21 Mart 2000 22:00

Diyarbakır'da onbinler kutladı

Diyarbakır'da Newroz, valiliğin şehrin 8 kilometre dışında yaklaşık 50 bin kişilik bir kalabalığın katılımı ile coşkulu bir şekilde kutlandı.

Paylaş
Diyarbakır'da onbinler kutladı
Diyarbakır'da Newroz, valiliğin şehrin 8 kilometre dışında yaklaşık 50 bin kişilik bir kalabalığın katılımı ile coşkulu bir şekilde kutlandı. Barış, kardeşlik, demokrasi ve özgürlük özlemlerinin dile getirildiği kutlamada, "Yaşasın Ortadoğu halklarının kardeşliği", "OHAL, koruculuk kaldırılsın", "Köyüme dönmek istiyorum", "Anadilde eğitim hakkı" gibi dövizler açıldı, "Biji HADEP", "Şehit namırın" sloganları atıldı.
Diyarbakır'da önceki geceki kutlamaların ardından sabahın erken saatlerinden itibaren HADEP'in araç kaldıracağı duraklarda büyük izdiham yaşandı. Saat 08.00'den itibaren Diyarbakır'ın bütün caddelerinde trafik kilitlenirken, Newroz alanına minibüs ve otobüslerin yanı sıra kamyonlarla da çok sayıda kişi taşındı.
Newroz alanına Kürtçe şarkı ve marşlar söyleyerek gelen kalabalık, Newroz alanına 3 kilometre kala arama ve kimlik kontrolü yapıldıktan sonra alana alındı. Bu Newroz'a da geleneksel kıyafetleriyle katılan kadınlar ve genç kızlar renkli görüntüler oluştururken, program başlamadan önce liseli ve üniversiteli gençler ateşler yakarak halaylar çekti. Üçkuyu mevkiindeki kutlamaları çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu izlerken, alanda bir itfaiye aracı ile 2 ambulans hazır bekletildi. Newroz alanında da polis sayısı ve güvenlik önlemleri kitleye oranlandığında yok denecek kadar azdı. Newroz alanına akın eden seyyar satıcılar nedeniyle Newroz alanında panayırı andıran görüntüler oluştu.
Saat 10.30'da HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir ve Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik'in otobüs üzerinde alana girişi sırasında coşku daha da arttı. Halk, HADEP Genel Başkanı'nı "Bıji HADEP" sloganlarıyla karşıladı. Demir'in hemen ardından da, Demokrasi Platformu'nun çağrısı üzerine Newroz kutlamaları için Diyarbakır'a gelen EMEP GYK üyeleri Ender İmrek, Kamber Değirmenci, İskender Bayhan; SİP Genel Başkanı Aydemir Güler, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, ÖDP PM Üyesi Mihri Belli ve Demokrasi Girişim Grubu'ndan Feridun Yazar ile DEP eski Milletvekilleri Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Sedat Yurttaş, Avrupa Parlamentosu'ndan Feleknaz Uca, Ragıp Zarakolu, DYP il başkanı alana geldi. Hazırlanan protokol platformundan konuklar tek tek tanıtıldı. DYP il başkanı anons edilirken halk yuhalamayla karşılık verdi.
Kürtçe ve Türkçe sunuldu
Geleneksel kıyafetleri içerisinde program sunucuları bir kadın ve bir erkekten oluşurken, sunuş Kürtçe ve Türkçe olarak yapıldı. Halk Kürtçe ve Türkçe selamlandıktan sonra yine Kürtçe ve Türkçe Newroz'un tarihçesi anlatıldı. Daha sonra ilk konuşmayı yapan HADEP İl Başkanı Ali Ürküt, "Başta Leyla Zana ve Hatip Dicle olmak üzere zindanlardaki tüm tutsakların ve halkımızın Newroz bayramı kutlu olsun" diyerek başladığı konuşmasında, Newroz'un geçmişte yasaklandığını ve bu nedenle halkın büyük acılar ve sıkıntılar yaşadığını belirterek, bu Newroz'da da İstanbul ve Siirt gibi illerde Newroz'un yasaklandığını söyledi. Ürküt, "Newroz'un yasaklanıması halkın kutlamalarını hiçbir zaman engelleyemedi, Newroz bir bayramdır, bayram hiç yasaklanır mı?" dedi. Ürküt, hoşgörülü ve sağduyulu yaklaşımlarından dolayı yerel resmi yetkililere teşekkür etti.
'Acılar ortaklaştırılmalı'
Diyarbakır Demokrasi Platformu adına konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı Osman Baydemir, Kürtler ve Türklerin bir trajedi yaşadığını ve bunu en derinden hissedenlerin ise Türk ve Kürt anaları olduğunu söyleyerek, "Acıları yatıştırmak yerine ortaklaştırmak gerekiyor. Analarımızın barış ve demokrasi için ortak mücadele vermesi gerekiyor. Ülkemizi ve coğrafyamızı barışa ulaştıracak olan bu mücadeledir" dedi. Daha sonra söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik, halkın yoğun coşkusu ve "En büyük başkan bizim başkan" sloganları arasında başladığı konuşmasına "Barış mücadelesini sürdüreceğinize olan inancımız sürüyor" diyerek başladı. Kendilerinin kısa bir süre önce tatsız bir olay yaşadıklarını belirterek, "Ancak hiç kimse halkın gücü ve iradesi önünde duramaz. Siz bunu kanıtladınız" dedi.
Barış ve demokrasi için...
Konuşması "En büyük başkan bizim başkan" sloganlarıyla kesilen Çelik, "En büyük sizsiniz. Biz sizlerin içinden çıkan sıra neferleriyiz. Biz barış ve demokrasi için mücadele veriyoruz, vermeye devam edeceğiz" dedi. Avrupa Parlamentosu'nda bir Kürt kızı diye anons edilen Alman SPD Milletvekili Feleknaz Uca, Kürtçe yaptığı konuşmada, Avrupa Parlamentosu'nda halkların kardeşliği ve barış için çalıştığını belirterek, "Bugün herkes barış, kardeşlik ve demokrasi için çalışmalı. Newroz bu mücadelenin günüdür" dedi. Daha sonra tüm konuklar ve HADEP Genel Başkanı ile büyükşehir belediye başkanı alanın ortasında bulunan büyük Newroz ateşini yaktılar.
Halk taleplerini yansıttı
Barış analarının "Anayız, savaşsız, sömürüsüz bir dünyadan yanayız" pankartıyla katıldıkları Newroz kutlamasında, halk "Yaşasın Ortadoğu halklarının kardeşliği", "Newroz'un bir başka adı barış", "OHAL, koruculuk kaldırılsın", "Köyüme dönmek istiyorum", "Anadilde eğitim hakkı", "Newroz'un çocukları onurlu bir barış yaratacak", "Barış hemen şimdi", "İdama hayır" yazılı dövizler taşıdı. Çeşitli sloganların da atıldığı kutlamaya, Hatip Dicle, Leyla Zana, Orhan Doğan, Selim Sadak, MKM ve 1. ve 2. Barış Grubu adına Ali Sapan birer mesaj gönderdi. Newroz ateşinin yakılmasından sonra şölen; Fırat Başkale, Edip Akbayram, Seher Dilovan, Koma Amed ve Koma Rojhılat'ın konserleriyle devam etti.
İşçiler fabrikada kutladı
Öte yandan, yaklaşık 1000 Akyıl Tekstil işçisi ise fabrika bahçesine çıkarak, Newroz'u kutladı. Lastikler yakan, halaylar çeken, türküler söyleyen işçiler, büyük bir coşkuyla Newroz'u kutladılar. 500 Evler Mahallesi'nde ise halk yaktığı ateş etrafında Newroz'u kutladı.
Antep'te binler alanlardaydı
Antep'te İstasyon Meydanı'nda bir araya gelen 3000 kişi Newroz'u coşkulu bir şekilde kutladı. HADEP Genel Başkan Yardımcısı Niyazi Bulgan, Antep İl Başkanı Burhanettin Bolu, İHD Gaziantep Şube Başkanı Nail Ulutaş'ın birer konuşma yaptığı kutlamaya, EMEP, ÖDP, TÜMTİS, Genel-İş ve KESK Gaziantep Şubeler Platformu katıldı. Kutlamada sık sık, "Newroz pîroz be", "Biji aşiti", "İdama hayır" sloganları atıldı. Sivas'ta da yakılan ateş etrafında, Türkçe, Kürtçe türküler eşliğinde çekilen halaylarla kutlanan Newroz'da, özgürlük mücadelesinde ölen tüm insanlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saat 11.30'da başlayan ve 150 kişinin katılımıyla kutlanan Newroz'da sık sık barış, kardeşlik ve özgürlük sloganları atıldı. Kars'ta Newroz, resmi başvurulara izin verilmemesine rağmen, merkez, Kağızman, Selim, Sarıkamış, Digor ve diğer ilçelerde halkın yoğun olarak katılımı ile coşkuyla kutlandı. Öte yandan HADEP Kars İl Örgütü'nün Newroz şenliği düzenlenmesi için yaptığı 2 başvurunun ve Newroz afişlerinin asılmasına izin verilmemesi, il binasında halkın yoğun katılımıyla yapılan basın açıklaması ile kınandı. Açıklamada, halkın Newroz bayramı kutlandı.
Batman'da 20 bin kişi
Batman'da önceki akşam gelin gibi süslenerek hazırlanan Şafak Mahallesi'ndeki alan 20 bin Batmanlı Kürt emekçi tarafından dolduruldu. Saat 10.00'da başlayan Newroz kutlaması oldukça coşkulu geçerken, yakılan ateşler etrafında, MKM'den Koma Rojhılat ile Koman Mustafa tarafından sunulan müzik dinletisi eşliğinde halaylar çekilerek, sloganlar atıldı. Oldukça coşkulu geçen kutlamaya HADEP Genel Sekreteri Mahmut Şakar da katıldı. Elazığ'da Yıldızbağları Mahallesi futbol sahasında 800 kişinin katılımıyla kutlanan Newroz'da, davul zurna eşliğinde sık sık "Biji Newroz", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı. EMEP, HADEP, İHD'nin yoğun katılımının gözlendiği ve saat 12.00'de başlayan kutlamalar, saat 14.30 sularında polisin müdahalesiyle sona erdirildi.
Çorum, Malatya, Trabzon ve Kırşehir
Çorum'da EMEP, ÖDP ve KESK tarafından oluşturulan platform, Cumartesi Pazarı alanında saat 12.00'de Newroz ateşi yakarak, barış, özgürlük ve kardeşlik bayramını kutladı. EMEP İl Başkanı Satılmış Türkoğlu'nun konuşması ile başlayan ve davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla devam eden Newroz kutlamasında sık sık, "Yaşasın Newroz", "Yaşasın halkların kardeşliği", "OHAL kaldırılsın, baskılar son bulsun" sloganları atıldı. Alanlarda kutlamaların yasaklandığı Malatya'da, il binasında bir etkinlik düzenleyen Emeğin Partisi, 150 kişinin katılımıyla Newroz'u kutladı. Etkinlikte bir konuşma yapan EMEP İl Başkanı Necdet Bali, Kürt, Türk tüm işçi ve emekçilerin bayramını kutlayarak, Newroz bayramının, bugünün Dehak'larına karşı dünya işçi ve emekçilerinin birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs'ın öngünü olarak kutlanması gerektiğini söyledi. HADEP İl Başkanı Hasan Doğan da söz alarak, "Kürtler ve Ortadoğu halkları tarafından Dehak'ların zulmüne karşı zaferi müjdeleyen Newroz bayramını kutluyorum" dedi. Trabzon'da KESK, EMEP ve ÖDP tarafından oluşturulan platform bir basın açıklaması düzenleyerek, 21. yüzyıla girerken, bayramlardan, düşüncelerden, inançlardan korkulmayan bir bin yıl temennisinde bulundu. KESK Dönem Sözcüsü Gültekin Yücesan tarafından yapılan açıklamaya 70 kişi katıldı. Demokrasi Platfomu'nun başvurusunun reddedildiği Kırşehir'de ise, HADEP binasında bir araya gelen yüzlerce kişi Newroz kutlamasını gerçekleştirdi. Polisin HADEP il binasını ablukaya almasına, binaya giren çıkan herkesin kimlik bilgisini ve kamera görüntüsünü kaydetmesine rağmen Eğitim-Sen, İHD, EMEP, ÖDP ve HADEP üyeleri HADEP il binasına girerek coşkulu bir kutlama gerçekleştirdi. Valiliğin Newroz'un alanda kutlanmasını yasaklaması da yapılan basın açıklaması ile kınandı.
ÖNCEKİ HABER

Yalan, dolan, talan!

SONRAKİ HABER

Adana'da Newroz şölenine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...