19 Ağustos 2011 08:10

İşsizlik maaşında 1256 lira 2023'ün hedefiymiş

AKP’nin Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesini “İşsizlik maaşı bin 256 Lira olacak” diye cilalamaya çalışanları AKP’li Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yalanladı. Faruk Çelik, işsizlik maaşının asgari ücreti geçemeyeceğini söyledi.Kamuoyunda tartışılan işsizlik ödeneğinin 1500 li

İşsizlik maaşında 1256 lira 2023'ün hedefiymiş
Paylaş

Kamuoyunda tartışılan işsizlik ödeneğinin 1500 liraya kadar yükseleceğine dair haberlere ilişkin olarak Çelik, bu rakamın 2023 yılı hedefi olduğuna ifade etti. Ödeneğin işsiz kalanları korumaya dönük bir önlem olduğuna işaret eden Çelik, “Bu ödeme işsizliği teşvik önlemleri değil. 650 TL asgari ücret veriyor, işsizlik maaşı olarak da bin liranın üzerinde bir rakamı telaffuz ediyorsanız, o zaman siz insanların işsiz kalması için bir altyapı oluşturuyorsunuz demektir. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Gönül arzu eder ki işsizimize bin liranın üzerinde para verelim, asgari ücretleri bin liraya çıkaralım. İşsizlik fonunda 50 milyar liralık varlık var. Bugüne kadar bu parayı dikkatli kullandık. Çünkü bu, işsizlerin parası” diye konuştu. İşsizlik ödeneğini 6 aydan 8 aya çıkarma noktasında çalışma yaptıklarını aktaran Çelik, “İşsizlik ödeneği şu anda 332-670 TL arasında. Bunların süreç içerisinde artışı sağlanmıştır, sağlanmalıdır ama bunun ölçüleri önemlidir. Hangi yüzdeler olacak bu önemlidir. Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerini 2011’de konuşmak doğru değil” dedi.

FONU İŞÇİYİ KORUYACAK MI?

Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesinin işçileri koruyacağını iddia eden Çelik, yıllardır bunun yapılamadığını söyledi.

“Kıdem tazminatı fonunu hayata geçireceğiz. Burada hükümet kazanılmış hakları koruyacak, bundan asla taviz verilmeyecek. İkinci ilkemiz ise sosyal taraflarla konu enine boyuna konuşulacak, bir uzlaşı sağlanacak” diyen Çelik, “kazanılmış haklar korunacak” diyerek, yeni işe giren işçiler için, bugünkü işçilerin çocukları için kıdem tazminatının hayal olacağını da itiraz etmiş oluyor.  

Taşeron çalışmayı da savunan Çelik, taşeron şirketlerde 426 bin çalıştığını, SGK kayıtlarına göre 350 bin kişinin de özel sektörde çalıştığını söyledi. Çelik, “750 bine yakın kayıtlı işçi söz konusu.

Bu veriler gerçeği tam yansıtmıyor. Bunun ötesinde kayıt dışı dediğimiz emeğin sömürüldüğü de vaka. Amacımız her işçinin çalıştığı her ay her günle ilgili hak ettiği kıdem tazminatı gerçeğinden yararlanmasını sağlamak. 12 ay çalışamadığı için 11 ay çalıştığı halde kıdem tazminatı alamayan işçinin bu haksızlığını izlemeye devam mı edelim?​” dedi.

Bakan bu soruyu sorarken, övünerek söylediği 426 bin taşeron işçisine 11’er aylık sözleşmeler yapıldığını atlıyor. Taşeron çalışmanın kaldırılması için herhangi bir çaba harcamayan hatta bu açıklamalarla teşvik eden Çelik, kıdem tazminatını kaldırmak için taşeron işçilerini örnek vermekten de geri durmuyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İşçi Partisi, Aydınlık ve Ulusal Kanal baskınlarında 10 gözaltı

SONRAKİ HABER

Mihri Belli’ye saygıyla

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...