17 Mart 2000 22:00

Sosyal güvenliği çökertme yasaları

   bayramı bekliyor

Paylaş
Sosyal güvenliği çökertme yasaları
    bayramı bekliyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, sosyal güvenlik sisteminin tamamen tasfiyesini öngören 7 kanun tasarısının, bayramdan sonra TBMM'ye sunulacağını bildirdi.
Kurban bayramının ilk gününde Yalova'ya gelen Bakan Okuyan, ANAP İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, sosyal güvenlik reformu çerçevesinde bakanlığınca hazırlanan yasa tasarıları ve güncel konulara ilişkin görüşlerini açıkladı.
Hükümet olarak, sosyal güvenlik sisteminde ciddi reformlar yapmayı hedeflediklerini söyleyen Okuyan, İş ve İşçi Bulma Kurumu (İİBK)'nun 1946'da kurulduğunu, 1950 ve 1960'lı yıllarda, Almanya'ya işçi gönderildiği dönemde, işlevini yerine getirdiğini, ancak daha sonra iş yapmadığını savundu.
İİBK kapatılacak
"30 yıldır bu kurumun ne iş yaptığını hiç kimse bilmiyor" ifadeleriyle İİBK'yı hedef alan Okuyan, kurumda 2500 kişinin çalıştığına değinerek, şöyle devam etti: "Bu nedenle bu kurumun kapatılmasına karar verdik. Bu kurumun bile bile görevde kalması devlete zarardır. Bayram sonrası Meclis'e hazırladığımız 7 kanun tasarısı sunacağız. İçerisinde, 'Türkiye İş Kurumu' adında bir kurum da var. İİBK kapatılacak, Türkiye İş Kurumu kurulacak. Ancak bu kurum İİBK gibi olmayacak. İşsizlere iş bulma, meslek geliştirmede, AB normlarına uygun bir kurum olarak hizmet verecektir." Okuyan, yeni kurumun özel sektöre de hizmet verecek istihdam büroları kurulacağını bildirdi. İşsizlik sigortası çerçevesinde önümüzdeki haziran ayından itibaren işşizlik primi kesileceğini de açıklayan Okuyan, bu primlerin de yine Türkiye İş Kurumu tarafından denetleneceğini kaydetti.
Tek çatı fantazisi
Türkiye'de SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur bünyesinde toplam 46 milyon kişiye sağlık hizmeti verildiğini, sağlık hizmetinin "adam gibi olmadığını" da söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, şöyle devam etti: "SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tek bir çatı altında toplanacak.
Bu kurumlardan sağlık hizmeti alan herkese bir 'Smart Cart' vereceğiz. Bu kartta sağlık ve sigorta bilgileri bulunacak. Kişi, sağlık kuyruklarında beklemeyecek.
Vizite kâğıdı, sağlık karnesi, sigorta kartına son vereceğiz. Smart Cart sayesinde inanıyorum ki, 2 yıl sonra hastane kapılarında ve banka önlerinde kuyruklar en az yüzde 50'ye inecek."
ÖNCEKİ HABER

'Gece o kadar kirliydi ki...'

SONRAKİ HABER

Emekçi evinde bir bayram günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...