21 Mart 2000 22:00

Hindistan'dan nükleer sözü

ABD Başkanı Bİll Clinton'ın Asya ziyareti, ilk meyvesini verdi. Dünyanın en büyük nükleer gücü olan ABD, Hindistan yönetimini bundan böyle nükleer deneme yapmamaya razı etti.

Paylaş
Hindistan'dan nükleer sözü
Beş günlük bir ziyaret için Hindistan'da bulunan ABD Başkanı Bill Clinton, bu ülkeden istediklerini birer birer koparıyor. Hindistan, bundan böyle nükleer bomba denemeleri yapmayacağını açıkladı.
Hindistan Başbakanı Atal Bihari Vajpayi, dün Başkan Clinton ile görüşmesinde nükleer denemelere son vereceklerini, ancak mevcut nükleer silahları da muhafaza edeceklerini bildirdi. Mayıs 1998'de, Hindistan'ın 5 yeraltı nükleer denemesi yapmasının ardından, Pakistan da karşılık vermişti. Vajpayi-Clinton görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Bill Clinton, Hindistan ve Pakistan arasında bölünmüş durumda bulunan Keşmir için yeni görüşme sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi.
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bulunan Clinton, "Keşmir'deki şiddet durmak zorunda. Soğukkanlılık, Denetim Hattı'nda (Keşmir'i ikiye ayıran BM Yeşil Hattı) uyum gerekli. İki ülkenin iletişiminde yeni kanallar açılması lazım" diye konuştu. Başbakan Vajpayi de, Hindistan ile Pakistan arasında savaş tehlikesi bulunmadığını söyledi.
Çatışmalar şiddetlendi
Öte yandan, Hindistan'ın Cammu-Keşmir eyaletinde kimliği belirsiz silahlı kişiler 35 kişiyi öldürdü. Polisin yaptığı açıklamada, olayın, eyaletin yazlık başkenti Srinagar'a yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki bir Sih köyünde, Clinton'ın Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'ye yaptığı ziyaretten 12 saat önce meydana geldiği belirtildi. Polis yetkilileri, Chati Singhpura Mattan köyüne giren silahlı kişilerin köylüleri evlerinden dışarıya çıkmaya zorladıklarını, erkeklerle kadınları ayırdıktan sonra 35 erkeği öldürdüklerini bildirdiler. Bir kişinin de ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı kaydedildi. Hindistan yönetimine karşı olan militanların, Hindistan ile Pakistan arasındaki Keşmir anlaşmazlığına dikkat çekmek için Clinton'ın ziyareti dolayısıyla saldırılar düzenleyebileceklerine dikkat çekiliyordu.
Karşılıklı suçlamalar
Pakistan ve Hindistan yönetimleri birbirini, Keşmir'de topçu saldırısı düzenlemekle suçladı. Pakistan ordusu tarafından yapılan açıklamada, Hindistan ordusunun 24 saat boyunca Keşmir'in Pakistan denetimindeki Bhimber bölgesi ve Neelum Vadisi'ne topçu saldırısı düzenlediği, saldırıda 4 kadın ve 2 çocuğun yaralandığı bildirildi. Hindistan polisi de Keşmir'in yazlık başkenti Srinagar'da yaptığı açıklamada, Pakistan ordusunun, Kupwara bölgesindeki Karhan ve Keran'a aralıklarla topçu ateşi açtığını bildirdi. Hindistanlı askeri bir yetkili de Cammu bölgesindeki Palanwala bölgesinde, Pakistan ve Hindistan topçusunun karşılıklı ateş açtığını söyledi.
Bangladeş'ten döndü
Hindistan gezisine ara vererek Bangladeş'e de uğrayan Clinton, burada muhalefet lideri Begüm Halide Ziya ile görüştü. Halide Ziya'nın lideri olduğu Bangladeş Ulusal Partisi (BNP)'nin sözcüsü, eski Maliye Bakanı Saifur Rahman yaptığı açıklamada, Clinton'a, ülkedeki siyaset, hukuk ve diğer konular hakkında bilgi verdiklerini söyledi. Rahman, "Halide Ziya, istifa etmesi ve erken seçimler için geçici bir hükümete yetkilerini devretmesi için, Clinton'dan Başbakan Şeyh Hasina üzerindeki etkisini kullanmasını istedi" dedi. BNP yetkilisi İmran Salih Prens de iktidar partisi Avami Ligi'ni, siyasi kazanımlar için Clinton'a yanlış bilgi vermek ve tarihi çarpıtmakla suçladı.
Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'nın ise, Clinton ile yaptığı görüşmede, Bangladeş'in bağımsızlık lideri olarak tanımlanan babası Bangabandhu Sheikhh Mujibur Rahman'ın katilleri olmakla suçlanan kişileri istediği bildirildi. Hasina, Clinton ile yaptığı ortak basın toplantısında, Clinton'a, söz konusu kişilerin ABD'de mülteci olarak kalmaması gerektiğini söylediğini belirtti.
Güvenlik gerekçesiyle Joypura köyüne yapmayı düşündüğü ziyareti iptal edilen Clinton, Joypura köylüleriyle ABD'nin Dakka Büyükelçiliği'nde görüştü. Clinton, büyükelçilik binasına getirilen, 10-12 yaşlarında 32 çocuk ve yerel giysiler içindeki kadınların da aralarında bulunduğu köylülerle sohbet etti.
ÖNCEKİ HABER

Fransa'da lisede şiddet salgını

SONRAKİ HABER

İsrail 'bir parça daha' çekiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...