17 Mart 2000 22:00

Viyana'da üniversite işgali

Faşist ve muhafazakâr partilerin birliğiyle oluşturulan koalisyon hükümetine karşı Avusturyalı öğrencilerin tepkisi işgal eylemlerine kadar vardı. Öğrenciler yayımladıkları bildiride işgalin 22 Mart'ta başlayacak ders boykotları bitene kadar süreceğini açıkladılar.

Paylaş
Viyana'da üniversite işgali
Avusturya'nın başkenti Viyana'da üniversite öğrencileri koalisyon hükümetine karşı işgal ve boykot eylemi yapıyor. Viyana Üniversitesi'nde çarşamba günü 1200 öğrencinin katıldığı olağanüstü öğrenci toplantısında faşist Özgürlük Partisi (FPÖ) ve muhafazakâr Halk Partisi (ÖVP) koalisyonuna karşı direniş kararı çıkmıştı. Toplantının ardından üniversite binasından eyalet mahkemesine kadar bir yürüyüş düzenleyen öğrenciler, boykotlarının yeni hükümete ve hükümetin saldırı planlarına karşı olduğunu dile getirdiler.
Aynı toplantıda üniversitenin en büyük amfisi olan Audi-Max'ın işgal edilmesi ve derslerin boykot edilmesi kararlaştırıldı. Toplantıda alınan karara göre ders boykotları 22 Mart tarihinden itibaren başlanacak. Toplantının ardından Audi-Max'i işgal eden öğrenciler, işgalin boykotların sona ermesine kadar süreceğini duyurdular. İşgal ve boykot eylemlerinin hazırlıkları ve koordinasyonu, boykot sürecinde çok sayıda etkinlikler düzenlenmesi için oluşturulan çalışma grupları etkinlik programlarını hazırladıktan sonra, çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyorlar.
Her eylem bir ses yükseltir!
Toplantının ardından yapılan açıklamada yüksek öğrenim gençliğinin Avusturya'daki son gelişmelere sessiz kalamayacağı ve taraf olmak zorunda olduğu bildirildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Boykot, sınırların açıkça ortaya konmasıdır! Aşırı sağcıların hükümet ortağı olmalarına, devlet eliyle yapılan ırkçılığa, sosyal hakların yok edilmesine, yüksek öğrenim koşullarının kötüleştirilmesine karşı siyasi bir tavırdır ve taraf olmaktır. Bunu kabul ediyoruz. Hükümet programı bize karşı saldırının ilanıdır. Gençliğe ve emekçilere yönelik adaletsiz dağılımın sertleştirilmesidir. Kadınlara karşı gerici bir politikadır. Öğrenci harçlarının getirilmesiyle yüksek öğrenimin sadece elit kesime sunulmasıdır. Irkçı bir yabancılar politikasıdır. Devletin darmadağın edilmesidir. Sağlık ve emeklilik sisteminde kısıtlamalardır. Yargının sağa kaymasıdır. Tüm bu saldırılara karşı durmanın zamanı gelmiştir. Bu yürüyüşler, mitingler, boykotlar gibi politik mücadele biçimlerine de başvurmak ve bunları icra etmek demektir."
Üniversitelerin ve yüksekokulların özelleştirilerek birer hizmet kuruluşu yapılmak istendiğine dikkat çeken öğrenciler, hükümetin devleti sosyal ve eğitim politikasındaki tüm sorumluluklarından tamamen arındırmayı planladığına vurgu yapıyorlar.
Sendikacılardan dayanışma mesajı
22-29 Mart tarihleri arasında yapılacak boykot eylemlerine çok sayıda dayanışma mesajları geliyor. "Sendikal Sol Blok (GLB)" adına yapılan açıklamada öğrencilerin başlatmış olduğu işgal ve boykot eylemlerinin desteklendiği belirtildi. GLB Genel Başkanı Manfred Gross imzasıyla "Sosyal alanda başlatılan saldırılar, ırkçı dışlamalar, cinsel baskılar göz önüne alındığında, en sert politik tavır ve boykot meşru bir eylem türüdür. Harekete geçmek için yeterli gerekçeler var olmaktadır. Bundan dolayı, aynı zamanda bizimde mücadelemiz olacak mücadelenizde başarılar ve bol şans diliyorum."
'Birlikte mücadele edelim'
Perşembe günü Viyana postanesinde yapılan ve 200 çalışanın katıldığı işyeri toplantısında da, hükümetin özelleştirme planlarına karşı mücadele çağrısı yapıldı. Toplantıya katılan posta çalışanları boykotlara başlayan öğrencilerle birlikte mücadele edilmesini ve hükümetin saldırı planlarına karşı gerekirse genel greve gidilmesini istediler. Posta çalışanları, sermayenin ve onun hükümetinin saldırı planlarının ancak işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanmalarıyla geri püskürtüleceğini vurguladılar.
ÖNCEKİ HABER

Emekçi evinde bir bayram günü

SONRAKİ HABER

Havyar-halı diplomasisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...