20 Mart 2000 22:00

Newroz kutlu olsun!

Bugün, karanlığa karşı aydınlığın, eskiye, çürüyene karşı yeninin simgesi olan Newroz (yeni gün). Newroz kutlamaları bu yıl da pek çok yerde keyfi gerekçelerle yasaklandı. İstanbul'da polisin sıkıyönetim derecesinde önlem alacağı açıklandı.

Paylaş
Newroz kutlu olsun!
Bugün kutlanacak Newroz öncesi hazırlıklar tamamlanırken, pek çok yerde Newroz kutlamaları keyfi gerekçelerle yasaklandı. Diyarbakır, Batman, Adana ve İzmir'de Newroz kutlamalarına izin verildi. Malatya'da gerçekleştirilmek istenen kutlamaya ise "suç işleme ihtimali bulunduğu" bahanesiyle izin verilmedi. Ankara'da ise belli başlı sloganların atılması ve bu sloganları içeren pankartların taşınmasına yasak konuldu. İstanbul'da düzenlenmek istenen kutlamalara ise "Newroz" sözcüğü gerekçe gösterilerek izin verilmedi. İstanbul'da polisin sıkıyönetim derecesinde önlem alacağı öğrenildi.
Diyarbakır hazır
Diyarbakır Ergani yolu üzerindeki Fuar Alanı'nda yapılacak Newroz kutlamaları için hazırlıklar tamamlandı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, kutlamayı organize eden HADEP'in halkı davet etmek için araçlardan anons yapılması başvurusunu kabul etmedi. Çok sayıda esnafın Newroz günü işyerlerini kapatarak kutlamalara katılma kararı aldığı öğrenildi.
Diyarbakır, Bingöl ve Diyarbakır ile Lice, Hani, Kulp ilçelerini birbirine bağlayan karayolları üzerinde bulunan ve daha önce boşaltılan askeri mevzilere, Newroz nedeniyle tekrar askerler yerleşti. Çevre köylerin yakınlarındaki tepelere de zırhlı araçlar yerleştirilirken, askerlerin Newroz sonrasına kadar mevzilerde kalacakları belirtildi.
Adana'da şenlik
HADEP Adana İl Örgütü Newroz'u bugün Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda düzenleyeceği bir şenlikle kutlayacak. "Newroz 2000" adlı şöleni düzenleyen HADEP Adana İl Örgütü, tüm hazırlıkları tamamladığını belirterek bugün gerçekleştirilecek şölene katılma çağrısı yaptı. Saat 12.00'de Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda başlayacak olan Newroz 2000 Şöleni'ne HADEP Genel Başkan yardımcısı Hamit Geylani, Adana MKM'den folklor ekibi, Ozan Rezan ile grup Kızılırmak katılıyor. Sivil örgüt temsilcilerine, yerel yönetimlere, valiliğe ve kaymakamlığa Newroz için çağrıda bulunan ve birlikte kutlama çağrısı yapan HADEP Adana İl Örgütü'nün, sendikalara, demokratik kitle örgütlerine ve emekten, özgürlükten, demokrasiden yana olan siyasi partilere Newroz'un ortak kutlanmasına yönelik çağrı yapmaması dikkat çekti.
Mersin'de Newroz kutlaması
Mersin'de Newroz bugün saat 10.00'da Cumhuriyet Meydanı'nda kutlanacak. Tertip komitesini HADEP Merkez İlçe yönetiminin yaptığı Newroz kutlamasına sanatçı Suavi, Koma Çiya müzik grubu, Adana Pir Sultan Semah Ekibi, MKM Çocuk Korosu ve Folklor Ekibi katılacak. Kutlamada, HADEP Adana İl Başkanı ve Parti Meclisi Üyesi Alaaddin Erdoğan, HADEP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tekin, Mersin Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk ve geldiği takdirde İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal birer konuşma yapacak.
EMEP İl Başkanı Musa Memet, Newroz etkinliğine katılacaklarını belirtti. Newroz'u ezen ve ezilenlerin mücadelesinin bir ürünü olarak gördüklerini belirten Memet, Newroz'un Türk, Kürt işçi ve emekçilerin birliğine hizmet etmesi ve 1 Mayıs'lara taşınması gerektiğini ifade etti.
Ankara'da slogan yasağı
Newroz Bayramı, Ankara'da, DBP, EMEP, HADEP, ÖDP ve SİP Ankara il örgütleri tarafından Abdi İpekçi Parkı'nda kutlanacak. Kutlamaya katılacak olan gruplar, saat 11.00'de Toros Sokak'ta buluşarak Abdi İpekçi Parkı'na yürüyecekler. Sıhhıye Abdi İpekçi Parkı'nda toplanılmasının ardından, etkinliği düzenleyen partiler adına konuşmalar yapılacak, müzik grupları konserler verecek.
Mitingde "Biji Newroz", "Newroz Piroz Be" ve "Kahrolsun MİT, CIA; yaşasın Newroz" sloganlarının atılması ve pankartlarının taşınmasının yasaklanması tepki topladı.
İzmir'de miting
Newroz Bayramı HADEP İzmir İl Örgütü tarafından düzenlenen "Newroz Barış" mitingi ile kutlanacak. Miting bugün saat 12.00'de Buca Kaynak mevkii Hipodrom'un yanında bulunan alanda gerçekleştirilecek. İzmir'de Newroz etkinlikleri akşam saatlerinde de Kadifekale, Agora, Eski Çamlık Sondurak, Narlıdere, 2. İnönü, Balçova Sondurak, Balçova Perşembe Pazarı, Karşıyaka Yamanlar, Çiğli Güzeltepe'de HADEP ve EMEP'in birlikte gerçekleştirecekleri etkinliklerle sürdürülecek. Menemen Asarlık beldesinde HADEP'li belediye başkanı tarafından gerçekleştirilen Newroz kutlamasına EMEP Menemen İlçe Örgütü de katılacak.
EMEP İzmir İl Örgütü de daha çok işçi ve emekçilerin oturduğu mahallelerde de Newroz kutlamaları düzenleyecek. EMEP Narlıdere Huzur Mahallesi, Çiğli Harmandalı, Buca Kuruçeşme, Cennetçeşme ve Bornova'da Newroz kutlamaları düzenleyecek. EMEP'in Buca'da gerçekleştirilecek olan Newroz mitingine kitlesel katılacağı ifade edildi.
İstanbul'da sıkıyönetim
İstanbul'da gerçekleştirilmek istenen Newroz kutlamalarına ise "Newroz" kelimesi gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Bu duruma yönelik tepkiler sürerken, Vali Erol Çakır ile üst düzey yöneticiler, Newroz kutlamaları nedeniyle bir toplantı düzenledi. Toplantıda yaklaşık 27 bin polisin görev yaptığı İstanbul'da tüm izinlerin kaldırıldığı ve Vali Erol Çakır'ın başkanlığında "kriz masası" oluşturulacağı öğrenildi. Hiçbir Newroz kutlamasına izin verilmemesi kararlaştırılan toplantıda, mevcut polis ve jandarma kuvvetlerinin yanı sıra Etiler ve Florya Polis Okulu öğrencilerinden de takviye alınacağı bildirildi.
Malatya'da ihtimal yasağı
Malatya'da ise HADEP, ÖDP ve EMEP tarafından Şeker Stadyumu'nda yapılması planlanan kutlama valilik tarafından yasaklandı. Tertip Komitesi'ne Vali Yardımcısı M. Edip Eren imzasıyla gönderilen yazıda, "bölücülük propagandası yapılabileceği ve katılanların provoke edilerek kutlamanın kanunsuz hale gelebileceği" gerekçe gösterildi. Karara tepki gösteren HADEP İl Başkanı Hasan Doğan, gösterilen gerekçelerin hukukdışı olduğunu belirtti. Kararın siyasi ve önyargılı olduğunu kaydeden Doğan, "Malatya'da Newroz yıllardır alanlarda kutlanmasına rağmen herhangi bir olay yaşanmamıştır. Halk yine de Newroz'u kutlayacaktır ve bizler de halkın yanında olacağız" dedi.
Birçok ilde yasak
Van'da yapılan başvurulara karşın yetkililerin izin vermemesi üzerine Newroz'un yine de mahallelerde kutlanacağı belirtildi. Öte yandan Hakkâri, Muş, Bitlis, Mardin, Kars, Nusaybin, Iğdır, Ağrı, Kızıltepe ve Doğubeyazıt'ta da Newroz kutlamalarına izin verilmedi.
ÖNCEKİ HABER

Şiirin ince işçisi Aragon yaşıyor

SONRAKİ HABER

'Rayda Yürüyüş' başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...