17 Mart 2000 22:00

MI6 kitabı İngiltere'yi karıştıracak

İngiltere Dış İstihbarat Servisi (MI6) ile ilgili iddialar, yazılan bir kitapla yeniden gündeme geldi.

Paylaş
MI6 kitabı İngiltere'yi karıştıracak
İngiltere Dış İstihbarat Servisi (MI6) ile ilgili iddialar, yazılan bir kitapla yeniden gündeme geldi. Huddersfield Üniversitesi öğretim görevlilerinden istihbarat tarihçisi Stephen Dorrill tarafından yazılan "MI6 ve Son 50 Yılda Yaptığı Özel Operasyonlar" adlı kitapta, servisin yaptığı en önemli gizli operasyonlar yer aldı. İngiltere hükümetinin yarın piyasaya çıkması beklenen kitabın yayınını engellemek için yayıncı firma üzerine baskı kurduğu, hükümetin kitabın içeriğini görmek yönündeki müdahalesinin yayıncılar tarafından reddedildiğine dikkat çekildi.
Piyasaya bugün çıkması beklenen kitapta, Libya Lideri Muammer Kaddafi'ye yönelik suikast girişiminin yanı sıra, 1990'ların başında yine MI6'nın Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'e yönelik suikast girişimlerinde bulunduğu iddiası da yer aldı.
Kitaba göre, söz konusu girişim Bosna'da yaşanan savaş sırasında ortaya çıktı ve gizli servisin konuyla ilgili iki sayfalık raporunun adı da "Miloseviç'in Ortadan Kaldırılmasının Gerekliliği" olarak belirlendi.
Miloseviç senaryoları
Kitaba göre, Miloseviç'in öldürülmesi gereğini savunan iki sayfalık rapor, üç ayrı senaryo içeriyor. Bunlardan biri, Miloseviç'e karşı silahlı grupları eğitip, cinayeti onlara işletmek. Dosyada, bu seçeneğin avantajları arasında "sorumluluğun kolaylıkla reddedilebilmesi" sayılırken, operasyonun kontrol güçlüğü dezavantaj olarak ortaya konuluyor. İkinci senaryoda ise, İngiliz SAS komandolarının Miloseviç'e bombalı saldırısı veya keskin nişancıların uzaktan gerçekleştirecekleri bir silahlı saldırı yer alıyor. Bu yöntem dosyada en güvenilir seçenek olarak gösteriliyor, "ancak başarısızlık halinde, sorumluluktan kaçmak son derece güç olacak" deniliyor. Üçüncü senaryo ise bir otomobil kazası düzenlenerek, suikaste kaza süsü vermek yer alıyor.
Kitapta, MI6'nın bu senaryolardan hiçbirini uygulamadığı veya uygulayamadığı yer alıyor. Kitapta ayrıca, Radovan Karadziç'in de ABD ve Fransız ajanları tarafından öldürülmeye çalışıldığı iddiası da bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Tayvan'da kritik seçim bugün

SONRAKİ HABER

Maden potansiyeli Ersümer'i yalanlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...