21 Mart 2000 22:00

Ankara'da 'ortak mücadele' çağrısı

Newroz Bayramı Ankara'da 5 bine yakın kişinin katıldığı yürüyüş ve mitingle kutlandı. DBP, EMEP, HADEP, ÖDP ve SİP'in il örgütleri tarafından düzenlenen...

Paylaş
Ankara'da 'ortak mücadele' çağrısı
Newroz Bayramı Ankara'da 5 bine yakın kişinin katıldığı yürüyüş ve mitingle kutlandı. DBP, EMEP, HADEP, ÖDP ve SİP'in il örgütleri tarafından düzenlenen kutlama etkinliğindeki konuşmalarda, zulüm, baskı ve saldırılara karşı "birlikte mücadele" çağrısı yapıldı.
Yürüyüş ve mitinge EMEP; "Yaşasın halkların eşit, özgür, gönüllü birliği; Avrupa Birliği'ne hayır, Kahrolsun emperyalizm; OHAL kaldırılsın", DBP; "Yaşasın Newroz, Yaşasın dayanışma; Biji Newroz", HADEP; "Hücrelere hayır, siyasi tutsaklara özgürlük, Çözüm demokratik cumhuriyette, İdamlar cinayettir, idamlara hayır, Newroz kutlu olsun", SİP; "Halkların kardeşliği sosyalizmde", ÖDP ise parti pankartlarıyla katıldılar.
Kortej, dört tarafı polis barikatlarıyla çevrilen Abdi İpekçi Parkı'na sıkı aramaların ardından sloganlarla girdi. "Yaşasın Newroz, yaşasın dayanışma", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları arasında konuşan HADEP Ankara İl Başkanı Cennet Ayhan Kürtçe olarak da katılımları selamladıktan sonra, Newroz'un eski zulmün son bulup, yeni günlerin başlangıcı ve Ortadoğu halklarının bayramı olduğunu hatırlattı. Ayhan, yeni, güzel günleri birlikte yaratma ve alandaki anlamlı birlikteliği daha fazla geliştirme çağrısı yaptı.
EMEP Ankara İl Başkanı İbrahim Akkaya, ismi ne olursa olsun çok Dehak'ların gelip geçtiğini ama sömürü ve zulüm anlayışının devam ettiğini söyledi. Zulmün bugün çeteler, köy koruculuğu, bin operasyon, özelleştirme, sendikasızlaştırma, işçi kıyımı, işkenceler, gözaltında kayıplar, cezaevleri baskınları olarak karşımıza çıktığını belirten Akkaya, demokrasi, özgürlük ve barış gibi yakıcı talebin çözümünü emperyalistlerden beklemenin yanlışlığını dile getirdi. Ülkenin uluslararası anlaşmalarla, tahkimle, özelleştirmelerle yağmalandığına da dikkat çeken Akkaya, zulmün kaynağı emperyalizm ve yerli işbirlikçilerine karşı işçi ve emekçilerin güçlerini birleştirmeleri çağrısı yaptı. ÖDP temsilcisi Cihan Keskin de gerçek kavgayı alanları dolduranların vereceğini söyledi. Cumhuriyet tarihinin en karanlık baskılarının yaşandığına örneklerle değinen Keskin, Newroz'un ABD ve Avrupa emperyalizmi ve Türkiye kapitalizmine başkaldırı günü olmasını dileyerek, yaratılan bu birlikteliğin devamını istedi. DBP Ankara İl Başkanı Muzaffer Şener ise silahların sustuğu ve AB'ye adaylık gibi olumlu bir sürecin yaşandığını anlatarak, Kürt sorununun barışçıl girişimlerle, red ve inkâr politikası terk edilirse çözüleceğini söyledi. SİP Ankara İl Başkanı Arif Basa da Kürtlerin mücadelesinin devrimci bir mücadele olduğunu, emperyalistler eliyle barış, demokrasi değil, gelse gelse sömürü ve zulmün geleceğinin altını çizdi. Basa çözümün, eşitlik,özgürlük ve barış mücadelesinin Türk ve Kürt emekçilerinin mücadelesini birleştirmekten geçtiğini söyledi. Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde yatan Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın da mesaj gönderdiği, Newroz ateşinin yakıldığı miting, Mezopotamya Kültür Merkezi grubu Kome Gulen Xerzan ile Grup Gelecek ve Ozan Cevahir Canpolat'ın türkü ve marşları eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. Barış Anneleri İnisitiyatifi'nin önlükleriyle katıldığı mitinge ayrıca KESK, DİSK, TÜMTİS, Nakliyat-İş de destek verdi.
İzmir'de 5000 kişi
HADEP İzmir İl Örgütü tarafından, Newroz bayramı dolayısıyla Buca Hipodromu arkasındaki alanda miting düzenlendi. Çeşitli kitle örgütleri ve siyasi partilerin de destek verdiği mitinge, 5000 kişi katıldı. HADEP İzmir İl Başkanı Ali Yavuz, mitingde, Nevroz'un, barış, kardeşlik, sevgi bayramı olduğunu belirterek, "Yıllar sonra Newroz'u barış ortamında kutluyoruz. Bugünden itibaren Newroz'un barış ve kardeşlik ortamına katkı koymasını bekliyoruz" dedi. Anadolu'nun yüzyıllardır, farklılıkların, uygarlıkların ve zenginliklerin ülkesi olduğunu söyleyen Yavuz, "Dilerim, yaşadığımız tüm acıları, bugün yaktığımız Newroz ateşi, sonsuza kadar dindirir. Newroz ateşi, barış, kardeşlik ve sevgi getirsin diliyorum" dedi. Yağmur altında gerçekleştirilen mitingde, çok sayıda polis yoğun önlem alırken, "şüpheli" oldukları gerekçesiyle, 14 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
Mehterli Nevruz'da fiyasko
Newroz bayramını kutlamak amacıyla yapılmak istenen etkinlikleri engellemek için türlü değişik bahanelere başvurulurken, başkent Ankara'da düzenlenen Ne'v'ruz etkinliği, mehter takımının başı çektiği şova dönüştü. Resmi "Nevruz" etkinliğine, yapılan anonslara karşın beklenilen ilgi gösterilmezken, Kızılay Güvenpark'ta başlayan mehter takımlı kutlama sönük geçti.
Mehter takımının "destur" ve "yallah" nidalarıyla söylediği marşlarla ile başlayan etkinlikte, Türk Dünyası Öğrenci Gençliği "Nevruz" ateşi yaktı. Ateşin yakılmasının ardından ateş üzerinden atlamaya çalışan gençler daha sonra ateş etrafında davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Devletin "Nevruz"'u şaşkın bakışlarla seyredilirken, "Nevruz" şenliğinde zaman zaman sessiz bekleyişler yaşandı.
Kazakistan, Azerbaycan, KKTC, Türkmenistan ve Tataristan'dan gelen gençlerin folklor gösterisinin ardından "Nevruz" kutlamaları mehter takımının söylediği "Ölürüm Türkiyem" şarkısıyla sona erdi.
Daha sonra ise mehter takımının başı çektiği kortej oluşturularak resmi "Nevruz" kutlamasının yapılacağı, Selim Sırrı Tarcan Kapalı Spor Salonu'na doğru yürüyüşe geçildi. Sıhhıye-Opera Meydanı güzergâhı izlenerek gelinen Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda da Kültür Bakanı İstemihan Talay ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in katıldığı, Türk Dünyası Öğrenci Gençliği Müzik ve Folklor Festivali gerçekleştirildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Yüzlerce kişi gözaltında
Birçok ilde önceki gece Newroz'u kutlamak için bir araya gelen gruplara polis müdahale etti. Müdahalelerde, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
İstanbul'da polis ablukası
İstanbul'un çeşitli semtlerinde, otomobil lastiği yakarak Newroz kutlaması yapmak isteyen gruplara, polis saldırdı. Maltepe Gülsuyu, Zeytinburnu Yeşiltepe, Bağcılar son durak ile Namık Kemal, Eminönü Süleymaniye, Küçükçekmece Mehmet Akif, Ümraniye Kazım Karabekir, Kadıköy Sahrayı Cedid ve Kayışdağı mahalleleri ile Fatih Kadınpazarı, Okmeydanı PTT karşısı ve Güngören Ayazma Caddesi'nde önceki gece toplanan gruplar, ateş ve otomobil lastiği yakarak Newroz kutlaması yapmak istediler. Kent genelinde geniş önlem alan polis, eylemleri dağıtırken, "durumları şüpheli olduğu" gerekçesiyle çok sayıda kişi gözaltına alındı.
İzmir'de müdahale
İzmir Kadifekale semtinde 5364. Sokak içinde ateş yakan ve slogan atan kitle, polisin olaya müdahale etmesi üzerine ateşi söndürmek zorunda kaldı. Karşıyaka'nın Yamanlar semtinde ise polis yığınağı yapıldı. Sokak aralarında çoğu çocuk yaştaki kişiler ateş ya da lastik yakmak isterken polis hemen müdahale etti.
Mersin'de 86 gözaltı
Mersin'de Çay, Çilek, Şevket Sümer, Siteler ve Yenipazar mahallelerinde lastik yakılarak yapılan gösterilere polis izin vermedi. İtfaiyenin müdahale ederek yanan lastikleri söndürdüğü gösterilerin ardından 86 kişi gözaltına alındı.
Siirt'te önceki gece otomobil lastiği yakarak gösteri yapan gruba polis saldırdı. Termol Mahallesi'nde toplanan kitle, otomobil lastiği yakarak gösteri yapmaya başladı. Sloganlar atarak
Newroz'u kutlayan gruba saldıran polis, 10 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar bir süre sonra serbest bırakıldı.
DBP'ye yasak
Diyarbakır'da önceki akşam DBP Diyarbakır İl Örgütü'nün yapmak istediği havai fişek gösterisi, polis tarafından izinsiz olduğu gerekçesiyle engellendi. DBP İl Başkanı Hasan Dağtekin, polisin tutumunun keyfi olduğunu belirterek, yasak kararını protesto etti.
DBP'nin Adana ve Mersin'de gerçekleştirmek istediği etkinlikler de polis engeline takıldı. DBP'nin, önceki gün Mersin'de Hasret Düğün Salonu'nda düzenlediği etkinlik, polis tarafından yarıda kesildi. Adana'da ise Uğur Mumcu Parkı'nda kitlesel basın açıklaması için izin alan DBP yöneticilerine, kutlamaya saatler kala, valilik ve emniyet müdürlüğü yetkililerince, verilen iznin iptal edildiği iletildi. Parkta, gazetecileri karşılayan parti yöneticileri, yasaklama kararını protesto ettiler.
ÖNCEKİ HABER

Adana'da Newroz şölenine

SONRAKİ HABER

Festivalde İngiliz sinemasına bir bakış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...