17 Mart 2000 22:00

Tayvan'da kritik seçim bugün

Tayvan'da Çin ile ABD arasında büyük gerginliğe yol açan devlet başkanlığı seçimleri bugün yapılıyor.

Paylaş
Tayvan'da kritik seçim bugün
Tayvan'da Çin ile ABD arasında büyük gerginliğe yol açan devlet başkanlığı seçimleri bugün yapılıyor.
Tayvan hükümeti, seçimler öncesinde "Çin'den gelebilecek kışkırtmalara karşı hazırlıklı olduğunu" ilan ederek, Çin ile arasındaki gerginliği daha da artırdı. Tayvan yönetiminin Anavatan İşleri Konseyi Sözcüsü Lin Chong-pin, yaptığı açıklamada, hükümetin her olasılığa karşı önlem aldığını ve herhangi bir kışkırtmayla başa çıkmak için hazır olduğunu söyledi. Lin, Pekin, "Çinli komünistleri, mantıklı olmaya ve her iki tarafın halkının duygularını zedeleyecek bir şey yapmamaya çağırıyoruz" diye konuştu.
Ordu 'özel alarm'da
Bu arada, Tayvan ordu sözcüsü, devlet başkanlığı seçimleri nedeniyle Tayvan ordusunun Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na karşı "özel alarm" durumuna geçtiğini söyledi.
Sözcü, dün yerel saatle 17.00'de başlayan "özel alarm" durumunun, yarın yerel saatle 08.00'e kadar süreceğini belirterek, Çin ordusunda olağandışı bir hareketlenme olmadığı sürece, alarm durumu seviyesini yükseltmeyeceklerini kaydetti. Savunma Bakanı Tang Fei, önceki gün yaptığı açıklamada, "Çin ile savaşmak istemediklerini, ancak çatışmadan da korkmadıklarını" iddia etmişti.
Üç aday başa baş
Öte yandan, devlet başkanlığı seçimlerine ilişkin yapılan tahminlere göre, iktidardaki Milliyetçi Parti'nin adayı Lien Chan, muhalefetteki Demokratik İlerleme Partisi (DPP) adayı Chen Shuibian ve milliyetçi bağımsız aday James Soong yarışta başa baş gidiyor. Lien, seçim kampanyası sırasında yaptığı konuşmalarda ve televizyon ilanlarında, Chen'e verilecek bir oyun savaşa verilecek bir oy anlamına geleceğini belirtiyor. Tayvan'ın Nobel Ödüllü bilim adamı Lee Yuan-tseh'in destek verdiği Chen'in tarafları ise seçimlerde zafer kazanacaklarını öne sürüyor.
Bağımsız aday Soong ise, gazetelere verdiği ilanlarda, Milliyetçilerin Lien'in yerine Chen'i tercih edeceklerini iddia ederek seçmenden kendisini desteklemesini istiyor. Tayvan'daki seçimlerde yaklaşık 16 milyon seçmen oy kullanacak.
Cohen'den Çin'e uyarı
ABD Savunma Bakanı William Cohen ise, Çin'in Tayvan'a saldırma hazırlığı olduğu yolunda bir işaret görmediğini, yine de güç kullanımının kabul edilemez olduğunu söyleyerek Pekin'i uyardı.
Cohen, 3 günlük ziyaret için bulunduğu Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında, "yakında olabilecek herhangi bir saldırıya ya da saldırı hazırlığına dair kanıt görmediklerini" söyledi. William Cohen, yine de ABD'nin askeri güç kullanmaması yolunda Çin'e yaptığı uyarıları tekrarlayarak, "sorunun barışçı yoldan çözülmesi" çağrısında bulundu. Çin Başbakanı Zhu Rongji, Tayvan'da bugün yapılacak olan seçimlerde Çin'den ayrılma yanlısı adaylara oy verilmesi halinde, Çin'in Tayvanlılara ikinci bir şans vermeyebileceği uyarısında bulunmuştu.
ÖNCEKİ HABER

Çeçenler arkadan vuruldu

SONRAKİ HABER

MI6 kitabı İngiltere'yi karıştıracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...