000 22:00

Hindistan yaptırımları yumuşadı

ABD yönetimi, Hindistan'a yönelik ticari yaptırımların yumuşatıldığını açıkladı. Açıklamada, Hindistan'a yönelik destek programının yeniden gündeme geleceği kaydedildi.

Paylaş
Hindistan yaptırımları yumuşadı
ABD yönetimi, Hindistan'a yönelik ticari yaptırımların yumuşatıldığını açıkladı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Hindistan'a yönelik 25 milyon dolarlık 'destek programının' yeniden gündeme geleceği kaydedildi. Uluslararası yatırımlar ve ticaret için mali piyasaların sağlamlığının önemli olduğu ifadesine yer verilen açıklamda, ABD Başkanı Bill Clinton'ın bazı yaptırımların kaldırılmasına ve söz konusu destek programının yeniden hayata geçirilmesine onay verdiği belirtildi. ABD yaptırımlarının tamamen yürürlükten kaldırılmadığına dikkati çekilen açıklamada, Washington'un, Nükleer Denemelerin Tamamen Yasaklanması Anlaşması (CTBT)'nın Yeni Delhi tarafından imzalanmasını beklediği hatırlatıldı. Resmi bir ziyaret için Hindistan'da bulunan ABD Başkanı Bill Clinton'ın temasları çerçevesinde Yeni Delhi yönetimi, bundan böyle nükleer bomba denemeleri yapmayacaklarını açıklamıştı.
'Örnek olun'
ABD Başkanı Bill Clinton da, Hindistan'dan, nükleer silahların yayılmasını önlemeye çalışarak "dünyaya örnek olmasını" istedi. Hindistan ziyaretini sürdüren Clinton, dün sabah Hint meclisinde konuşurken, nükleer silahlanma konusuna da değindi ve "Hindistan'ın yaptığı nükleer denemeler dünyayı sarsmışsa, Hindistan'ın nükleer silahların yayılmasını önlemek için yapacağı girişimler dünyayı ayağa kaldıracaktır" dedi.
"Hindistan'ın nükleer politikasının, ister istemez sınır ötesi sonuçlar doğuracağını" söyleyen Clinton'ın "Burada sizin adınıza konuşmak ya da yapacağınız şeyleri size söylemek benim haddim değil. Hindistan'ın çıkarlarının ne olduğuna sadece Hintliler karar verebilir" sözleri mecliste yoğun alkışla karşılandı. Clinton, Hindistan ve Pakistan'a da çağrıda bulunarak, her iki ülkeden nükleer denemeleri yasaklayan antlaşmayı imzalamalarını istedi.
Şerif yardım dilendi
Öte yandan, Pakistan'da devrik Başbakan Navaz Şerif, ülkesini ziyaret ederek askeri yöneticilerle görüşecek olan ABD Başkanı Bill Clinton'dan, Pakistan'da demokrasinin hızla yeniden tesisi için baskı oluşturmasını istedi. Şerif, avukatı Salim Ziya aracılığı ile yaptığı açıklamada, Clinton'ın, tarihi ve demokratik güçler açısından etkin olacağını ümit ettiklerini söyledi. Şerif, Clinton'ın, Pakistan vatandaşlarının insan hakları ve sivil hakların restorasyonu, demokrasinin hayata geçirilmesi için askeri yönetimin lideri General Pervez Müşerref'e baskı yapması gerektiğini anlattı.
ÖNCEKİ HABER

NATO Yugoslavya'da

SONRAKİ HABER

Şili'de toplu mezar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...