19 Mart 2000 22:00

İstanbul'da Newroz yasağı kınandı

İstanbul'daki tüm etkinlikleri, "Newroz" sözcüğündeki 'w' harfini bahane ederek yasaklayan İstanbul Valiliği'nden sonra, Malatya Valiliği de "Suç işlenebilir, bölücülük yapılabilir" gerekçesiyle kutlamaları yasakladı.

Paylaş
İstanbul'da Newroz yasağı kınandı
HADEP'in İstanbul'da yapacağı tüm Newroz etkinliklerinin İstanbul Valiliği tarafından, başvuru metninde "Newroz" yazıldığı için yasaklanması protesto edildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde dün düzenlenen basın toplantısına katılan İHD, HADEP ve diğer kurumların temsilcileri, yasaklamanın tamamen keyfi olduğunu vurguladılar.
'W' yasağı
İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin basın toplantısında yaptığı konuşmada, bugüne kadarki Newroz kutlamalarına izin verilmesine karşın, bu yıl İstanbul'da Newroz kutlaması yapılmasına izin verilmediğini belirterek, "Türk devletinin hukuk devleti olmadığını bir kez daha gördük. HADEP'in düzenlemek istediği kokteyl, 'w' harfinin Türkçe olmamasından dolayı yasaklandı. Oysa ANAP geçtiğimiz seçim dönemlerinde propagandasını İngilizce yaptığı zaman, hiçbir devlet yetkilisi Siyasi Partiler Yasası'na aykırılık olduğunu iddia etmemişti" dedi.
Keskin, Siyasi Partiler Yasası dayanak alınarak uygulanan yasakların Avrupa Birliği (AB)'ne girişte Türkiye'yi zora sokacağını vurgulayarak, Siyasi Partiler Yasası'nın AB ile uyumlu hale getirilmesi gerektiğini kaydetti. İstanbul Valiliği'nin Newroz kutlamalarını yasaklamasının tümüyle keyfi olduğunu ifade eden Keskin, İstanbul Valisi'nin görevden alınması gerektiğini vurguladı.
'Geriye gidiş var'
HADEP İstanbul İl Sekreteri Mahmut Hakkı Eşiyok da, Newroz kutlaması için İstanbul Valiliği'ne 1995'te de aynı şekilde başvurduklarını belirterek, "O gün tüm etkinliklerimize izin veren valilik, bugün yalnız 'w' harfini bahane ederek yasakçı bir tutum içine giriyor" dedi.
Bu yasağın eşi yok
Eşiyok, 1995'ten bu yana geriye doğru bir gidiş olduğunun görüldüğünü söyleyerek, "Bu ülkede HADEP'te siyaset yapmak kadar sakıncalı ve zor bir iş olduğunu görmedim" diye konuştu.
"Bu yılki Newroz etkinlikleri için Sed Otel'de yapmak istediğimiz resepsiyon ile afişlerimiz ve dövizlerimiz yasaklandı. Ama 'w' harfini bahane gösterenler, Türkçe'ye yabancı dillerden girmiş pek çok harf bulunduğunu unutuyorlar" diyen Eşiyok, düzenlemek istedikleri resepsiyon için İstanbul Valisi'ne, Büyükşehir Belediye Başkanı'na ve konsolosluklara da davetiyeler gönderdiklerini ekledi.
Basın toplantısına katılan ÖDP il yönetiminden Meriç Eyüboğlu, DMP'den Mercan Arabacı, SİP il yönetiminden Emel Karabulut ile KAYY-DER Başkanı Yusuf Bilken ve Barış Anaları İnisiyatifi'nden Şekernaz Çakar da İstanbul Valiliği'nin yasakçı tutumunu protesto ederek, "Ortadoğu halklarının diriliş günü olan Newroz"un yasaklanmaya çalışılmasını kınadılar.
ÖNCEKİ HABER

Savunma sanık sandalyesinde

SONRAKİ HABER

EMEP, Kimya Teknik işçilerini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...