18 Mart 2000 22:00

Tayvan'da oylar sayılıyor

Tayvan'da, devlet başkanlığı seçimi için oy verme işlemi dün yapıldı ve sandıklar açıldıktan sonra oylar büyük bir hızla sayılmaya başlandı.

Paylaş
Tayvan'da oylar sayılıyor
Tayvan'da, devlet başkanlığı seçimi için oy verme işlemi dün yapıldı ve sandıklar açıldıktan sonra oylar büyük bir hızla sayılmaya başlandı.
DİP adayı zafer ilan etti
Bilgisayarlı sayım teknolojisinin kullanıldığı adada, yarım yüzyıldır iktidarda olan Milliyetçi Parti (MP) gibi Çin anakarasından bağımsızlığı savunan muhalefetteki Demokratik İlerleme Partisi (DİP) adayı Çen Şui-bian, rakipleri karşısında az farkla önde götürdügü yarışta zaferini ilan etti.
Tayvan'ın başkenti Taipei'de dün akşamüstü Çen'in parti karargâhı önünde toplanan coşkun kalabalık, havai fişekler ve borazanlarla zaferi kutlamaya başladı.
DİP Genel Merkezi balkonuna çıkan kampanya yetkilisi, megafonla "Kazandık" diye bağırdı.
Televizyonlara göre, oyların yüzde 80'inin sayıldığı aşamada Çen, MP adayı Lien Çan ve bağımsız aday James Soong'un az farkla önünde bulunuyordu.
22 milyon nüfuslu Tayvan'da 15 milyon 460 bin kayıtlı seçmen bulunuyor. Kalıtım oranının yüzde 80 olması bekleniyor. Yeni devlet başkanı, 20 Mayıs'ta 77 yaşındaki Li Teng-hui'den görevi devralacak.
Ordudan destek
Bu arada, Tayvan Genelkurmay Başkanı Tang Yao-ming, dün yaptığı açıklamada, "Ordu,
Devlet Başkanlığı'nı kazanacak kişinin emrinde, Çin Cumhuriyeti'ni korumak için her türlü özveriye hazırdır" dedi.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na karşı iç savaşı yitiren Tayvan'ın kurucusu Çan Kay-şek (1887-1975), 1949 yılında "Milliyetçi Çin" devletini bu adada kurdu ve bu tarihten sonra Tayvan, Çin'e karşı ABD provokasyonlarında bir üs olarak kullanılageldi.
Çin, İngiltere ile varılan anlaşma sayesinde 1997'de egemenliğine geçen Hong Kong'a 50 yıl boyunca tanınan "kapitalist özerklik" gibi, "tek ülke iki sistem" formülüyle Tayvan'la birleşmeyi istiyor. 3.5 milyon mevcutlu Çin Halk Kurtuluş Ordusu adadaki seçim yüzünden alarma geçerken, Tayvan'ın ABD destekli ordusu da, Çin'deki askeri hareketliliği yakından izliyor.
ÖNCEKİ HABER

Maşadov: Raduyev haindir

SONRAKİ HABER

7200 kurum SSK'ya borçlu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...