18 Mart 2000 22:00

Yağışlar, yaşamı ve ulaşımı felç etti

Tüm yurtta etkili olan sağanak yağış nedeniyle, birçok evi su bastı. Sağanak yağış ve kar yağışı en çok ulaşımı etkilerken, birçok araç yollarda kaldı.

Paylaş
Yağışlar, yaşamı ve ulaşımı felç etti
Tüm yurtta etkili olan sağanak yağış nedeniyle, birçok evi su bastı. Sağanak yağış ve kar yağışı en çok ulaşımı etkilerken, birçok araç yollarda kaldı. Önceki gece Bolu Dağı geçişinin uzun bir süre trafiğe kapanması sürücülere zor anlar yaşattı.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Ardahan-Şavşat, İyidere-İkizdere-İspir yolunun Ovit Dağı mevkii, Bayburt-Çaykara yolunun Soğanlı Dağı mevkii, "Kağızman-Tuzluca" ayırımı-Ağrı il sınırı yolları, kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.
Trabzon-Rize yolunun Araklı-İyidere arasında yer alan Kestel Köprüsü, Baştımar Köprüsü ile Soğukpınar Köprüsü'nde sürdürülen yapım çalışmaları nedeniyle bu kesimlerde ulaşım servis yolundan yapıldı. Keban-Arapgir yolunun 0-2'nci kilometreleri arasında aşırı yağışlar sonucunda yolda tortu birikimi nedeniyle ulaşım Keban şehiriçinden sağlandı.
Karayollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması, araçlarda takoz, zincir ve çekme halatı bulundurulması, buzlu kesimlerde zincir takılması, aşırı yağış alan yörelerde ani heyelan ve çökme olaylarına karşı dikkatli olunması, araç kayması veya kaza gibi herhangi bir nedenle ulaşımın aksaması halinde ya da karayolları ekipleri tarafından kar ve buz mücadelesi çalışması sürdürülürken trafik akışının zorunlu olarak kesilmesi durumunda, araçların tek sıra halinde kendi şeritlerinde beklemeleri gerekiyor. Yola çıkacakların, 0 312 425 47 12 ve 0312 415 88 00 no'lu telefonlardan veya "www.kgm.gov.tr" internet adresinden ayrıntılı bilgi alabilecekleri bildirildi.
Ege'de yağış
Ege'nin tüm illerinde etkili olan yağış, trafikte aksamalara neden oldu. İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla illerinde önceki akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış, karayollarında aksamalara neden olurken, bazı tatil beldelerinde de tatilcileri mahsur bıraktı. Muğla'nın Fethiye ilçesinde sağanak yağış, akşam saatlerinde fırtınayla birlikte şiddetli yağışa dönüştü. Şiddetli yağış ve fırtına yüzünden Fethiye merkez ve yakın köylerinde bulunan seralar zarar gördü. İlçede bazı binaların zemin katlarını su bastı. Fethiye'de yıldırım düşmesi sonucu enerji nakil hatlarında meydana gelen arızalar nedeniyle de ilçenin belli yerlerine elektrik verilemedi. Aydın'ın Nazilli ilçesinde de aşırı yağış nedeniyle bazı binaların zemin katlarını su bastı. Nazilli ilçesinde bulunan çilek seraları da sağanak yağıştan zarar gördü.
Bayram tatilini Ege'de geçiren tatilciler de sağanak yağış nedeniyle konaklama tesislerinde mahsur kaldılar. Sağanak yağış trafikte zaman zaman aksamalara yol açarken, çok sayıda maddi hasarlı kaza meydana geldi.
Araçlar yolda kaldı
Antalya'da da önceki akşam saatlerinde başlayan yağmur, şehirde birçok bölgeyi sular altında bıraktı, araçların yolda kalmasına ve elektrik kesintilerine neden oldu. Antalya'da önceki gün saat 19.30 sıralarında başlayan ve giderek hızlanan sağanak yağmur, birkaç saat içerisinde şehri teslim aldı. Antalya'nın farklı bölgelerinden birçok işyeri ve apartmanın alt katlarını su bastı. Birçok taşıtı şehrin en işlek caddelerinde yolda bırakan sağanak yağış, zaman zaman kısa süreli elektrik kesintilerine neden oldu.
Dere taştı
Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde ise yoğun yağış nedeniyle Çanakçı köyü yakınlarından geçen dere taştı. Ekili alanlar ve yaklaşık 40 ev sular altında kaldı. Aşırı yağmur nedeniyle Ağıllı Deresi'nin taşması sonucu evler ve ekili alanlar su altında kaldı. Sarıgöl Kaymakamı Rıza Dalan, selin can kaybına yol açmadığını, ancak maddi zararın yüksek olduğunu söyledi.
Lodos çatıları uçurdu
Kayseri'de saatteki hızı 100 kilometreye ulaşan lodos, çatıları uçurdu, elektrik tellerini koparttı ve çok sayıda kişi sobadan sızan dumandan zehirlendi. Saatteki hızı 100 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle Kayseri'de çok sayıda evin çatısı uçtu. Battalaltı, Caferbey, Çorakçılar, Esenyurt, Argıncık, Gültepe ve Yıldırım Beyazıt mahallelerinde, tellerin kopması sonucu bir süre elektrik verilemedi. Sivas ve Talas caddelerindeki aydınlatma direklerinin bazıları da aşırı rüzgâr nedeniyle devrildi. Lodos nedeniyle gece Kayseri'de kent merkezinde yaklaşık 100 kişi soba dumanından zehirlenerek Kayseri Devlet Hastanesi, SSK Kayseri Bölge Hastanesi ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde tedavi altına alındı. Zehirlenen kişilerin gerekli tıbbi müdahaleler yapıldıktan sonra hayati tehlikeyi atlattıkları için taburcu edildikleri bildirdi.
Bolu Dağı trafiğe kapandı
Bolu'da önceki gece başlayan ve aralıksız devam eden kar yağışı sonucu, Ankara-İstanbul ulaşımının sağlandığı Bolu Dağı geçişi uzun bir süre ulaşıma kapandı. Kar kalınlığının 30 santime ulaştığı, Ankara-İstanbul ulaşımının sağlandığı D-100 Karayolu'nun Bolu Dağı geçişi ise saat 18.15'ten itibaren ulaşıma kapandı. Çok sayıda araç, Bolu kent merkezi girişindeki Paşaköy ve İstanbul kavşağında uzun konvoy oluşturdu. Bolu Dağı geçişi ancak geç saatlerde ulaşıma açılabildi.
Çadırkentler kar altında
Bolu kent merkezinde kar kalınlığının 15 santimetreye ulaşmasından sonra kent merkezindeki 20 çadırkent, karlar altında kaldı. Aralıksız yağan kar çadırkentten alışverişe çıkan insanları adeta kardan adama çevirdi.
Eskişehir'de köy yolları kapandı
Eskişehir'de önceki gün öğleden sonra başlayıp, gece devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle 60 köy yolu ulaşıma kapandı. Alınan bilgiye göre, kent merkezinde de zaman zaman trafiğin aksamasına yol açan kar yağışı sonucu şehir merkezinde kar kalınlığının 15, kırsal kesimde de 20 santimetreye ulaştığı bildirildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Sınırda bayramlaşma
Türkiye-Suriye sınırı sıfır noktasında bulunan Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, iki ülke yetkililerinin anlaşmasıyla "evlere konuk olma" şekline dönüştürülen bayramlaşma coşkusu başladı. Ceylanpınar Kaymakamı Ahmet Ümit, "573 aileden oluşan 2450 kişi, akrabalarına 48 saat konuk olacak" dedi.
Her yıl ramazan ve kurban bayramlarında Türkiye ve Suriye'de bulunan akrabaların, tel örgüler arkasında yaptığı bayramlaşma, bu yıl Şanlıurfa Valisi Şehabettin Harput ve Haseki Valisi Suphi Harp'ın girişimleri sonucu dönüşümlü olarak "evlere konuk olma" şeklinde yapılmaya başlandı. Ramazan bayramında, Suriye'den Türkiye'deki akrabalarına "idari mektup"la 48 saat konuk olan Suriyelilere, bu kez Türkiye'deki akrabaları konuk gitti. Sabah saatlerinde Ceylanpınar sınır kapısından Suriye'ye giren Ceylanpınar Kaymakamı Ahmet Ümit, Belediye Başkanı Abdülrezzak Aksa, 1. Hudut Tabur Komutanı Piyade Binbaşı Şeref Kabalcı ve İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Bulut'u, Suriye'nin Resulayn kasabası Mıntıka Amiri Yarbay Yaser El Sufi karşıladı. Burada, birbirlerinin bayramını kutlayan Kaymakam Ümit ve Yarbay Sufi, vatandaşlarla davul-zurna eşliğinde halay çekti. Daha sonra ilk gün Suriye tarafına gececek olan 1300 kişi, aldıkları "idari mektup"la Suriye tarafına geçmeye başladı. Suriye tarafına geçenleri yakınları büyük coşkuyla karşılayarak 48 saatlik beraberliklerine kucaklaşarak başladılar.
2450 kişi Suriye'ye geçecek
Ceylanpınar Kaymakamı Ahmet Ümit, iki ülkedeki akrabaların yıllarca tel örgüler arkasında bayramlaştıklarını, birbirlerine armağanlar attıklarını anımsatarak, "Bu görüntüler artık geride kaldı. Ramazan bayramında Suriye tarafından aileler geldi. Bu bayramda, Türkiye tarafından aileler Suriye'ye gidiyor. İlk gün 1300 kişi, yarın 1150 kişi olmak üzere toplam 2450 kişiden oluşan 573 aile, 48 saat süreyle akrabalarına konuk olacak" dedi.
Yıllar sonra ilk kez
Tekerlekli sandalyeye mahkûm kızıyla Suriye tarafına geçen Hasan Kostak (59) da 22 yıldır göremediği dayısının oğlu Zeki El Hıdır'a konuk olacağını belirterek, "Zeki'yi 22 yıldır görmüyordum. Yıllarca süren hasretimiz bugün son buluyor. Çok mutluyum" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Trafik kazaları can almaya devam ediyor

SONRAKİ HABER

Güney Afrika şarkıları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...